29 Temmuz 2018 12:59

Ekoloji hareketi Mardin raporu: Yüzlerce meyve ağacı yandı

Mardin'de askeri operasyonla beraber çıktığı iddia edilen yangınla ilgili rapor yayımlandı: Yüzlerce meyve ağacı, ceviz ağacı ve bağlar yanmıştır.

Fotoğraf rapordan alınmıştır. 

Paylaş

DTK, HDP, DBP ve Ekoloji Hareketinden oluşan heyet, Mardin'de askeri operasyonla beraber ağaçlık alanlarda çıktığı iddia edilen yangınlarla ile ilgili inceleme yaptı. Ekoloji Hareketi tarafından yayımlanan raporda, “Yüzlerce meyve ağacı, ceviz ağacı ve sayısını tespit edemediğimiz bağlar yanmıştır” denilerek, yerel halkın can güvenliğinin hiçe sayıldığı tespiti yapıldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Ekoloji Hareketinden oluşan bir heyet, Mardin’in Nusaybin ilçesinde askeri operasyon için ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile beraber çok sayıda ağacının yandığı iddiası üzerine Omeryan bölgesindeki köyleri ziyaret etti. İncelemelerde bulunan heyet, köylülerden bilgi aldıktan sonra bölgeden ayrıldı. Ekoloji Hareketi söz konusu durum için rapor yayımladı. 

‘İTFAİYE YANGINA MÜDAHALE ETMEDİ’

Raporda, “İncelemelerde bulunduğumuz her dört köyde gördük ki halk kendi imkanları ile  ateşi söndürmek için çaba sarf etmiş, hayvanlarını yangından kaçırmayı başarmışlardır. Yüzlerce meyve ağacı, ceviz ağacı ve sayısını tespit edemediğimiz bağlar yanmıştır. İtfaiye köy girişine gelmiş ve yangına müdahale etmeden geri dönmüştür” denildi.        

‘CAN GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILDI’

Yangınların bölgeyi insansızlaştırılmak için çıkarıldığı ileri sürülen raporda şu ifadelere verildi: “Yerel halklar hayvanlarını otlatmakta, bağında ve meyve bahçesinde çalışıyorken hiç bir ikaz ve uyarının yapılmaması ile operasyonun başlatılması ve akabinde yangın çıkması yerel halkların can güvenliklerinin hiçe sayıldığını açıkça göstermektedir. Askerlerin bölgede görülmesinden sonra yangının başlaması bunu teyit etmektedir” denildi.

Raporda son olarak, “Ekolojik tahribatlara yol açan tüm canlıların yaşamını hiçe sayan  politikalarına karşı her zaman haklarımızın yanında olduğumuzu olacağımızı ve hiçbir yere gitmeyeceğimizi deklere ediyoruz” denildi.

‘BİRKAÇ KİŞİYLE MÜDAHALE ETTİK’

Bu ay içerisinde ikinci kez çıktığı öğrenilen yangından en büyük zararı da, Çalı (Çalê) mahallesine bağlı Pınarbaşı (Serêkaniyê) mezrasında bulunan yurttaşlar gördü. Hortumlar aracılığıyla evlerinin yanmasını önleyen yurttaşlardan Leyla Yıldırım, söz konusu yangın sırasında yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na anlattı. Operasyonların sürdüğü günün öğlen vakitlerinde çıkan yangının rüzgarın etkisiyle kısa bir süre sonra evlerine kadar yaklaştığını belirten Yıldırım, mezrada bulunan birkaç kişiyle yangına müdahale ettiklerini aktardı.

Yangın sırasında büyük bir korku yaşadıklarını söyleyen Yıldırım, arazilerinin büyük zarar gördüğünü ve özellikle ceviz ağaçlarının birçoğunun yandığını kaydetti. Dumandan dolayı yaşlı akrabalarının hastalandığını ve mezradaki hayvanların olumsuz etkilendiğini vurgulayan Yıldırım, “Bütün elektrik şalterlerini indirdik. Sadece evimizin içerisine sıçramasını önleyebildik” dedi.   

‘İTFAİYE KIRSALA MÜDAHALE ETMİYORUZ DEDİ’ 

Yangın için birçok yere telefon açtıklarını; ancak bir sonuç elde edemediklerini ifade eden Yıldırım, şu bilgileri paylaştı: “Yangın sırasında buraya gelen itfaiye, yangına müdahale etmeden başka yere geçti. ‘Neden müdahale etmiyorsunuz?​’ diye sorduğumuzda, ‘Yangın evde olsaydı müdahale ederdik. Kırsala müdahale etmiyoruz’ dediler.”  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Berlin Onur Yürüyüşü’ne 500 bin kişi katıldı

SONRAKİ HABER

İhraç edilenlere para cezası kestiler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...