27 Temmuz 2018 14:32

Çin'den 3. köprü ve BOTAŞ için 3.6 milyar dolar kredi

Ekonomist Sabri Öncü, Türkiye'nin Çin'den 3.6 milyar dolar kredi almasını değerlendirdi: Bu hamleye rağmen Türkiye'nin ABD'den uzaklaşma gücü yok.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Çinli finans kuruluşlarından enerji ve ulaştırma sektörü yatırımları için özel sektör, kamu kurumları ve bankalara sağlanacak 3.6 milyar dolarlık kredi paketi tamamlandı. Kredi paketini attığı tweet ile duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” dedi. Kredileri gazetemize yorumlayan Özgün Düşün Merkezi Baş Ekonomisti Dr. Sabri Öncü, “Bu hamleye, ‘Türkiye Çin’e yaklaşma hamlesi’ denebilir. Ancak Türkiye gerçekten ekonomik olarak ABD’den uzaklaşma şansına sahip değil” dedi.

BÜYÜK BÖLÜMÜ 3. KÖPRÜ’YE

Sabah’ın haberine göre, Çinli finans kuruluşlarından sağlanan 3.6 milyar dolarlık kredinin 2.4 milyar doları Üçüncü Köprü refinansmanına, 1.2 milyar doları ise BOTAŞ’ın depolama tesisleri için kullanılacak. Bakan Albayrak, mayıstaki Pekin ziyareti sırasında Uluslararası Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC) Başkanı Yi Huiman ile görüşerek, Türkiye’deki enerji yatırımlarında finansman ve uzun vadeli stratejik iş birliği konularında görüş alışverişinde bulunmuştu.

‘TÜRKİYE’NİN ABD’YE KARŞI ELİ GÜÇLÜ DEĞİL’

Hükümet tarafından Çin’den sağlanan BOTAŞ ve IC İçtaş İnşaat ve Astaldi (3.Köprünün yapımını üstlenen konsorsiyum) kredisini “Çin’e yaklaşma hamlesi” olarak değerlendiren

Özgün Düşün Merkezi Baş Ekonomisti Dr. Sabri Öncü, “3.6 milyar dolar ABD’ye olan borcun yanında hiçbir şey. Çin, Türkiye’nin finansman ihtiyacını karşılayacak kadar para veremez” dedi. Öncü, “Türkiye gerçekten ekonomik olarak ABD’den uzaklaşma şansına sahip mi?​” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Bence yok. Çünkü öbür tarafa olan borç o kadar yüksek ki. Türkiye’nin bu güne kadar almış olduğu borçlar yaklaşık 460 milyar dolar. Çin’den 3.6 milyar dolar geliyor. Her zaman ‘Parayı veren düdüğü çalar’ diyorum. Çok fazla kavga edersen tıpayı çekelerse boğulursun. Bu girdapta. Türkiye’nin güçlü bir eli yok.” 

EKONOMİK DARALMAYA GİDİŞ

TÜİK tarafından hanehalkı bütçe araştırması verilerini yorumlayan Öncü, “Durumunun pek iyi olmadığının göstergesi. Asıl talebi düşük gelir düzeyindekilerin talebi belirler. Dolayısıyla bu kişiler (düşük gelir grubu olan birinci yüzde 20’lik grup) talep artırıcı harcamalar yapmıyorlar. Harcamalar bu şekilde dağıldığında ekonomik daralmaya doğru gidecek gibi duruyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 3 gündür süren orman yangınına uçakla müdahale edildi

SONRAKİ HABER

Sancaktepe'de sağanak yağış nedeniyle bir ilkokulun duvarı çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...