25 Temmuz 2018 21:05

AB’den ABD’ye: Düşman değil, ortağız

ABD Başkanı Donald Trump ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in yaptıkları toplantı uzlaşmayla sonuçlandı.

Fotoğraflar: Pixabay

Paylaş

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ile ABD Başkanı Trump, aralarındaki “ticaret savaşı”nı görüşmek üzere çarşamba günü Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan ve AB ile ABD’nin iş birliği yapması gerektiği mesajını veren Juncker, “Biz yakın ortağız, müttefikiz, düşman değiliz. Birlikte çalışmak zorundayız. Biz dünya ticaretinin yarısını temsil ediyoruz” dedi. Washington’da yaptıkları görüşmenin önemini vurgulayan Juncker, “Kanımca birbirimiz hakkında değil, birbirimizle konuşmalıyız” ifadesini kullandı.

Juncker, “Gümrük vergilerinin yükseltilmesi yerine düşürülmesini konuşmalıyız” diye ekledi. Trump, Juncker’in bu açıklamasına “evet” anlamında başını sallayarak karşılık verdi.

TRUMP ‘EŞİTLİK’ İSTEDİ

ABD Başkanı Trump ise Juncker ile görüşmesinden olumlu bir kazanım elde edilmesini beklediğini belirtti. Trump, “ABD yıllardır AB karşısında milyarlarca dolar para kaybetti. Biz sadece çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve herkes için eşit şartlar sağlanmasını istiyoruz” dedi. Trump, varılacak anlaşmanın “Tabiatı bakımından en azından karşılıklı olması gerektiğini” söyledi. “Gümrük vergilerinin, engellerin ve sübvansiyonların olmamasından ABD aşırı derecede memnun olacaktır” diye konuşan Trump, ticaret anlaşmasından AB’nin “büyük fayda sağlamasını istediklerini” belirtti.

Trump daha önce attığı çok sayıda tweette Avrupa’yı ABD’nin ihraç ettiği ürünlere adaletsiz muamele etmekle suçlamıştı.

Trump yönetiminin gündeminde AB ülkelerinde üretilen otomobillere ek gümrük vergisi getirilmesi de bulunuyor. Bu durumda Avrupalıların Amerikan ürünlerine 20 milyar dolarlık ek vergi uygulayarak misilleme yapması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Trump-Putin görüşmesi 2019'dan önce öngörülmüyor

SONRAKİ HABER

3 bin 320 hakim ve savcının görev yeri değişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...