06 Eylül 2012 12:01

Engellere takılmadan spora devam

Engellilerin organize bir şekilde spora katılma süreci, 2. Dünya Savaşından sonra omurilik zedelenmesi yaşayan askerlerin moralini arttırmak ve hayata yeni bir başlangıç yapabilmelerini sağlamak için gerçekleştirildi. Ludwig Guttmann’ın rehabilitasyon için yaptığı çalışma 12 yıl boyunca devam etti. Engellilerin de olimpiyatlard

Engellere takılmadan spora devam
Paylaş
Emre Caka

SPOR AŞKI ENGEL TANIMIYOR

2012 Londra Paralimpik Olimpiyatları tüm heyecanı ve duygusallığıyla devam ediyor. Sporcuların, ayakta alkışlanan azimleri, hayat öyküleri ve kararlılığı zaman zaman hem oradaki seyircilerin hem ekran başındaki izleyicilerin gözlerini sulandırıyor. Paralimpik Olimpiyatlarının tarihinde de görüyoruz ki hayatı bir şekilde zorlaşan, yaşamını devam ettirme kaygıları olan insanları hayata tutunmasını sağlayan, ‘engellere’ takılmadan hayatını devam ettirmesidir paralimpik spor oyunları. Bu şimdilik hayata tam da oturuyor anlaşılan. Diğer türlü gözleri görmeyen bir atlet 1500 metreyi, rakiplerinin en gerisinde hem de 10 saniyelik farkla geriye düşmüşken bitiş çizgisini geçmek için bu kadar inatçı olabilir mi? Bir kez daha görülüyor ki ‘spor aşkı engel tanımıyor’. Bu süreçten sonra da sporculara engel olmayacağını görüyoruz.

OLİMPİYATLARDA NELER OLUYOR?

Paralimpik olimpiyatlara Çin bir kez daha ambargo koymuş durumda. İki Olimpiyat dönemi boyunca (bu olimpiyat 3. oluyor) her branşta madalya almayı başaran Çin, 2012 Londra Olimpiyatlarında da bu başarıyı gerçekleştirdi. Bu dönem beklenmedik bir şekilde ABD’nin başarısızlığı gözler önünde. Madalya sıralamasında ilk 5’e giremeyen ABD, Paralimpik Olimpiyatları hayal kırıklığıyla bitirecek gibi görünüyor. Bu sene de rekorların bol olduğu bir olimpiyatlardan bahsetmek mümkün.

UZUN PROTEZ Mİ KISA PROTEZ Mİ?

200 metre yarışında Alan Fonteles, Cardoso Oliveira’ya geçilerek herkesi şaşırttı. Elemelerde dünya rekoru kırdığı bu dalda, son düzlüğe en yakın rakibinin en az 10 metre önünde giren Güney Afrikalı Pistorius, rakibinin atağına cevap veremedi. Yarıştan sonra konuşan Güney Afrikalı, rakibinin protezlerinin normalden uzun olduğunu bu durumun rakibine avantaj sağladığını belirtti. Tekrardan bir konuşma yapan Pistorius, yarışın rehavetine kapıldığını ve bunları hemen orada söylemesinin yanlış olduğunu ifade ederek, “Rakibime çok büyük saygım var o büyük bir sporcu” dedi.

PARALİMPİK TÜRKİYE’YE YARIYOR

Türkiye, Olimpiyatlarda en çok madalyayı yine paralimpikte kazandı. Türkiye son 10 yıldır engelli sporculara verilen değeri artırmasının ‘meyvelerini’ toplamaya devam ediyor. Toplamında 7 madalya kazanılan oyunlarda, madalya sayısının 10 olması bekleniyor. 40 kilo halterde 109 kilo kaldıran Nazmiye Muslu’nun kırdığı dünya rekoru, herkesin yüzünü güldürmekle birlikte, gelecekte daha büyük başarılan elde edileceğinin de göstergesi oldu. Türkiye, 1 altın , 3 gümüş, 3 bronz, toplamında 7 madalya kazandı.

KAPANIŞ YILDIZLARLA GERÇEKLEŞECEK

Paralimpik Olimpiyatlarının başlangıcı, yarışmaları olduğu gibi kapanışı da görkemli olacak. Rihanna ve Coldplay’in konseriyle coşkulu bir kapanış düzenlenecek. Bunun dışında havai fişek gösterileri, sahne gösterileri ve birçok sanatçının katılımıyla Paralimpik Olimpiyatlar sona erecek.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk yaşta eğitim dayatmasına veli tepkileri sürüyor

SONRAKİ HABER

4 yıllık kayıplar geri alınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...