25 Temmuz 2018 13:08

Eti Bakır, Mazıdağı'daki köylüleri göçe zorluyor

Mazıdağı'daki yurttaşlar, araziden fosfat çıkarmak için kendilerini göçe zorlayan Eti Bakır AŞ'ye karşı verdikleri mücadeleye destek istiyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mazıdağı’nın Karataş köyü sakinleri, arazilerinde fosfat çıkarmak için kendilerini göçe zorlayan Eti Bakır AŞ’ye karşı verdikleri mücadeleye destek çağrısında bulunarak “Madenden kaynaklı yaşam alanımız gittikçe daralıyor” dedi.

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş (Şemika) köyünde, 2011 yılından bu yana yurttaşlara ait arazilerde fosfat ve gübre çıkarmak isteyen Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır Araştırma Şirketi faaliyetlerini sürdürüyor. Mezopotamya Ajansından Hacı Söyleyemez’in haberine göre, hükümete yakınlığıyla bilinen ve bünyesinde binlerce işçiyi çalıştıran şirket, köydeki alanını gün geçtikçe genişletiyor. Bir milyar dolar bütçenin ayrıldığı tesisleri için askeri karakolun yerini değiştiren şirkete ait kamyonlar molozlarını da köyün etrafına yığıyor.

‘DERDİMİZİ ANLATACAK YETKİLİ BULAMIYORUZ’

Doğumundan bu yana köyde yaşayan 67 yaşındaki Muhtar Mehmet Hadi Araç “Derdimizi anlatacak yetkili bulamıyoruz” diyerek, şirketin ilk kuruluş aşamasından bugüne kadar en az 10 kişinin kanserden öldüğünü aktardı. Araç son olarak, köye bir heyetin gönderilmesini ve yaşanan hak ihlallerinin yerinden tespit edilmesi talebinde bulundu.

‘DESTEK İSTİYORUZ, BİZİ UNUTMASINLAR’

Ahmet Araç ise, tüm alanların maden için kullanıldığından kaynaklı yaşam alanlarının gittikçe daraldığına dikkat çekti. “Nefes alamayacak hale geldik” diyen Araç,  “Halkımızın bize destek vermesini istiyoruz, bizi unutmasınlar. İnsanlar 5 yıl sonra başlarına gelecekleri konusunda bilinçli değil” diye konuştu. Köyün en yaşlı insanı olarak kendini nitelendiren Hasan Korkmaz da, (74) şirketin  hem maden çıkardığını hem de ellerindeki arazilerine el koymak istediğini dile getirerek,“Nerede bir pislik varsa onu bu topraklara getiriyorlar. Eğer bu ülkenin vatandaşlarıysak, bizim de haklarımızın verilmesini istiyoruz” çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Seyhan Devlet Hastanesi’nde neler oluyor?’

SONRAKİ HABER

TMMOB: Atina'daki yangınlar Türkiye açısından da uyarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...