06 Eylül 2012 09:52

Kültür Bakanlığı Çukurca Kalesi’ni unuttu

Yedi yüz yıllık geçmişe sahip tarihi Çukurca Kalesi’ndeki evler yıkılmaya yüz tuttu. Belediyenin restorasyon için Kültür Bakanlığına yaptığı başvuru ise cevapsız kaldı. Onarım ve restorasyon yapılmayan kalenin büyük bölümü yıkılmış durumda.Çukurca kalesinin tarihi evleri yetkililerin duyarsı

Kültür Bakanlığı Çukurca Kalesi’ni unuttu
Paylaş

Çukurca kalesinin tarihi evleri yetkililerin duyarsızlığı sonucu yok olma ile karşı karşıya. Tarihçilerin anlatımlarına göre bölgenin en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olan Hakkari’nin Çukurca ilçesinde bulunan ve yaklaşık 7 yüz yıllık bir geçmişi olan tarihi Çukurca Kalesi’ndeki evler ağır topların etkisi ve yetkililerin duyarsızlığı sonucu yıkılmakla yüz yüze.

‘BAKANLIK İNCELEME EKİBİ YOLLAMIŞTI’

Bir zamanlar dönemin mirleri tarafından kullanılan ve tarihte yaşanan en çetin savaşlara karşı bile dimdik ayakta kalabilen Çukurca Kale evlerini kurtarmak ve Çukurca’nın turizmine katmak için dönemin Belediye Başkanı Mehmet Kanar bazı girişimlerde bulundu. Tarihi kale evlerini restore edilerek yeniden yaşam bulması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı 2009 yılında ilçeye bir inceleme heyeti göndererek araştırma ve inceleme yaptırmıştı. İnceleme yaparak, raporlarını tutan bakanlık çalışanlarının ilçeden ayrılmalarının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hiçbir ses çıkmadı. Daha sonra Belediye Başkanı Kanar tekrardan kale evleri için bakanlığa yazılar yazdı. Ancak yapılan başvuruların üzerinden yıllar geçmesine rağmen bugün bile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Çukurca Belediyesi’ne herhangi bir cevap verilmedi.
Çukurca tarihini kurtarmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ancak Kültür ve Turizm Bakanlığından hiçbir çözüm bulamadıklarını belirten Çukurca Belediye Başkan Vekili Ziro Koç, “Biz bu konuda yılmadan mücadelemize devam edeceğiz. Kültür Bakanlığı nezdinde yeniden yazılar yazarak bu kale evlerinin aslına uygun bir şekilde restore edilmesi için mücadele edeceğiz” dedi.
(Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ediz enerji içeceği kurbanı mı?

SONRAKİ HABER

Kadınlar Sakarya davasının takipçisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...