06 Eylül 2012 09:15

Altın Koza’da sessiz sinema dönemi

19. Altın Koza Film Festivali için geriye sayım başladı. Festival kapsamında pek çok etkinliğin hazırlıkları sürüyor. Bu etkinliklerden en dikkat çekici olan ise ‘Sessiz  Filmler, Çınlayan Kahkahalar’ başlıklı gösterim programı. Festival bu programla sessiz sinema dönemine de selam göndermiş olacak.Bir bakı

Altın Koza’da sessiz sinema dönemi
Paylaş

Bir bakış, iki jest, binbir mana ve kahkaha... Bu yılın Oscar galibi The Artist olmuştu ve film sayesinde sessiz sinema tekrar seyirciyi cazibesiyle büyülemişti. Adana’da 17 – 23 Eylül tarihleri arasında aynı cazibenin esintileri duyulacak. Altın Koza Film Festivali, Hollywood’un Altın Çağı’nı, gösterim programında yer alan ‘Sessiz  Filmler, Çınlayan Kahkahalar’ başlığı altında, günümüz izleyicisiyle buluşturuyor.

CHAPLİN’İN HİKAYELERİ GÖSTERİLECEK

Bölüm kapsamında Charlie Chaplin’in hayat verdiği Şarlo’yu, yine Chaplin’in yazdığı ve yönettiği hikayelerde izleyeceğiz. Kırık bir aşk hikayesinin arka planında, sınıfsal sorunların anlatıldığı Şehir Işıkları (City Lights), insanoğlunun evrensel tutkularının yol açtığı kaos ve çatışmanın gözler önüne serildiği Altına Hücum (Gold Rush), savaşın anlamsızlığından dem vurulan Şarlo Askerde (Shoulder Arms), Şarlo’nun aşık olduğu kızı zengin adama kaptırmama çabasını izleyebileceğimiz Şarlo Kırlarda (Sunnyside) ve sevimli bir köpekle dayanışmasını görebileceğimiz Köpek Hayatı (A Dog’s Life) bölüm kapsamında izleyiciyle buluşacak.
İşin ‘fantastik’ tarafını bahane ederek şahane alaycılıkta bir toplumsal eleştiri yapan Fransız Yönetmen René Clair’in Paris Uyurken (Paris qui dort) adlı başyapıtı da yine kaçırılmaması gereken filmlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Sessiz sinemada Buster Keaton’ın yeri ayrıdır. Bu bölümde izleyeceğimiz İstimbot Bill, Jr (Steamboat Bill, Jr) filminde Keaton denizci babasının gözüne girmeye çabalarken ortalığı kırıp geçirecek.
(KÜLTÜR SERVİSİ)


TORUNUNUN SUNUMUYLA HAROLD LLOYD FİLMLERİ

Bölümde, Chaplin’in incelikli duygusallığı ve Keaton’ın teknik ustalığının birleşimi olarak nitelendirebileceğimiz Harold Lloyd da unutulmamış. Lloyd’un yanlışlıklar komedyasının bir kurbanı olarak kerhen tırmandığı saat kulesiyle sinema tarihinin en bilinen sahnelerinden birine imza attığı filmi En Sonra Güven (Safety Last), üniversiteye başlayan hevesli gencin beklenmedik rekabet ortamında yalpalamasını izleyebileceğimiz Lui Kolejde (The Freshman), 1919 tarihli Babana Sor (Ask Father) ile sevdiği kıza kavuşmak için çeşitli fedakarlıklar yaptığı Sayın Billy Blazes (Billy Blazes, Esq.), 19. Altın Koza Film Festivali kapsamında görülebilecek. Filmleri, Harold Lloyd’un torunu Suzanne Lloyd’un sunacağı bölüm, sinemaseverler için kaçırılmaması gereken bir etkinlik olacak. 

ÖNCEKİ HABER

Say’ın yeni eseri Rilke’nin ‘Der Panther’i

SONRAKİ HABER

İzmir basın müzesi açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...