25 Temmuz 2018 12:26

'Din dersinden muaf öğrencilere neden alternatif sorular sorulmadı?'

HDP Milletvekili Garo Paylan, LGS’de din dersinden muaf olan öğrencilere alternatif sorular sorulmamasını Meclis gündemine taşıdı.

ARŞİV | Fotoğraf: Eylem Nazlıer/EVRENSEL

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, LGS’de din dersinden muaf olan öğrencilere geçtiğimiz yıla kadar sorulan alternatif 10 sosyal sorusunun sorulmamasının nedenini Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Garo Paylan, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde, LGS’de din dersinden muaf olan öğrencilere, geçtiğimiz yıla kadar sorulan alternatif 10 sosyal sorunun sorulmadığını belirtti. Paylan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nun 11. maddesi olan ‘Sınavın Değerlendirilmesi’ bölümünün f bendinde şu ifade yer almaktadır:

'Yabancı dil ve/veya din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin yabancı dil ve/veya din kültürü ve ahlak bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.'

Bu puanlama sistemine göre; din dersinden muaf olan öğrenciler, aynı sayıda soruyu doğru cevaplamalarına rağmen, din sorularını yanıtlayan öğrencilere nazaran daha az puan alarak mağdur olmuşlardır” dedi.

PAYLANIN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

Paylan'ın yanıt aradığı sorular şöyle:

■ Bu yılki liseye geçiş sınavında din dersinden muaf olan öğrencilere alternatif sosyal soruları neden sorulmamıştır?

■ Din dersinden muaf öğrencilerin, aynı neti yapan ve din sorularını yanıtlayan öğrencilere kıyasla puan kaybı ne kadardır?

■ Bu öğrencilerin mağduriyetlerinin, okullara yerleştirme süreci bitmeden acilen giderilmesi için herhangi bir adım atılacak mıdır?

■ Din dersinden muaf öğrencilerin alenen mağdur edildiği bu sistemin değişmesi yönünde herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

■ Sınava din dersinden muaf kaç öğrenci katılmıştır?

■ Zorunlu din dersi uygulamasını kaldırmak için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız? (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

ZMO: 3 ayda 150 tarım işçisi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Metro seferleri su baskını nedeniyle gün boyu aksadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...