28 Temmuz 2018 13:13

Yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanına soru sormak da yasak

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi TBMM Başkanlığı tarafından reddedildi.

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı - Murat Çetinmühürdar/AA

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi, “Cumhurbaşkanına soru sorulamayacağı” gerekçesiyle, TBMM Başkanı Yıldırım tarafından iade edildi.

Yazılı soru önergesinin iade edilmesine tepki gösteren Gürer, “Yeni sisteme göre tüm yetkiler cumhurbaşkanında toplandı. Milletvekili olarak, bakanlıkların tüm yetkilerini uhdesine alan cumhurbaşkanına soru soramayacaksak, bunun adı nasıl demokrasi olur?​” diye sordu.

SORU BİLE SORULAMAYAN BAŞKAN

16 Nisan referandumunda oylanan yeni Anayasa, 24 Haziran seçimlerinin ardından uygulamaya konuldu. Tüm yetkileri kendinde toplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Soru bile sorulamayacak” bir dönemin kapıları da aralandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de mülteci konumundaki Suriyelilerin durumu ve kayyım atanan şirketlerin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak, Anayasanın 98 ve TBMM İç Tüzüğünün 96 ve 99 maddeleri uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle iki ayrı yazılı soru önergesini de TBMM Başkanlığına sundu.

Gürer, Erdoğan’ın “Ülkemizde Suriye’den  göç ile gelen kişi sayısı kaçtır? Kaç Suriyeliye T.C. kimliği verilmiştir? Göç ederek ülkemize yerleşen kaç Suriyeli seçimde oy kullanmıştır?​” ve “2016-2018 yılları arasında kaç şirkete kayyım atanmıştır? Kaç şirketin mal varlıklarına el konulmuştur? Kayyım atanan şirketlerin devlet bankalarında kullandığı kredi toplamı ne kadardır” gibi soruları yanıtlamasını istedi.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım imzasıyla, Gürer’e gönderilen iade yazısında ise “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 98. maddesi beşinci fıkrasına göre ‘yazılı soru; yazılı olarak en geç on beş gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. İlgili soru önergeleriniz, Anayasa’da öngörüldüğü şekliyle cumhurbaşkanı yardımcısı ya da bakanlara yönetilmesi halinde işleme konulabilecektir” ifadelerine yer verildi.

HER KONUDA YETKİLİ ANCAK SORU YANITLAMIYOR

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’de icranın belirleyicisi ve başı olduğu gibi her konuda yetkisi olan cumhurbaşkanının, yazılı soru önergelerine dahi yanıt vermeyecek olmasındaki tezatlığına değindi. Gürer, “Milletvekili olarak, her konuda yetkili ve belirleyici tek adam olan cumhurbaşkanına soru sorulamayacaksa bunun adı nasıl demokrasi olur?​” dedi.

16 Nisan referandumu ile anayasanın değişmesi sonucu ülkemizin parlamenter sistemden, tam anlamıyla ‘tek adam’ yönetimine geçtiğini belirten Gürer, “Böylesine geniş yetkilerle donatılan cumhurbaşkanına yazılı soru önergesi bile verilemiyor. Parlamento ise adeta komisyon salonlarına dönüştü. Yeni düzenlemeye göre, milletvekillerinin soru ve önerilerini muhatap alacak bakanlar parlamentoda yok” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş: Emekçilerin ve halkın ekmeği ile oynamayın

SONRAKİ HABER

Pakistan’da seçim protestoları başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...