06 Eylül 2012 12:06

30 Ağustosta işe gitmeyen işçiler atıldı

GÜNGÖREN’de kurulu bulunan Darkmen Tekstil’de çalışan işçiler haklarını istediği için patron tarafından darp edildi.160 kişinin çalıştığı Darkmen Tekstil’de, işçiler, geçtiğimiz 1 Mayıs’la birlikte resmi bayramların tatil olması, mesailerin tam hesaplanması ve maaşlarda zam talebini dile getirdi.

30 Ağustosta işe gitmeyen işçiler atıldı
Paylaş
Emre Caka / Derya Dursun

GÜNGÖREN’de kurulu bulunan Darkmen Tekstil’de çalışan işçiler haklarını istediği için patron tarafından darp edildi.
160 kişinin çalıştığı Darkmen Tekstil’de, işçiler, geçtiğimiz 1 Mayıs’la birlikte resmi bayramların tatil olması, mesailerin tam hesaplanması ve maaşlarda zam talebini dile getirdi. Patronun kabul etmemesi ve bir daha işçilerle diyalog kurmaması üzerine gerginlik başladı. Patronun, bu süreçten sonra kadın çalışanlara sözlü tacizleri, mezhep üzerinden işçilerin birliğini dağıtma çabaları, Kürt gençlerine olan hakaretleri artarak devam etti.
29 Ağustos günü patronla görüşme kararı alan işçilerden Bilal Doğan, 30 Ağustos zafer bayramının resmi tatil olduğunu ve bu haklarını kullanmak istediklerini iletti. “Kürtler ne anlar 30 Ağustos’tan onlar sadece yemek yesin ve çalışsınlar” diyen patrona kararlı olduklarını belirten Doğan, görüşmeyi hakaretler üzerine yarıda bıraktıklarını aktardı. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda 20 işçi hakları olan resmi tatili kullanmak üzere işe gitmedi. 31 Ağustos’ta işe gittiklerinde işlerine son verildiğini gören işçiler, patronla yeniden görüşme kararı aldı.

PATRON İŞÇİLERE SALDIRDI

Bir kez daha patronla görüşmek üzere fabrikaya giren Bilal Doğan ve dört kadın işçi, yaptıklarının yasal olmadığını kendilerini işten atmaları için bir gerekçenin olmadığını söyledi. Patronun kabul etmemesi ve hakaretleri üzerine, “Sizi mahkemeye vereceğim” diyen Bilal Doğan ve 4 kadın işçinin üzerine patron ve adamları saldırdı. Saldırının sokağa taşması üzerine, patron ve adamları geri çekildi. Darp raporu alan Bilal Doğan, fabrika kameralarının silindiğini ancak mahkeme kararı ile çevredeki tüm kameraları polislere izleteceğini söyledi. İşçilerin haklarını Bilal Doğan tarafından öğrendiğini düşünen patronun, diğer işçilere “O adam Alevi, o adam sizi kötü yola sokar” diye yaptığı hakaretler ve baskılar üzerine işçiler, fabrika önünde basın açıklaması yaptı.     

ARABAYLA EZİYORDU

İşçiler basın açıklamasını okumak için slogan ve alkışlarla fabrika önüne geldi.
Açıklamayı okumak üzere toplanan işçi ve ailelerinin üzerlerine patron, arabayı sürdü.
Kendilerini kaldırıma zor attıklarını belirten Doğan, “O anki öfkemizle patronu linç etmek istedik korumaları buna izin vermedi iyi ki de vermemiş yoksa patronun eline koz verecektik” dedi. İşçilerin inadını kırmak için birkaç işçiye para teklif edildiğini söyleyen Doğan, “Hiçbir arkadaşımız bunu kabul etmedi. Bizim elimize üç beş kuruş verip sesimizi kısamaz, tazminat hakkımızın tamamını istiyoruz” diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

4 yıllık kayıplar geri alınacak

SONRAKİ HABER

OSB’deki okullar ucuz iş gücü için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...