29 Temmuz 2018 12:14

BM: İnsan kaçakçılığı mağdurlarının 3'te 1'ini çocuklar oluşturuyor

BM verilerine göre insan kaçakçılığına maruz kalanların 3'te 1'ini çocuklar oluşturuyor; mağdurlar en çok cinsel sömürüye maruz kalıyor.

Fotoğraf: EUNAVFOR Med/Flickr (Arşiv)

Paylaş

Dünya genelinde şiddet, çatışma ve yoksulluk gibi nedenlerle bulundukları ülkeleri terk etmek zorunda kalanlar arasında en fazla çocuk ve gençler insan ticareti tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından insan ticareti mağdurlarının durumu hakkında bilinç yükseltilmesi ve bu insanların haklarının korunması amacıyla 30 Temmuz 2013'te  "Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü" ilan edildi.

Tüm dünyada insan ticareti mağduru olduğu tahmin edilenlerin sayısına ilişkin farklı rakamlar olmasına rağmen, bu sayı milyonlarla ifade ediliyor. İstikrarsız siyasi ve ekonomik durum nedeniyle bu rakam giderek artış gösteriyor.

İnsan ticareti tehlikesiyle en çok mülteciler karşı karşı kalırken, insan ticareti mağdurları daha çok cinsel sömürü, zorla çalıştırılma, borç köleliği, illegal hizmetçilik ve yasa dışı askerlik alanlarında istismar ediliyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Yury Fedotov, yayımladığı mesajında, kriz ve çatışmalar nedeniyle çok daha fazla çocuk ve gencin insan kaçakçılarının ağına düştüğüne söyledi. Fedotov, insan kaçakçılığı mağdurlarının 3'te 1'ini çocukların oluşturduğu bilgisini paylaştı.

ÇOCUK VE GENÇLERİN TEHLİKELİ GÖÇ YOLCUĞU

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Uluslararası Göç Örgütünün (IOM), geçen yıl eylülde yayımladığı ‘Harrowing Journeys’ başlıklı raporuna göre, Akdeniz göç yollarındaki çocuk ve gençlerin neredeyse dörtte üçü istismar, sömürü ve insan kaçakçılığına maruz kalıyor.

Raporda, Avrupa'ya ulaşmak için Orta Akdeniz yolunu izleyen çocuk ve gençlerin yüzde 77'sinin doğrudan kendi yaşadıkları istismar, sömürü ve insan ticareti anlamına gelebilecek olayları bildirdiğine işaret ediliyor.

Çıktıkları bu zorlu yolculukta tüm mülteciler büyük risk altındayken, çocuk ve gençlerin 25 yaşından büyük yetişkinlere göre sömürü ve insan ticaretine maruz kalma olasılıklarının çok daha fazla olduğuna işaret edilen raporda, Avrupa'ya göç için “güvenli ve yasal yollar” oluşturma çağrısında bulunuluyor.

TÜRKİYE’DE EN FAZLA İNSAN TİCARETİNE MARUZ KALAN SURİYELİLER

ABD Dışişleri Bakanlığının yayımladığı "2018 İnsan Ticareti Raporu"na göre de Türkiye'deki insan ticareti mağdurlarının büyük kısmı Orta ve Güney Asya, Doğu Avrupa, Suriye, Endonezya ve Fas'tan geliyor.

Rapora göre, geçen yıl tespit edilen 303 insan ticareti mağduru içerisindeki en büyük grup Suriyelilerden oluşuyor.

SUDAN'I GEÇİŞ KAPISI GÖRENLER İNSAN TACİRLERİNİN ELİNE DÜŞÜYOR

Afrika Boynuzu ülkelerinden gelen kaçak göçmenler, Sudan'ı Akdeniz'e oradan da Avrupa'ya ulaşmak için bir geçiş kapısı olarak görüyor. Sudan'a gelen göçmenler, bu yolculuk sırasında genellikle insan tacirlerinin eline düşüyor.

Sudan, Etiyopya, Eritre ve Libya sınırında yer alan bölgelerinde, insan kaçakçılığı yapan çetelerle mücadelesini sürdürüyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'de imza süreci tamamlandı: İmzaları perşembe günü teslim edeceğiz

SONRAKİ HABER

Ayşen Uysal: CHP'deki kavga liderlik kavgası değil paylaşım kavgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...