25 Temmuz 2018 14:46

Sumiriko Hose’da üretime 3 hafta ara verilecek

TOFAŞ'ın ardından TOFAŞ’a otomotiv parça üretimi yapan Kocaeli’deki Sumiriko Hose, üretime 3 hafta ara vereceğini duyurdu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TOFAŞ’ın ardından, TOFAŞ’a otomotiv parça üretimi yapan Kocaeli’deki Sumiriko Hose fabrikasında da üretimde duruş oldu. Fabrikada üretime toplam 3 hafta ara verileceği duyuruldu. Daha önce kriz döneminde de böyle duruşların gerçekleştiğini ve sonrasında işten atmaların yaşandığını ifade eden işçiler, ekonomik sıkıntıların faturasını ödememek için birlik olmanın önemini vurguluyor.

Bu yıl birinci çeyrek yıllık dönemde ihracatın yüzde 42’sine sahip olan üç büyük otomotiv devinden biri olan TOFAŞ’ta üretim döneminde planlananın dışında duruşlar yaşanıyor. Fabrikaların ağustos ayı itibariyle kapanış dönemine girmeden önce yapılan mesailer bu sene TOFAŞ’ta yapılmadı. Sonrasında bayram haftası ve öncesi iki hafta olmak üzere toplam 3 hafta üretimin yapılmayacağı açıklandı. Ford’da da parça eksikliği gerekçesiyle üretime ara verilmesiyle birlikte bu durum “Kriz gerekçesiyle mi üretime ara verildi” şeklinde işçilerin gündemini oluşturuyor.

Kocaeli’de TOFAŞ’a otomotiv parça üretimi yapan Sumiriko Hose fabrikasında çalışan işçiler TOFAŞ’ta yaşanan duruşlar neticesinde kendi fabrikalarının da durduğunu dile getirdi. İşçiler daha önce kriz döneminde de böyle duruşların gerçekleştiğini, otomotivin devlerinde böylesine yaşanan üretim duruşlarından sonra işten atmaların yaşandığını söyledi. Bayramdan sonra da duruşların yaşanabileceği noktasında endişeli olan işçiler, işe gelmedikleri günlerde eğitime mi çağrılacaklarını yoksa yıllık izne mi çıkarılacaklarını henüz bilmediklerini dile getirdi.

2009 krizinde TOFAŞ’ın siparişlerinin düşmesi üzerine haftalık çalışma günlerinin de düşürüldüğünü belirten işçiler, kriz olduğunda ilk vazgeçilenin işçi hakları olduğunu ve işten çıkarmaların hızlıca yaşandığını söyledi. İşçiler Erdoğan’dan sermayeye verdiği güvenceyi kendilerine de vermelerini isterken, krizin faturasını kabul etmemek için birlik olmanın önemini vurguladılar. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Salıcı'dan Albayrak'a: IMF ile yapılan görüşmelerin kapsamı ne?

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Ümit Biçer: OHAL kağıt üzerinde kalktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...