Munzur Festivali'nin yasaklanmasına tepki büyüyor

Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin Tunceli Valiliği tarafından yasaklanmasına tepki büyüyor. Festival Tertip Komitesi yasak kararına tepki gösterdi.

26 Temmuz 2018 09:38
Son Güncellenme Tarihi: 27 Temmuz 2018 07:22
Paylaş

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, bu yıl 18'inci kez düzenlenmesi planlanan festivalin güvenlik bahanesiyle valilik tarafından yasaklanmasına tepki gösterdi.

Seyit Rıza Meydanı'nda toplanan ve aralarında HDP Milletvekilleri Alican Önlü, Dilşad Cambaz Kaya'nın yanı sıra sanatçılar, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcilerinin de bulunduğu Festival Tertip Komitesi, festival yasağına teki gösterdi. Açıklamayı Tertip Komitesi adına Hıdır Demir okudu. 18 yıldır düzenlenen ancak son üç senedir izin verilmediği için yapılamayan Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin kutlamalara bir gün kala yasaklandığını belirten Demir, “Her şeyden önce bu kararın son güne kadar bekletilerek tarafımıza bildirilmesi, yapılan işlemin her türden iyi niyetten uzak olduğunu göstermektedir. Öne sürülen gerekçelendirmede, festivalimizin 'yasadışı faaliyetlere, terör ve provokasyonlara' alan açacağı iddiası mesnetsizdir. Kaldı ki böylesi olasılıklara karşı önlem almak, festivalimizi güvenlik içinde yapmamızı sağlamakla yükümlü olanların, bu gerekçelendirmeyi, demokratik hakkımızın yasaklanması gerekçesiyle yapmaları, temel hukuk normlarının ihlalidir. Kişi başına neredeyse bir güvenlik görevlisinin düştüğü Dersim'de, festivalin güvenlik gerekçesiyle yasaklanması ayrıca dikkat çekilmesi gereken başka bir tezattır” dedi.

Huzur ve güvenlik gerekçesinin 17 yıldır güvenlik ve huzursuzluk problemi yaratmamış olan festivale yönelik zorlama olduğunu vurgulayan Demir, “Yine öne sürülen, 'halkın bir kesiminin olumsuz etkilenmesi' gerekçesi, şehrimiz özgülünde geçerli bile değildir. Aksine halkın bütünü bu festivale istekle katılmakta ve 17 yıldır herhangi bir rahatsızlık belirtilmediği de devletin kayıtlarıyla sabittir. Buradan basın aracılığıyla sormak istiyoruz; rahatsız olan halkın bir kesimi diye kullanılan kavram hangi halk kesimini ifade etmektedir. Bu ifadenin sahipleri, bunu halka ve kamuoyuna açıklamak ile yükümlüdürler. Kaldı ki AİHM ve hatta Anayasa Mahkemesi kararları, toplantı özgürlüğünün halkın bir kesimini rahatsız etmesinin bile yasaklama gerekçesi yapılamayacağını defaatle karar altına almış bulunmaktadır” diye konuştu.

Festivalin yasaklanma gerekçelerinin hukuki ve meşruiyetten uzak olduğunu söyleyen Demir, "Bu karar hukuksal normlar dışında, demokratik devlet sorumluluklarının da açık ihlalidir" dedi. (DHA)


‘FESTİVALİN AMACINI YERİNE GETİRECEĞİZ’

Dersim’de 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin Tunceli Valiliği tarafından yasaklanmasına tepkiler büyüyor. Dersimliler, yasağa rağmen festivale sahip çıkacaklarını söylerken, konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, halkların birlikte yaşama arzusunun engellenmek istendiğini dile getirdi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Dersimliler, festivalin yasaklanmasına tepki gösterdi.

İzmir’den festival için gelen Emrah Akdağ, festivalin amacını yerine getirmek için program kapsamında tüm planlamaları arkadaşlarıyla birlikte yerine getireceklerini ifade ederek festival olsa da olmasa da bir hafta boyunca Dersim’de kalacaklarını söyledi.

Yurttaşlardan Cafer Güneş, festivalin yasaklanmasını kabul etmediğini yineleyerek, “Festival inancımızı ve kültürümüzü ifade ediyordu. Doğamız üzerinde yapılmak istenen projelere karşı tepkimizi festivallerde daha gür bir şekilde çıkartabiliyorduk. Yasaklamalarla sesimiz kesilmek isteniyor. Ancak biz yine de festivalin amacını yerine getireceğiz” dedi.

Öğrenci Tuba Bayt da, “Valiliğin yasakladığı festivali sahipleneceğiz. İnancımıza, kültürümüze ve doğamıza sahip çıkacağız. Bu anlamda Dersimlileri de festivali sahiplenmeye çağırıyorum” diye konuştu.

‘YASAĞI TANIMIYORUZ’

Yasağa dair açıklama yapan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Yıllardır düzenlenmekte olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali sadece Dersim halkının değil, Kürtlerin ve Türkiye halklarının da doğa, sanat ve inançlarıyla birlikte yaşam bulabileceğini göstermiştir. Bu buluşmayı yasaklamak, halkların birlikte yaşam arzusunu ve isteğini bastırmak ve engellemek anlamına gelmektedir” dedi.

Festivalin hukuksuz gerekçelerle yasaklanmasını kınayan Önlü, “Bizler bu yasağı tanımıyoruz. OHAL’lerle, yüksek yetkili valilerle, kayyımlarla, KHK’lerle, HES’lerle Dersim halkına ve doğasına yönelik yaratılmak istenen bu korku imparatorluğu bizleri yıldıramayacaktır” dedi.

Önlü, Türkiye’deki tüm demokratik ve sivil toplum kuruluşlarını, siyasetçilerini, aydınlarını ve sanatçılarını Dersim halkıyla bir olmaya ve bu yasakçı zihniyete tepki göstermeye davet etti.

YASAK MECLİS GÜNDEMİNDE

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, festivalin yasaklanması İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Önlü şu sorulara yanıt istedi:

“■ 16 yıl Güvenlik sorunu olmayan bir festivali yine aynı gerekçeyle yasaklamanın altında yatan maddi ve somut gerekçeler nelerdir, açıklamayı düşünüyor musunuz?,

■ ‘Toplum sağlığı, güvenliği ve ahlakı’ gerekçesiyle yasaklanan “Munzur Kültür ve Doğa Festivali”nin toplum ahlakı ve sağlığıyla bağdaşmayan yönü nedir?

■ Mülki amirlerinizin sanattan ve kültürden bu kadar korkmalarının altında yatan nedenler nelerdir?

■ Doğa sevgisinden ve insanların eğlenmesinden neden bu kadar rahatsız olmaktalar ve nereye varmak istemektedirler?" (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Zırhlı aracın çarptığı yürüme engelli Ali Şab yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...