26 Temmuz 2018 09:24
Son Güncellenme Tarihi: 26 Temmuz 2018 13:11

Hastaneye götürülmeyen Leyla Güven'e 1 ay görüş yasağı verildi

Kelepçe takmayı reddettiği için göz ameliyatına götürülmeyen Leyla Güven'e koğuşunda söylenen bir şarkı nedeniyle 1 ay görüş yasağı verildi.

Leyla Güven (Fotoğraf: MA)

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Hakkari Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Leyla Güven, kelepçe takılmasını kabul etmediği için göz ameliyatı olacağı hastaneye götürülmedi. Ayrıca Güven, kaldığı koğuşta söylenen bir şarkıda “Serok Apo” ifadesi geçtiği gerekçesiyle 1 ay görüş yasağı cezası aldı.

DAVAYA KELEPÇELİ GÖRÜRÜLMEYİ DE REDDETMİŞTİ

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Leyla Güven, bileklerine kelepçe takılmasını kabul etmeyince hastaneye götürülmedi.

Aynı zamanda Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı olan Güven, gözlerinde yaşadığı sağlık sorunlarından dolayı hastanede ameliyat için gün verildi. Ancak hastaneye görülürken bileklerine kelepçe takılmak istenen Güven, bu duruma itiraz edince görevlilerce hastaneye götürülmediği öğrenildi.

Güven, kaldığı Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nden hakkında açılan dava duruşmasına da yine kelepçeli olarak götürülmek istenmiş, ancak kabul etmeyince kelepçesiz götürülmek durumunda kalınmıştı.

ŞARKI SÖZÜNDEN 30 GÜN GÖRÜŞ YASAĞI

Öte yandan Güven’in bulunduğu koğuşta kalan kadınların söylediği bir şarkıda “Serok Apo” ifadesi geçtiği gerekçesiyle Güven ile birlikte Elif Atdemir, Menal Temel ve Hilal Ölmez isimli tutuklular hakkında 30 gün süre ile “görüş yasağı” kararı verildi.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, yasağa Twitter hesabından tepki gösterdi. Kaçmaz, şu mesajı paylaştı:

“HDP Hakkari Milletvekilimiz ve DTK Eş Başkanımız Leyla Güven’in bir an önce cezaevinden çıkması beklenirken, 1 ay görüş yasağı verildi. Bu hukuksuz uygulamalarınıza bir an önce son verin.”

Avukatların bu karara karşı Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itirazın da reddedildiği öğrenildi. Avukatlar AYM’ye başvuru hazırlığı yapıyor.

HDP: KADINLARIN ŞARKILARINI SUSTURAMAZSINIZ

Güven’in aldığı cezaya ilişkin açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, ‘kalıcı OHAL'in yasalaşmasından hemen sonra Diyarbakır E Tipi Cezaevinde Leyla Güven’e verilen disiplin cezasının, cezaevlerindeki muhaliflere uygulanan baskının artarak devam edeceğinin bir işareti olduğunu söyledi.

Başaran, “Kürt kadın siyasetçi Leyla Güven’in, anadilinde Kürtçe şarkı söylemesini gerekçe göstererek disiplin cezası verilmesinin hukuken ve ahlaken hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. Diyarbakır Cezaevi İdaresi’ne soruyoruz, bu uygulama cezaevinde Kürtçe konuşulmasını ve şarkı söylenmesini yasakladığınız anlamına mı gelmektedir? Hukuksuz bir şeklide rehin tutulan milletvekilimiz Leyla Güven’e uygulanan disiplin cezası kabul edilemez. İktidarın örgütlü kötülüğünün emrinde olan cezaevi idaresi, yasaklar ve cezalarla Kürt kadınların şarkılarını susturamayacaktır” dedi.

AFRİN AÇIKLAMALARI GEREKÇE GÖSTERİLEREK TUTUKLANMIŞTI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanlığı görevini de yürüten Güven, Türkiye’nin Afrin operasyonuna tepki gösterdiği açıklamaları açıklamaları DTK’nın çalışmaları gerekçe gösterilerek, 22 Ocak’ta gözaltına alınmış, 9 günlük gözaltı süresinin ardından 31 Ocak’ta çıkarıldığı Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı.

Güven hakkında, tutukluluk haline yapılan itiraz üzerine tahliye kararı verilmiş ancak savcılığın itirazı üzerine tekrar tutuklama kararı çıkarılmıştı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da sağanak etkili olurken su baskını uyarısı yapıldı

SONRAKİ HABER

Iğdır'da elektrikleri kesilen 7 köy, 6 yıldır barajdan su taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...