25 Temmuz 2018 10:19

Munzur Festivali, ‘örgüt propagandası’ gerekçesiyle yasaklandı

18’inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Tunceli Valiliği tarafından ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla yasaklandı.

Afiş: MA

Paylaş

26-29 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Tunceli Valiliği tarafından ‘örgüt propagandası’ gerekçesiyle yasaklandı. Karara tepki gösteren Tertip Komitesi Başkanı Ali Haydar Ben, “Demokratik talepler terörize edilemez” dedi.

Munzur Çevre Derneği (MÇD), Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Dersim Alevileri Derneği (DAD), Emek Partisi (EMEP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) oluşturduğu Tertip Komitesi, 26-29 Temmuz tarihleri arasından gerçekleştirilecek 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali için 13 Temmuz 2018 tarihinde Tunceli Valiliği’ne izin başvurusu yaptı. Tertip Komitesi’nin başvurusuna festivale sayılı saatlere kala olumsuz yanıt verildi.

VALİLİK, FESTİVALİ TERÖRİZE ETTİ

Valiliğin yasaklama gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

“Yapılan başvuru incelendiğinde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri kanunun uygulanması hakkında yönetmeliğin 4,5 ve 7. maddelerinde bulunması gereken belgelerin eksik ve etkinliği düzenleyenlerin, katılacak vatandaşların huzur, güvenlik, esenlik ve genel sağlıklarını korumaya yönelik herhangi bir düzenleme belirtmedikleri yine aynı festival ile ilgili ilçelerimizde yapılan müracaatlarda da eksikliklerin olduğu  tespit edilmiştir.  Festivalle ilgili olarak açık kaynaklarda yapılan incelemelerde yasa dışı terör örgütlerine müzahir kişiler tarafından da festival ile ilgili çağrı ve paylaşımlar yapıldığı, geçmiş yıllarda yapılan festivallerde kırsal alanda faaliyet gösteren bölücü ve sol örgütlerinin bu festivali propaganda ve kırsal alana eleman temini açısından bir fırsat olarak gördüğü bilinmektedir. İlimizde son dönemde sağlanan huzur ve güven ortamını bozmaya yönelik bölücü ve sol terör örgütleri ile provokatörlerin kitle arasına sızarak terör örgütlerinin propagandasını yapmak, terör örgütlerine eleman kazanmak, terör örgütlerinin kırsal alanına eleman temin etmek ve aktarmak. Yasa dışı pankart-poster açma ve şiddet eylemlerinde bulunabilecekleri  şeklinde duyum alınmıştır.”

‘HALK YASAKLARA RAĞMEN SAHİP ÇIKTI’

Karara tepki gösteren festivalin Tertip Komitesi Başkanı Ali Haydar Ben, Evrensel’e konuştu. Festivali hangi amaç yaptıklarını anlatan Ben, “1990’lı yıllarda köy boşaltmalara, zorunlu göçe karşı o dönem demokratik kitle örgütleri, köye geri dönüş projeleri kapsamında yan yana gelmiş çeşitli tartışmalar yürütülmüş ve 1999 yılından itibaren, bu projeler festivale dönüşmüştü. 18 yıldır çeşitli yasaklamalara rağmen halk festivale sahip çıktı. Ziyaretlerini, inanç yerlerini görmeye buralara sahip çıkmaya devam etti” dedi.

‘DEMOKRATİK TALEPLER TERÖRİZE EDİLEMEZ’

Festivalin terörize edilerek yasaklanmasını doğru bulmadıklarını yapılan başvuruya ise valiliğin son gün cevap vermesinin festivalin yasaklanacağının göstergesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bu yıl 18. sini düzenlemek için Valiliğe 12-13 gün önceden başvurumuzu yaptık. Bu süre içerisinde festivalin yapılması için çeşitli randevu taleplerimiz oldu ama valilik tarafından bu taleplere hiç olumlu yanıt alamadık. Son gün ‘Evrak eksik ve evraklarınızı tamamlayın ona göre değerlendirelim’ dediler. Biz de evraklarımızı tamamlayarak tekrardan valiliğe verdik. Ama başvurumuza cevabın son güne bırakılması, festivalin yasaklanacağının göstergesiydi. Belirttikleri gerekçelerde bile yıllardır doğaya, çevreye, inanç yerlerine sahip çıkarak yapılan halkın festivalini terörize etmeye çalışıyorlar. Olması gereken bir festivali yasaklamaları, terörize etmeleri çok sıkıntılı bir durum ortaya koyuyor. Dersim’de demokratik kitle örgütlerinin çabalarının yasaklamalarını doğru bulmuyoruz. Demokratik talepler terörize edilemez. Bu yasakçı tutumu tekrardan kınadığımızı belirtiyoruz.”

AÇIKLAMA YAPILACAK

Ben, yasaklamaya ilişkin ise yarın 18.00’de Seyit Rıza Meydanı’nda festival için il dışından gelenler ve demokratik kitle örgütleri ile bir basın açıklaması gerçekleştireceklerini söyledi. (Dersim/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Dört büyükler borç kıskacında: Hangi kulübün borcu ne kadar?

SONRAKİ HABER

Hayvan barınağı değil ölüm kampı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...