25 Temmuz 2018 13:00

TMMOB: Atina'daki yangınlar Türkiye açısından da uyarı

Yunanistan'daki orman yangını faciasına ilişkin açıklama yapan TMMOB, bunun Türkiye açısından bir uyarı olduğunun altını çizdi.

Fotoğraf: Atina Haber Ajansı/AA

Paylaş

Yunanistan'daki orman yangınlarıyla ilgili açıklama yapan TMMOB, felaketin sebebinin rant odaklı yapılaşma ve kemer sıkma politikaları olduğunu vurguladı. Açıklamada, yangınların Türkiye açısından da uyarı olduğunun altı çizildi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Atina yakınlarında meydana gelen ve şu ana dek en az 81 insanın ve sayısız canlının yaşmanı yitirmesine, yüzlerce insanın yaralanması ve kaybolmasına neden olan orman yangınıyla ilgili açıklama yaptı.

Yangınla ilgili sabotaj ihtimallerinin hatırlatıldığı açıklamada "Bu ihtimal, bize hiç de yabancı değildir. Atina’daki yangında ölümleri arttıran başlıca faktörlerden biri de aynı şekilde çok tanıdıktır. Can kayıpları ağırlıklı olarak, bir tatil beldesi olarak bilinen Mati’de gerçekleşmiştir. Burada gerçekleşen ölümlerin başlıca sebebi ise bölge sakinlerinin, bölgeye turist olarak gelenlerin yangından kaçış yolu bulamamaları, adeta kapana sıkışmalarıdır. Ülkede yapılan yorumlar, kaçış yolu bulunamamasının sebebinin kıyılardaki yoğun yapılaşma olduğu şeklindedir. Ülkemiz ile benzer bir şekilde Yunanistan’da da kıyı kesimleri yapılaşmaya ve dolayısıyla ranta açılmış, yangının kurbanları tek kaçış yolu olan denize ulaşmakta dâhi güçlük çekmiş, yanarak ya da dumandan boğularak yaşamlarını yitirmiştir. Yani bu felaket, ülkemiz için de önemli bir uyarı olmuştur. TMMOB olarak daha önce defalarca yaptığımız uyarıyı yeri gelmişken bir kez daha tekrarlıyoruz: Rant politikalarından vazgeçilsin, kıyılar yapılaşmaya değil, yurttaşların özgürce kullanımına açılsın" denildi.

'KEMER SIKMA POLİTİKALARI ETKİLEDİ'

Yunanistan'ın kemer sıkma politikaları sonucunda itfaiye hizmetleri ve orman yangınları ile mücadele birimlerinin de etkilendiğinin ifade edildiği açıklama şöyle sürdürüldü:

"Bu hizmetlerdeki kadrolar azaltılmış, teçhizatlar yıllarca yenilenmemiş, söndürme araçları parkuru genişletilmemiş, eskimiş bir teknoloji ile hizmet verilmeye çalışılmıştır. Bunun sonucu olarak da özellikle orman yangınlarına müdahalede yetersizlikler ortaya çıkmıştır. Son örnekte de görüldüğü üzere orman yangınlarının çok büyük alanlara yayılmasının önüne geçmekte güçlüklerle karşılaşılmıştır. Yaşananlar aynı zamanda, ülkemizi beklediği öngörülen kemer sıkma politikalarının ne gibi sonuçlara gebe olduğunu ve bu politikaların sorumluların, olası felaketlerde ne kadar umursamaz olabileceklerini göstermektedir."

'FELAKETTEN DERS ÇIKARALIM'

Rant odaklı yapılaşmaya  ve kemer sıkma politikalarının felakete yol sonuçlarından ders çıkarmaya çağıran TMMOB'un açıklamasında "Yunanistan halkının acısını içimizde hissediyor, Yunanistan halkı ile duygudaşlığımızı ifade ediyoruz. Ülkemizde de son günlerde artan orman yangınlarının büyümesinin önlenmesi için orman yangınları ile mücadele birimlerini güçlendirmeye, özellikle orman rejimi içinde turizm vb. maksatlı yapılaşmanın önünü açacak olan ve geçtiğimiz aylarda orman kanununa eklenen “Ek 16. Madde”sini uygulamamaya ve yürürlükten kaldırmaya, özellikle kıyılarımızı koruma doğrultusunda düzenlemeler yapmaya çağırıyoruz" denildi. (İzmir/EVRENSEL)


TMMOB YÖNETİM KURULU BAŞKANI KORAMAZ: YUNANİSTAN HALKININ YANINDAYIZ

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da yangına ilişkin yaptığı açıklamada, yangının önüne geçilmesi ve yaraların sarılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Koramaz, “İki gündür devam eden yangında hayatını kaybedenlerin acısını paylaşıyoruz” dedi.  Koramaz, uzun yıllar boyunca ortak bir coğrafyayı ve kültürü paylaşan Türk ve Yunan halklarının arasında derin bir duygu birliği bulunduğuna dikkat çekerek bu duygu birliğinin kendini özellikle büyük felaketlerde hissettirdiğini ifade etti.  17 Ağustos Depremi sonrasındaki arama-kurtarma ve yardım faaliyetleri sırasında bu birliğin açık bir şekilde kendini gösterdiğini söyleyen Koramaz, iki ülke halkı arasındaki dayanışma köprülerinin bu yolla oluştuğunu dile getirdi.

Koramaz, son yılların en büyük yangın felaketinin önüne geçilmesi ve yarattığı yaraların sarılması için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayarak tüm Yunan halkına başsağlığı diledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eti Bakır, Mazıdağı'daki köylüleri göçe zorluyor

SONRAKİ HABER

Şenyaşar ailesinin yaşadıkları Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa