24 Temmuz 2018 12:09

'Türkiye’nin basın özgürlüğü imajı düzeltilmeli'

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kapsamında basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sansürün Kaldırılışı’nın 110. yıl dönümü çerçevesinde Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen etkinlikte, basın özgürlüğünü kısıtlayan her türlü yasanın TBMM’de yeniden ele alınarak düzeltilmesi istendi.

26. Dönem CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Baro Başkan Vekili Sabahattin Gümüş ile CHP İl Başkanı Emrah Kozay, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Atilla Eser, SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, TSYD Adana Şube Başkanı Kurtul Çakın ve basın mensuplarının katıldığı etkinliklerde Atatürk Parkı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na ve Sanatçılar Parkı içersinde yer alan basın anıtına çelenk bırakıldı, basın anıtı özgürlük meşalesi yakıldı.

'GAZETECİLER KENDİLERİNİ ÖZGÜRCE İFADE ETMEK İSTİYOR'

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir burada yaptığı konuşmada, basın özgürlüğünün baskı altında bulunmasından, gazetecilerin kendilerini özgürce ifade edememesinden rahatsızlık duyduklarını belirterek gazetecileri cezaevlerine sürükleyen, basın özgürlüğünü kısıtlayan her türlü yasanın yeni dönemde TBMM’de yeniden ele alınarak düzeltilmesini beklediklerini ifade etti.

'SANSÜR ANLAMINA GELEN HER TÜRLÜ DÜZENLEME İPTAL EDİLMELİDİR'

Gazeteciliğin, halkın haber alma hakkını savunmak ve gerçekleri açığa çıkarmak, tarihe tanıklık etmek olduğunu dile getiren Esendemir,  “Gazeteciliğin gerçek tanımı budur. Günümüzde meslektaşlarımız birçok sorunla uğraşmakta ve görevlerini istedikleri şekilde yapamamaktadırlar” dedi. Son düzenlemelerle birlikte daha önce Başbakanlığa bağlı olan ve gazetecilerin sarı basın kartı aldığı Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve TRT’de kapatılarak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na devredildiğini, RTÜK’ün Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandığını hatırlatan Esendemir, “Gazetecilere verilecek kartların anti-demokratik yasal düzenlemelerle değil, basın çalışanlarınca oluşturulmuş kurumlarca belirlenmesi gerekir. Sansür anlamına gelecek her türlü düzenlemenin iptal edilmesi basın özgürlüğü anlamında rahatlama yaratacaktır” dedi.

'CEZAEVLERİNDE GAZETECİLER VARKEN BUGÜNÜ BAYRAM OLARAK KUTLAYAMAYIZ'

Cezaevlerinde birçok gazeteci varken, yüzlerce gazeteci hakkında dava açılırken ve soruşturma sürdürülürken bu günün bayram olarak kutlanamayacağını dile getiren Esendemir,  “Bizler basının baskı altında bulunmasından, gazetecilerin kendini özgür bir şekilde ifade edememesinden büyük rahatsızlık duyuyor, gazetecileri cezaevlerine sürükleyen, özgürlüğünü kısıtlayan her türlü yasanın yeni dönemde TBMM’de yeniden ele alınarak düzeltilmesini bekliyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da ekmeğe 25 kuruş zam

SONRAKİ HABER

EMEP'ten Aygün Alüminyum işçilerine dayanışma ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa