06 Eylül 2012 09:19

İzmir basın müzesi açıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen İzmir Basın Müzesi bugün Ayavukla Kilisesi’nde açıldı.Yapımı için bir yılı aşkın süredir emek harcanan müze, basın tarihindeki teknolojik gelişimi gözler önüne seriyor. Müzede öld&

İzmir basın müzesi açıldı
Paylaş

Yapımı için bir yılı aşkın süredir emek harcanan müze, basın tarihindeki teknolojik gelişimi gözler önüne seriyor. Müzede öldürülen gazeteciler için de bir bölüm ayrıldı. Görevi başında katledilen Gazetemiz Muhabiri Metin Göktepe’nin öldürüldüğünde üzerinde olan kazağı da müzeye bağışlandı. Uğur Mumcu’nun ilk kullandığı ve Türkiye’de de ilk kullanılan bilgisayar, Çetin Emeç’in notları ve sarı basın kartı, Turan Dursun’un yeleği ve kalemi sergilenen eserler arasında.

Açılışa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü ve İlçe Belediye Başkanları ile Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Atilla Silkü, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, Turan Dursun’un oğlu Abit Dursun ve çok sayıda davetli katıldı.

Ayavukla Kilisesi’nde yapılan açılış töreninde konuşan Meryem Göktepe, çok anlamlı bir buluşmanın gerçekleştiğini belirterek, “Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu ve Abit Dursun burada. Biz yakınlarını bu tür cinayetlere kurban verenler olarak Toplumsal Bellek Platformunu kurduk. Çeşitli kereler yollar katettik. Meclise gittik Mecliste maalesef geniş yetkilerle donatılmış bir araştırma komisyonu kurulsun gerçekler açığa çıkarılsın diye bir talebimiz oldu. Çok umutla dolduk fakat bu talebimiz reddedildi. Dolayısıyla kim incinirse incinsin gerçekler açığa çıksın talebimiz askıda kaldı. Bir ülkede gazeteci cinayeti neden işlenir diye baktığımızda karanlık bir şey varsa gizlenecek bir şey varsa orada gazeteci cinayeti göze çarpar. 1909 yılından beri 100’e yakın gazeteci öldürüldü ülkemizde. Bir dolu gazeteci öldü. Bu durum birilerinin karanlık işlerini büyütmesine yol açıyor” dedi.

‘YAZMAK ESKİDEN BERİ SUÇTU’

Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu da Uğur Mumcu’nun ilk bilgisayarını müzeye verdiklerini dile getirdi. “O bilgisayara bakınca Hasan Tahsin’in öldürülmesinden yaklaşık 100, Uğur Mumcu’nun öldürülmesinden 20 yıl sonra hâlâ gazetecilerin en çok bizim ülkemizde öldürüldüğünü ve tutuklu olduğunu çok daha fazlasının da tutuksuz yargılanacağını hatırlayacaksınız. Yazmak eskiden beri suçtu. Artık bilgisayar da virüslenerek tam bir suç aleti haline getirildi” dedi.

Sadece görevlerini yaptıkları için karanlık güçlerin hedefi olan ve canlarını veren gazetecileri onur kaynağı olarak gördüklerini belirten Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, “Bugün bizim için gerçekten çok önemli bir gün. Teknoloji açısından önemli gelişmeler var ama gazetecilik mesleği birikimi gazeteciliğin sosyal ve ekonomik koşulları sendikalaşma açısından bakıldığında inanılmaz geride olduğumuzu görüyoruz. Bunu değiştirecek olan yine gazetecilerdir” dedi. Toplumun haklarını savunan kesimin kendi hakları konusunda tereddütlü davranmasının artık sona ermesi gerektiğini ifade eden Sertel, bu anlamda da müzenin büyük katkısı olacağını sözlerine ekledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Altın Koza’da sessiz sinema dönemi

SONRAKİ HABER

SGBP Hava-İş’in eylemlerini destekleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...