27 Temmuz 2018 10:45

AB-ABD anlaşmasına Fransa’dan itiraz

Macron, Trump ile AB Komisyonu Başkanı arasındaki görüşmeyi 'yararlı' bulduğunu ancak büyük bir ticaret anlaşması taraftarı olmadığını belirtti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasındaki görüşmeyi “yararlı” bulduğunu ancak Brüksel ile Washington arasında “büyük bir ticaret anlaşmasının taraftarı olmadığını” söyledi.

Fransız lider, Madrid’de İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuştu. Trump ve Juncker’in Çarşamba günü Washington’da bir araya geldiğine dikkati çeken Macron, “Avrupa ve Fransa hiçbir zaman bir ticaret savaşı istemedi ve dolayısıyla dün yapılan görüşmeleri gereksiz bir gerginliğin düşürülmesine yardımcı olduğu ve meseleyi yatıştırdığı için yararlı buluyorum” dedi.

‘HÂLÂ ÇOK ENDİŞEMİZ VAR’

Ancak iyi bir ticaret tartışmasının dengeli, karşılıklı bir temelde ve tehdidin bulunmadığı ortamda gerçekleştirilebileceğini kaydeden Macron, “Bu çerçevede, açıklığa kavuşturacağımız birçok soru ve endişe var” değerlendirmesinde bulundu.

İki yıl önce durdurulan Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması’na atıfta bulunan Macron, “Mevcut durum buna izin vermediği için TTIP gibi bir bir ticaret anlaşmasının başlatılması taraftarı değilim” ifadesini kullandı.

“Çelik ve alüminyum ürünlerine yasa dışı vergiler getiren ABD’den gerilimi düşürecek adımlar beklediğini” kaydeden Macron, “Bu, daha somut bir yol belirlemek için ticarette bir başlangıç teşkil edecektir” diye konuştu.

İspanya Başbakanı Sanchez de yeni bir ticaret savaşı istemediklerini ve AB’nin ortak tarım politikasını savunmada kararlı olduğunu belirtti.

ALMANYA MEMNUN

Almanya’da ise anlaşma olumlu karşılanmıştı. Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, varılan uzlaşmanın “ticaret savaşlarını önleyeceğini” ve “milyonlarca işi kurtaracağını” söylemiş, Dışişleri Bakanı Heiko Maas da “Ticaret ihtilafındaki uzlaşma şunu gösterdi: Avrupa birlik hâlinde haraket ettiğinde sözlerimizin bir ağırlığı oluyor” demişti.

‘BARIŞ UZUN SÜRMEZ’

Almanya basını ise o kadar iyimser değil.  Die Welt gazetesi, “AB ile Trump arasındaki barışın ne kadar süreceği belli değil. Başlatılması kararlaştırılan pazarlığın sonuca götürmesi normal şartlar altında, yıllar alır. Buna bir de Trump ve ekibinin modern Amerikan tarihinin en kaotik yönetimi olduğunu eklemek gerekir. Ticari barışın uzun ömürlü olacağına güvenmek hata olur. Ama Washington’daki buluşma hiç olmazsa doğru yola girildiğini göstermektedir” yorumu yaparken, Neue Osnabrücker Zeitung, “ABD ile Avrupa arasındaki ticari yakınlaşma coşkuya kapılmak için neden değil. Trump’ın bir nebze yumuşak davranmasında ithal çelik ve alüminyuma getirilen zamlı gümrük tarifesine Avrupalıların ortak tepki göstermesi de rol oynadı” dedi.

LONDRA’NIN GÜMRÜK TEKLİFİNE AB’DEN RET

Avrupa Birliği’den çıkış süreci (Brexit) müzakereleri kapsamında, Birleşik Krallık’ın sunduğu ticaret planını Brüksel reddetti.

AB Başmüzkarecisi Michel Barnier, Brexit ile ilgili Brüksel’de üç gün süren toplantıların ardından Birleşik Krallık Brexit Bakanı Dominic Raab ile ortak basın toplantısı düzenledi. Barnier, “AB, gümrük kurallarını ve vergi uygulamalarını üye olmayan ve yönetim yapısında yer almayan bir ülke ile müzakere etmez, etmeyecektir. Bundan sonra gelecek öneriler bu prensibe uygun olmalıdır” diyerek Londra’nın teklifini geri çevirdi. İkili bazı hususlarda orta yolun bulunduğunu ancak anlaşmak için belirlenen son tarih Ekim için halen engellerin kaldığını ifade etti. Gümrük birliğinde kaldığı sürece Londra’nın birlik dışı ülkelerle ticaret anlaşmaları yapma olasılığı tehlikeye girecek. Çıkması halindeyse Kuzey İrlanda’da katı kuralların geçerli olduğu fiziki bir sınır oluşacak. Taraflar ağustos ayında tekrar masaya oturacak.

NE OLMUŞTU?

ABD ve AB arasında ek vergiler nedeniyle aylardır süren gerginlik, Çarşamba günü Trump ve Junker görüşmesinin ardından Washington’un geri adım atmasıyla düşmeye başlamıştı.

Trump ve Juncker arasındaki görüşme, ABD Başkanı’nın AB’den ithal edilecek otomobillere uygulanan gümrük vergilerini büyük oranda arttırmakla tehdit ettiği bir dönemde gerçekleşmişti. Juncker-Trump görüşmesinin ardından ise AB ve ABD, sanayi ürünlerine uygulanan vergileri karşılıklı olarak kaldırmaya yönelik görüşmelere başlama kararı aldı. Taraflar ayrıca AB’nin ABD’den daha fazla soya fasulyesi alması ve Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatının arttırılması konusunda da anlaştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail polisinden Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere saldırı

SONRAKİ HABER

Giresun'da 2, Aksaray'da 1 inşaat işçisi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...