26 Temmuz 2018 13:14

‘Turizm sektöründe 1 milyon 700 bin kişi sigortasız çalıştırılıyor’

Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Safvet Yahyaoğlu, turizm sektöründe hizmet veren işçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

1 milyon 700 bin işçinin sigortasız ve kayıt dışı çalıştığı turizm sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çeken Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Safvet Yahyaoğlu, bu sektörde çalışan işçilerin sigortalı olsa dahi İşsizlik Sigortası Yasası’ndan yararlanamadığını ifade etti.

DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş’in verilerine göre Antalya’da 600 bin Türkiye’de ise 2 milyon 560 binden fazla kişi turizm alanında çalışıyor. Sendikanın verilerine göre de bu işçilerin büyük bölümü sigortasız ve güvencesiz olarak çalıştırılıyor. Otel, cafe, bar, restoran, spor salonu, sinema, tiyatro, yemekhane ve kültür turizmi gibi geniş bir alanda hizmet veren işçilerin sorunlarını Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Safvet Yahyaoğlu, aktardı.

Turizmin çalışma alanının çok geniş olduğunu dile getiren Yahyaoğlu, 2 milyon 560 bin işçiden, 860 bininin sigortalı olduğunu ve 1 milyon 700 bin işçinin ise sigortasız ve kayıt dışı çalıştığına dikkat çekti.

ÖĞRENCİLERE STAJ ALTINDA EMEK SÖMÜRÜSÜ

Bu alanda öğrencilerin staj adı altında emeklerinin sömürüldüğünü ifade eden Yahyaoğlu, “Çocuk emeğinin yoğun olarak yaşandığı bir sektördür. Türkiye ucuz bir turizm yapabilmeyi, ucuz emekle elde ediyor. İşçiler hak ettiği ücreti alamıyor. Ucuz turizmin ne ülkeye ne de halka bir faydası yok” dedi. Türkiye’de turizmin sezonluk oluşu nedeniyle işçilerin de işsiz kaldıklarını dile getiren Yahyaoğlu, büyük otellerin dahi asgari ücretin altında kayıt dışı yabancı işçi çalıştırıldığını anlattı. Yahyaoğlu, turizm işçilerinin İşsizlik Sigortası Yasası’ndan da yararlanamadığını söyledi.

KOŞULLAR İYİLEŞTİRİLMELİ

Türkiye’nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi’ne imza attığını ancak hükümlülüklerini yerine getirmediğini vurgulayan Yahyaoğlu, “Turizm işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmelidir. İşçilerin de, işletmelerin de, kalite ve istikrar görmeye hakkı olan misafirlerimizin de, turizmden çok büyük beklentileri olmaya hakkı olan ülkemizin de çıkarına olan budur” dedi. (Antalya/MA)

ÖNCEKİ HABER

Ali Deniz’e bir doğum günü mektubu

SONRAKİ HABER

'İnternet iyi çekmiyor' diye pompalıyla GSM bayisini bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...