28 Temmuz 2018 13:30

ABD ile 'Rahip Brunson krizi'nde AKP'den arayı yumuşatma girişimleri

ABD’nin ‘Yaptırım uygularız’ açıklamasına sert çıkan Erdoğan yönetimi çok geçmeden söylemlerini yumuşattı.

Fotoğraf: Evren Atalay/AA

Paylaş

ABD Lideri Trump ve Yardımcısı Pence’den gelen “Rahip Brunson’u bırakmazsanız yaptırım uygularız” açıklamalarına ilk gün sert çıkan Erdoğan yönetimi yetkilileri, söylemleri yumuşattı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bugün Daily Sabah gazetesinde yayımlanan yazısında “ilişkiyi kurtarmak mümkün” dedi. “Son yıllarda ABD tarafından atılan bazı adımlar, bu ülkenin Türkiye’yle stratejik ortaklığına zarar vererek, güçlü ve karşılıklı çıkarlara hizmet eden bir ilişkiyi zayıflattı” diyen Kalın, “ABD yönetiminin, Türkiye’nin güvenlik endişelerini anlaması durumunda bu ilişkiyi kurtarmak ve ileri götürmek hâlâ mümkün olabilir. Ancak NATO müttefikimizin, sınırlarımızın içinde ve dışında milli güvenliğimizi tehdit eden adımlarını görmezden gelemeyiz. Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’yle iyi ilişkilere sahip olma niyetinde olabilir. Kuşkusuz bu ilişkinin karşılıklı saygı ve müşterek çıkarlar temelinde gelişmesi halinde bu yaklaşım karşılık bulacaktır ancak Türkiye’yi tehdit etmek, ilişkilere zarar vermek dışında hiçbir sonuca hizmet etmez” dedi.

ÇAVUŞOĞLU-POMPEO GÖRÜŞMESİ

AA'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşıyla telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi paylaşılmadı.

Çavuşoğlu, gün içinde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile de telefonda görüşmüştü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Son dakika OHAL kalktı!'

SONRAKİ HABER

Kardeş Türküler aslında memleketin kendine hasreti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...