06 Eylül 2012 11:30

Trakya’da veliler huzursuz!

UZMANLARIN ve eğitimcilerin bilimsel olmadığına dair değerlendirmelerine ve karşı çıkmalarına rağmen yürürlüğe konulan 4+4+4 velilerin kafasını iyice karıştırdı.  Yeni eğitim sisteminden memnun olan da var,  “Hayır ben asla çocuğumu göndermem” diyen de.GÖNDERMEK İSTEYEN DE ŞİKAYETÇİBurcu Tozluk

Trakya’da veliler huzursuz!
Paylaş
Zeliha Irmak / Birkan Bulut

UZMANLARIN ve eğitimcilerin bilimsel olmadığına dair değerlendirmelerine ve karşı çıkmalarına rağmen yürürlüğe konulan 4+4+4 velilerin kafasını iyice karıştırdı.  Yeni eğitim sisteminden memnun olan da var,  “Hayır ben asla çocuğumu göndermem” diyen de.

GÖNDERMEK İSTEYEN DE ŞİKAYETÇİ

Burcu Tozluklu, 67 aylık kızını okula göndermekte sakınca görmeyen bir veli “Kızım kendi yaşıtlarıyla oynarken mutlu olmuyor, büyüklerle oynarken ise daha mutlu ve daha verimli” diyor. Herhangi bir psikologa ya da uzmana danışıp danışmadığını soruyoruz. “Hayır” diyor, “Bunlar benim gözlemlerim”. Nasıl bir müfredat uygulanacağının bilgisini ise okul müdüründen almış. Tozluklu, “Zaten benim kızım harfleri ve sayıları şimdiden tanıyor. Eğer kreşe gönderirsem ilerlemesi için daha zor olacak” diye düşünüyor. Okulun fiziki koşulları için ise “Bizim gönderdiğimiz okulun fiziki koşulları; yani tuvalet lavaboları, sıralar ve tahtalar bakanlıkça açıklanan boy ve kiloya yeterli düzeyde fakat diğer okulları bilemiyorum” diyor. Yeni sistemin Tozluklu ailesini etkileyen bir yönü de var. Kızları onlardan ayrı bir şehirde okuyacak.  “Biz hayatımızı kızımız seneye okula başlayacak diye planlamıştık fakat bir sene erken başlaması planlarımızı değiştirdi. Çalışmamız için İstanbul’a gitmemiz gerekiyor” diyen Burcu Tozluklu İstanbul’da daha düzen kuramadıklarından dolayı kızlarını sürükleyemediklerini, mecburen onu bir sene babaannesinin yanında Lüleburgaz’da bırakacaklarını ifade ediyor. “Eğer böyle bir anda oldu bittiye getirilmeseydi, kızımızdan ayrı yaşamak zorunda kalmazdık” diyor.

EĞİTİM ANA DİLDE OLMALI

Kürtçenin seçmeli ders olacağı söylendikten sonra özellikle batı illerindeki Kürt ailelerin tutumu da merak konusu. Mehmet Güç, Lüleburgaz’a göç ettiklerinde ne kadar zorluk çektiklerini anlatıyor. Özellikle eşinin Türkçe bilmemesinin uyum sağlamakta çok büyük engel olduğunu belirten Güç, “Çocuklarımız burada doğdukları için Türkçe konuşmakta sıkıntı çekmediler, ama Kürtçe bilmiyorlar” diyor. Kürtçenin serbestçe konuşulması için Türk’üyle, Kürt’üyle on binlerce gencin öldüğünü söyleyen Güç, kendi ana dillerinin yabancı dil gibi öğretilmesine karşı. Çocuklarının eğitimi kendi anadillerinde almaları gerektiğini dile getirirken 4+4+4 sistemiyle 66 aylık çocukların okula gönderilmesi hakkında da “Benim kızım o yaşta olsaydı göndermezdim” diyor.

‘HİÇ YOKTAN İYİDİR DEMEK ZORUNDA BIRAKILIYORUZ’

Yılmaz Salman da bölgeden Trakya’ya göç eden bir ailenin ferdi. “Ben kızımı göndermek istemiyorum çünkü daha çok küçük. Birçok kişisel ihtiyacını bile kendi kendine göremiyor” diyen Salman ise eşinin okul müdürüyle görüştüğünü ve çocuğu okula göndermelerinin zorunlu olduğunu söylediklerini aktarıyor. Kürtçe seçmeli ders konusunda ise “Kürtçenin ana dil olarak kabul edilmemesi tabii ki hâlâ büyük bir sorun. Seçmeli ders olması yanlış fakat ‘Hiç yoktan iyidir’ demek zorunda bırakıldık. Yine de çocuğumun seçmeli Kürtçe dersi görmesini istiyorum” diyor. “Tepki alır mıyız?​” şeklinde bir endişe taşımadıklarını ama politikacıların Kürtlere yönelik söylemleri sertleştikçe tepkilere maruz kalabileceklerini söylüyor.
(Lüleburgaz/EVRENSEL)


72 AYDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARINIZI ANAOKULUNA GÖNDERİN

Utku Turan

Eğitim Sen Lüleburgaz Temsilciliği 4+4+4 modeline geçilmesi ve 66 ayını doldurmuş çocukların okula başlamasına karşı Kongre Meydanı’nda imza kampanyası başlattı. Eğitim Sen Lüleburgaz Temsilcisi Cahit Aras, eğitimdeki değişikliğin kamuoyu ve toplum tarafından onaylanmadığını, okulların açılacağı şu günlerde öğrenciler ve öğretmenler üzerinde kaos yarattığını söyleyerek, “Hiçbir eğitimci ve çocuk bilimcisinden 5 yaşından küçük çocukları okula gönderin onayı alınmamıştır” diye belirtti.
Hükümetin kendi siyasal görüşleri doğrultusunda eğitime yön verdiğini belirten Aras, “ Bakan çıkış yolu bulamayınca sendikamıza yönelik asılsız karalamalar yapmıştır,” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bilgi’de direniş devam ediyor

SONRAKİ HABER

İmam Hatip Ortaokulu mu? İlköğretim okulu mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...