25 Temmuz 2018 23:10

Tes-İş'ten savunma: TİS için anlaşma sağlandı ama imzalar atılmadı

EnerjiSa ile olan TİS sürecinde, enflasyon altı bir rakama imza atılmasına işçilerin itiraz etmesi üzerine Tes-İş sendikası kendini savundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halil İMREK
Volkan PEKAL
Adana

EnerjiSa’da işçilerin tepki gösterdiği ve ilk altı ay için yüzde 7 zam içeren 3 yıllık sözleşmeye ilişkin Tes-İş’ten açıklama geldi. Tes-İş Adana Şube Başkanı Osman Güngör, sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldığını ama henüz imza atılmadığını söyledi. Sosyal medyadan Tes-İş’e tepki gösteren işçiler “Birlik olunmadığı için sendika istediği gibi davranıyor” dedi. 
Gazetemizde önceki gün çıkan “Tes-İş yüksek hakemi gösterip sefalet zammına razı etmek istiyor” başlıklı haber üzerine Adana büromuza ulaşan Tes-İş Adana Şube Başkanı Osman Güngör, sözleşme ile ilgili açıklamalarda bulundu. EnerjiSa ile yürüttükleri toplusözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldığını ama henüz sözleşmeye imza atılmadığını açıklayan Güngör, ilk altı ay için yüzde 7, ikinci altı ay için ise yüzde 9 zam alındığını dile getirdi. Haberimizde yevmiye de yaptıkları iyileştirmenin yer almadığını ifade eden Güngör, aldıkları zam oranının yüzde 11’e tekabül ettiğini savundu. 

'SADECE İMZA KALDI'

Tes-İş Şube Başkanı Güngör, şunları dile getirdi: “İş kolunda 67 lira olan yevmiye 75 liraya çıkarıldı. Yani iyileştirme yapıldıktan sonra ilk yılın ilk 6 ayı için yüzde 7 ve ikinci 6 ayı için yüzde 9, zam alındı. Sonraki iki yılla ilgili diğer dilimler için yüzde 4 artı enflasyon oranında zam alındı. Normalde iyileştirme ile birlikte aldığımız zam yüzde 11 oluyor.” Sosyal yardım olarak 100 lira aldıklarını ifade eden Güngör, ikramiyelerin önceki sözleşmedeki gibi olduğunu doğruladı ve “Onar günlük 4 ikramiye, yılda toplam 40 günlük ikramiye alındı” dedi. Görüşmeleri tamamladıklarını ifade eden Güngör, sadece imza protokolünün kaldığını ifade etti. 

3 YILLIK SÖZLEŞMEYE TEPKİ

İşçiler sözleşmenin üç yıllık yapılmasına da tepkili. Üç yılda bir yapılan sözleşmede ücretlerin enflasyonun altında kaldığını ve eridiğini söyleyen işçiler, diğer bir sorunun ücretlerinde yapılan yüksek vergi kesintileri olduğunu dile getirdi. İşçiler “Yıl bitmeden büyük bir kısım vergi dilimine giriyor, aldıkları ücretin büyük bir kısmı vergiye kesilmiş oluyor. İşçiler bu sözleşmede senede bir kere, vergi kesintisinden az etkilenmek için bir dengeleme ücreti de talep ediyorlardı. Ancak bu talepler de gerçekleşmedi” dedi. İkramiye ve sosyal hakların da kendileri için önemli olduğunu ifade eden işçiler “İkramiye ilk sözleşmedekinin aynısı oldu. Sosyal haklar konusunda da pek bir kazanımın olduğunu düşünmüyoruz” dedi. 

'AVRUPA STANDARTLARINDA İŞ YAPTIRIR, AFRİKA DÜZEYİNDE MAAŞ ALMANIZI SAĞLARIM'

EnerjiSa işçileri Evrensel'de çıkan haberi soysal medya ve WhatsApp grupları üzerinde birbirleriyle paylaştılar. Paylaşımlarında ve yaptıkları yorumlarda kimi işçiler, tepkisini sendikadan istifa ederek göstermek gerektiğini ileri sürerken kimi işçiler de birlik olunmadığı için sendikanın istediği gibi davrandığını belirtti.

Bir işçi şöyle "İyi bir şey olmadığı için sendika süsleyip püsleyip önümüze sunuyor" derken başka bir işçi de “Sendika doğru dürüst bir açıklama yapmıyor. Adamlar maaşınıza şu kadar zam yaptık demiyor ki öğrenelim ne kadarmış” dedi. Tes-İş’in imzaladığı bu sözleşme ile işçinin yanında olmadığını gösterdiğini belirten bir işçi de “Tes-İş sendikası sadece laftan ibarettir. Tes-İş Sendikasının kazandırdığı hiçbir şey yoktur. Enerji sektöründeki biz emekçileri mağdur etmiştir. Bizim yaptığımız işi her babayiğit yapamaz kalifiye eleman gereklidir. Kalifiye eleman da kolay kolay yetişmez. Arkadaşlar o yüzden bu AOB’deki çalışanlar Türkiye genelindekiler bir iş bıraksınlar bakalım, o zaman ne oluyor. Bunu kimse göze alamaz. O yüzden biz birlik oldukça güçlüyüz” diyerek tepkisini dile getirdi.

'AYRIM YAPMANIN ANLAMI YOK'

Bir başka işçi ise özetle şu yorumu yaptı: 2018 yılı verilerine göre; mayıs ayında 1686 lira olan açlık sınırı haziranda 1714, 5 bin 492 lira olan yoksulluk sınırı da 5 bin 584 liraya yükseldi. Evinize, çocuklarınıza ve kendi hayatınıza katkısına bakılmalı, yoksa kesme, AOB mavi yaka, vb. gibi ayrımları yapmanın hiç bir anlamı yoktur. Bu ayrımcılık sırf dereyi bulandırmak için yapılmaktadır. Geçmişte memur-işçi, sözleşmeli-657, şef-düz memur, vb. birçok ayrımcılıkla çalışanların birbirlerine karşı kutuplaşmasını sağlamaktaydılar, şimdilerde ise mavi, beyaz, altın yaka, AOB, kesme, büro vb. taktiklerle çalışanların birbirleriyle zıtlaşarak doğruyu bulmalarına engel olunmaktadır.

Bir başka işçi ise tepkisini şöyle ifade etti: Her ay yüklü maaş alırım. Mis gibi klimalı yerde otururum. Her yerde siyah lüks arabamla gezerim. Denizime giderim, her yemekte dürüm yemem. Avrupa standartlarında iş yaptırır, Afrika düzeyinde maaş almanızı sağlarım TES-İŞ.

ÖNCEKİ HABER

Jeotermale karşı çıkan köylüler alıkoydukları kişileri serbest bıraktı

SONRAKİ HABER

İbni Sina Hastanesi işçilerine ‘Tatil günü de çalışacaksınız’ baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...