29 Temmuz 2018 12:23

‘Yeni düzenlemeyle hakların kullanımı idarenin insafına bırakıldı’

Avukat Several Ballıkaya: Özgürlük, güvenlik, yaşam, seyahat ve çalışma hakkı gibi haklar büyük oranda yargı denetimi dışına çıkartılıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

“Terörle mücadelede” adı altında Meclis’ten geçirilen yeni düzenlemeleri değerlendiren Avukat Several Ballıkaya, özgürlük, güvenlik, yaşam, seyahat ve çalışma hakkı gibi hakların büyük oranda yargı denetimi dışına çıkartılarak idari mercilerin insafına bırakıldığına dikkat çekti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Necla Demir’e konuşan Ballıkaya, “Kişinin dilediği yerde seyahat etme ve yaşama hakkı Anayasa’da temel haklardan bir tanesi olarak düzenlenmiştir. Bu kanunla birlikte valilere kanun düzeni ve güvenliğinin gerektirmesi halinde olağan hali durduracak şekilde kesintiye uğramasını gerektirecek, bozuklukların 15 günü geçmemek şartıyla kişilerin bir yere gidişlerini sınırlayabilir, araçların seyrini düzenleyebilir gibi bir düzenleme. Bu bir idari mercie verilen en önemli yetkilerden bir tanesi. 2015 yılında İl İdare Kurulu’na bir düzenleme eklenmiş ve valilere bu konuda karar alma yetkisi verilmişti. Bunun sonucunda da valilerin yetkilerini o kentteki tüm hayatı durduracak şekilde kullandığını gördük. Bu durum yıllar süren sokağa çıkma yasaklarına neden oldu. Şimdi bu bütün ülkeye yayılan bir düzenleme. Bu düzenleme öncelikle seyahat hakkına aykırı. Özgürlük ve güvenlik hakkına aykırı. Çünkü seyahat ve yaşama özgürlüğü kişinin özgürlüğü ile ilgili bir hak ve bu hakkın durdurulmasını idareye bir kent üzerinde tümüyle denetim kurma olanağı sağladığı için de yasaya aykırı.” 

Düzenlemede yer alan gözaltı süresine dair belirlemeye ilişkin de konuşan Ballıkaya, “Bu süre yasada muğlak bir düzenleme ile yazılmış. ‘Toplu suçlarda 4 güne kadar olabilir’ diye fakat kanun gerekçesi ve yazılış şeklinden şu anlaşılıyor. İki defa 4’er defa uzatmak suretiyle 12 güne kadar olanak sağlayan bir düzenleme yapıldığı anlaşılıyor. Genel gerekçe çünkü dünyada daha uzun gözaltı sürelerine atıfta bulunmak olduğundan cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim 4 günden sonra yeniden sürenin uzatılmasına karar verilebilir. Bu şüphelinin tekrar tekrar ifadesinin alınması yoluyla uzun göz altılara neden olabilecek bir düzenleme. İşkence iddiaları zaten şu dönem had safhada. Bunun artmasına neden olabilecek bir hüküm getirilmiş” diye belirtti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Ayşen Uysal: CHP'deki kavga liderlik kavgası değil paylaşım kavgası

SONRAKİ HABER

İş cinayetleri hız kesmiyor: 3 işçi can verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...