24 Temmuz 2018 10:06

Tüm Köy Sen: Fındıkta belirsizlik sona ermeli, en az 18 lira olmalı

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Sağra, fındıktaki fiyat belirsizliğine tepki gösterdi: Fındık politikası temmuz-ağustos aylarına sıkıştırılmamalı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Fındık politikası temmuz-ağustos aylarına sıkıştırılacak kadar basit değil” diyerek fiyat belirsizliğine tepki gösterdi.

Sağra, üreticilerin örgütü olarak tarım-fındık politikalarının yeniden değerlendirilip üretici lehine adımlar atılması gerektiği sürekli dillendirdikleri belirterek, “Fındık politikasını fiyat belirleme üzerinden daraltılmasını doğru bulmuyoruz. Fındığın pazar fiyatı en son ele alınacak bir durumdur. Üretimden pazarlamaya, kalitenin artırılmasından üreticinin örgütlemesine kadar bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken sorun her yıl yenilenerek fiyat üzerinde yoğunlaştırılıyor. Tartışılması gereken konular içinde fiyat önemli ama tek konu değil. Üretici hasada başlıyor, devletin ne yapacağı ya da yapmayacağı belli değil. Bu da demektir ki, piyasa yeniden yerli ve yabancı tekellere bırakılmak isteniyor” dedi.

'FINDIK EN AZ 18 TL OLMALI'

Fındık fiyatının belirlenme yöntemini de eleştiren Sağra, şöyle devam etti: “Üretici köylü üretiyor fiyatı alıcı olan yerli ve yabancı fındık tekelleri belirliyor. Bu, kabul edilemez. Ürünün fiyatını belirleyen üreten olmalı. Üretici örgütleri olan sendika, dernek, oda temsilcileri fiyat belirleme komisyonlarında yer almalıdır. Fındığın maliyetini en iyi bilen üreticidir. Maliyet masa başında değil, üretim alalarında belirlenir. Fındığa yapılan maliyeti yaklaşık 12-13 TL arasında olduğundan fındığın fiyatı en az 18 TL olmalıdır. Dövizdeki artış ve yeni zamlar düşünüldüğünde bunun bile yeterli olmadığı anlaşılacaktır.”

'TARIM POLİTİKASI TAMAMEN DEĞİŞMELİ'

Üreticilerin her yıl fiyat tartışmalarından bıktığını söyleyen Sağra, “Fındıkta günübirlik politikalarla üretici mağdur ediliyor. Fındıkta kısa-orta ve uzun vadeli politikalar geliştirilmeli. Kısa vadeli politika bu yıl için üreticileri memnun eden bir fiyatla devletin fındık almasıdır. Orta vadeli politika da uzun vadeli politikaların uygulanması sürecine kadar üreticilerin desteklenmesi politikalarıdır. Orta vade politikasında üreticinin fındığını devlet alma garantisi vermeli, tarıma destek yüzde 1 hakkı kullandırılmalıdır. Orta vadeden uzun vadeli politikaya geçiş sürecinde bahçelerin gençleştirilmesi de dahildir. Uzun vadeli tarım politikasında üreticilerin örgütlerinin taraf olduğu, kooperatifleşmenin tamamlanarak yeni politikaların uygulandığı dönemdir. Buna orta vadeli politikanın uygulanma aşamasında tartışılarak son şekli verilmelidir. Yani ülke tarımı ve üreticisinin çıkarları belirleyici olmalıdır” diye konuştu.

'ÜRETİCİ BİRLİK OLMALI'

“Üreticilerin emeği ve ürününe fiyat verilirken ırkına, siyasi düşüncesine, mezhebine bakılmıyor” diyen Sağra, şunları dile getirdi: Üreticiler arasında ayrım yapılmıyor. Herkesin emeğini ve ürününü ucuza kapatmak istiyorlar. Bu durumda üretici de çıkarı için bir araya gelip ortak hareket etmelidir. Bunun yolu da Tüm Köy Sen’de örgütlenmektir. Üretici güçlü olması için sendikada örgütlenmekten baka çaresi yok. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Veteriner hekimlere fiili hizmet zammı verilsin'

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası faiz artırmadı, dolar 4.91'e fırladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...