27 Temmuz 2018 10:29

İstinye Park AVM planları bir kez daha iptal edildi

İstinye Park AVM ve Otel projesinin önünü açan imar planları bir kez daha mahkeme kararı ile iptal edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir'in Balçova ilçesi Üçkuyular bölgesinin geleceğini yakından ilgilendiren imar planı değişikliği bir kez daha yargıdan geri döndü. Bölge halkının açmış olduğu davanın ardından bu sefer de Şehir Plancıları Odası'nın açmış olduğu dava kent lehine sonuçlandı. Alandaki 'resmi kurum alanı' ile 'eğitim alanı' olarak belirlenen kısımları 'ticaret-turizm' alanı değiştiren planlar bir kez daha iptal edildi. İzmir 3. İdare Mahkemesi, dava konusu plan değişikliklerinin imar mevzuatı, kamu yararı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve hukuka uygun olmadığı kararına vardı.

İptale konu olan imar değişikliği Fahrettin Altay Meydanı'nda yapımı devam eden İstinye Park AVM ve Otel Projesi için de kritik açıdan öneme sahip. Söz konusu değişiklik projenin otel inşaatı kısmına denk geliyor ve iptal kararının tebliğ edilmesinin ardından 30 gün içinde inşaatın durdurulması ve ruhsatın iptal edilmesi gerekiyor. Şehir Plancıları Odası 25 Temmuz'da kararı Balçova Belediyesi'ne iletti. Bir aylık sürenin kararın uygulanmaması durumunda oda tarafından belediye hakkında suç duyurusunda bulunulacak. Ancak önceki iptal kararı mahkeme tarafından uygulanmadı, alandaki çalışmaları hızlıca sürüyor.

ALANA DAİR YENİ İMAR PLANLARI

Meydandaki söz konusu alan daha önceki imar planlarında resmi tesis alanı, açık pazar yeri alanı, çocuk parkı, yeşil alan ve terminal alanı olarak belirlenmişti. Doğuş Holding tarafından ucuza satın alınan parseller 2015 yılındaki plan tadilatı ile ticaret merkezi ve otel imarına çevrildi ve değeri arttırıldı. Alandaki vergi Dairesi, lise, terminal, pazar alanı ise Karabağlar sınırındaki başka parsellere taşındı. Doğuş Holding alanı sonrasında Orjin Gruba sattı. Bölge halkının açmış olduğu davanın sonucunda iptal kararının çıkmasının ardından alana dair yeni imar planları geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı.

'BELEDİYE VE BAKANLIK ELİYLE KENT SUÇU İŞLENİYOR'

Mahkeme kararı ile ilgili İzmir'e Sahip Çık Platformu şantiye önünde açıklamada bulundu. Açıklamayı okuyan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer alanda Balçova Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle kent suçu işlendiğini belirterek "Karabağlar Belediyesi’nden topu taca atan, Balçova Belediyesi’nden ise iptal kararının proje alanıyla ilgili olmadığı iddiasıyla çarpıtıcı ve İstinye Park AVM Projesini destekleyen açıklamalar gelmişti. Çarpıtmalar, bugün bu iptal kararıyla dayanaklarını tamamen yitirmiştir. Şimdi bu iptal kararının gereğinin Balçova Belediyesi tarafından uygulanma vakti gelmiştir. Askıya çıkan plan değişikliğinde de mahkemenin iptal kararı verdiği plandan temel olarak hiçbir fark yoktur ve hukuksuzdur. Bu plan ile bağlantılı plan ile birlikte alana ilişkin imar planı ikinci kez iptal konusu olmuş olmasına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuata, bilime aykırı planın yenisini onaylama ısrarıyla bu alanı kullanarak, halkın yanında değil sermayenin yanında durarak bir kent suçu işlemeye devam etmektedir" dedi.

'İZMİR SERMAYENİN KISKACINDA'

İzmir’in doğasının, kentsel karakterinin, kamusal alanlarının, sermayenin kıskacı altında olduğunu ifade eden Şenyol şunları söyledi "Bu saldırı görüldüğü gibi ne koruma ilkesi, ne kamu yararı, ne de hukuk tanımaktadır. Bugün İstinye Park Projesi’nde yer alan parsele ilişkin İzmir halkının lehine olan mahkeme kararı için buradayız. Ancak bu kent suçunun tarihi 1998 yılına kadar dayanıyor. Burhan Özfatura’nın belediye başkanlığı döneminde imar planlarında kamusal kullanımda olan pazaryeri alanı ve semt garajı alanı turizm+ticaret kullanımına dönüştürülmüş ve ardından 2000’li yıllarda da parça parça satılmasına müsaade edilmişti. Bu işlemlerin geçmişte yapılmış olması konunun bir kent suçu olduğu gerçeğini örtmemektedir. Bugün ‘konu bizim dışımızda’ yaklaşımı kent suçuna ortak olmaktan başka bir şey ifade etmemektedir. Bugün konu, İstinye Park olduğu gibi başka yerlerde de işlenmesi planlanan kent suçlarında da aynı yaklaşım ile karşımıza çıkacak olanları uyarıyoruz. Bu bir kent suçudur ve derhal durdurulmalıdır".

'TEKRAR KAMU ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ'

Bölgenin yeniden kamu alanına dönüştürülmesi çağrısında bulunan Şenyol " Bu kapsamda da, uygun olmayan bir alana sıkıştırılmış pazaryerinin vergi dairesinin alanına taşınmasını talep ediyor, pazaryerimizi tekrar bu alanda istiyoruz.Ayrıca plan değişiklikleri askıya çıkmış olsa dahi askı süreci tamamlanmadığı sürece plan kesinleşmez. Bu süreçte vergi dairesi parseli plansızdır ve plansız bir alanda inşaat faaliyeti sürmektedir. Planlar, yönetmelikte tariflendiği şekliyle itiraz olmaması halinde askıdan inmesiyle, eğer itiraz varsa itirazların reddedildiği gün kesinleşir. Dolayısıyla 6165 Ada 1 Parselin şu an kesinleşmiş bir planı bulunmamaktadır. Askıda olan plan yalnızca mahkemenin iptal ettiği gerekçeleri hâlâ barındıran henüz kesinleşmemiş hukuksuz bir plandır. Tüm İzmirlileri kamusal alanına sahip çıkmaya, plan değişikliğinin askıdan ineceği 13 Ağustos’a kadar plana itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne vermeye çağırıyoruz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fazıl Say'dan büyükelçilere mektup: Yeni bir sayfa açalım…

SONRAKİ HABER

İsrail polisinden Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...