27 Temmuz 2018 08:17

Çukurca'ya bağlı Gündeş köyüne şarbon karantinası

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Gündeş köyü, kesilen bir hayvanın etinde şarbon tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Gündeş köyünde kesilen bir hayvanın etinde şarbon hastalığı tespit edildi. Bunun üzerine karantinaya alınan köye 6 ay süreyle hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.

Demirören Haber Ajansı'nın aktardığına göre Çukurca ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gündeş köyü Ormanlı mezrasında kesilen bir büyükbaş hayvanın eti bazı aileler arasında paylaşıldı. Eti yiyen kişilerden bir kısmında rahatsızlık başlayınca doktor ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne haber verildi. Köye gelen veteriner hekimler, bütün hayvanlara aşı yaptıktan sonra, kesilen hayvanın etinden de numune aldı. Alınan numuneler Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Numunelerde yapılan incelemelerde şarbon hastalığı tespit edildi.

Köy karantinaya alınarak 6 ay süreyle hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Karantina uygulaması, Çukurca Belediyesi'nin hoparlöründen duyuruldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, ilçenin Gündeş köyüne bağlı Ormanlı mezrasında bir büyükbaş hayvanda şarbon bulaşıcı hastalığının tespit edildiğini, bundan dolayı Gündeş köyü ve bağlı mezraların 6 ay süreyle hayvan giriş ve çıkışlarına yasaklandığını bildirildi.

ŞARBON NEDİR?

Şarbon Bacillus anthracis isimli bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Antraks ismiyle bilinen şarbon özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanlarda görülmekle beraber insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da görülebilmektedir.

Şarbon bulaşma şekline göre 3 şekilde tanımlanır:

1- Hasta hayvanlara, bunların dokularına, bu hayvanların kirletmiş olduğu yerlere ve malzemelere temas sonucunda bakterinin bütünlüğü bozulmuş deriden girmesiyle deri şarbonu;

2- Şarbon mikrobuyla bulaşmış gıdaların, özelliklede şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle veya ihtimal dahilinde de olsa şarbon sporları bulaşmış suların içilmesiyle bağırsak şarbonu

3- Şarbon sporlarıyla bulaşık tozların veya hayvan tüylerinde ve kıllarında bulunabilen sporların solunması sonucunda da akciğer şarbonu oluşmaktadır.

Şarbon hastalığında insandan insana bulaşma yoktur.

Şarbon hastalığı, etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişir.

Deri şarbonunda, şarbon sporlarının deriden girdiği yerde, ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1-2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşür ve daha sonra da ağrısız genellikle 1-3 santimetre genişliğinde, ortasında karakteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir. Bundan ötürü deri şarbonu kara kabarcık olarak da adlandırılır. Çoban çıbanı ismiyle de anılan deri şarbonunda ayrıca, yaranın bulunduğu bölgedeki lenf bezlerinde şişmeler görülebilir. Tedavi edilmeyen deri şarbonu vakalarının % 10-20 si ölümle sonuçlanabilir.

Bağırsak şarbonunda bulantı kusma, iştahsızlık, ateş gibi belirtilerle başlar bunu karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal izler. Daha sonra kan zehirlenmesi ve şok gelişerek ölüm meydana gelebilir. Bu tip şarbonda tedaviye başlansa dahi ölüm % 50 civarındadır.

Akciğer şarbonunda ise soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlar. Yüksek ateş ve titremeler görülür. Birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü ve şok gelişir. Hastalık genel olarak ölümle sonuçlanır

Şarbonun tedavisi için etkili antibiyotikler vardır. Tedavinin başarılı olabilmesi için mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamak gerekir.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Heybeliada'da alkollü mekanlara tehdit mektupları gönderildi

SONRAKİ HABER

2018/19 futbol sezonunda dikkatle izlemeniz gereken 50 genç yetenek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...