24 Temmuz 2018 09:57

'Veteriner hekimlere fiili hizmet zammı verilsin'

Tarım Orkam-Sen Başkanı Hamit Kurt, sağlık hizmet sınıfında çalışan tüm sağlık emekçilerinin fiili hizmet zammından faydalanmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tarım Orkam-Sen Başkanı Hamit Kurt, 2008 yılında fiili hizmet zammı hakkı gasbedilen veteriner hekim, hayvan sağlığı teknikeri, teknisyeni ve laborantların torba yasaya dahil edilmediğine dikkat çekti. Kurt, sağlık hizmet sınıfında çalışan tüm sağlık emekçilerinin ayrım yapılmadan fiili hizmet zammından faydalanması gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde Meclise sevk edilen torba yasa teklifinin içerisine sağlık emekçilerinin fiili hizmet zammı da eklendi. Ancak tüm sağlık emekçilerini kapsamayan bu düzenleme, tepkilere yol açtı. KESK'e bağlı Tarım Orkam-Sen konuya ilişkin sendika genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, işkollarında “Sağlık Hizmetleri Sınıfında" görevli olarak, zoonoz hastalıkları ve laboratuvar gibi sağlık riski taşıyan görevlerde çalışan veteriner hekim, veteriner yardımcı sağlık personeli, tekniker, teknisyen ve laborantların 2008 yılına kadar riskli hizmetler kapsamında fiili hizmet zammı hakkından faydalandığını aktardı. Ancak bu hakkın 2008 yılında 5510 sayılı SGK kanununda yapılan değişiklikle tüm itirazlara rağmen gasp edildiğini belirten Kurt, salgın, bulaşıcı ve paraziter hastalıklarla mücadele hizmetlerin riskli hizmet alanlarından çıkarıldığını söyledi.

HAYVAN HASTALIKLARI VETERİNERLERE DE BULAŞIYOR

Veteriner Hekimlerin çalışma sahalarında hayvanlardan insanlara bulaşan birçok zoonoz hastalıkla mücadele ettiğini, her yıl onlarcasının bu hastalıklardan birine yakalanarak ciddi sağlık problemi yaşadığını dile getiren Kurt, benzer şekilde laboratuvar ortamında kimyasal maddelere maruz kalan yardımcı personellerin de onlarca kimyasal ve biyolojik riskle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Kurt, “Emeklerini toplumun daha sağlıklı gıdalar tüketmesi ve daha sağlıklı  bireyler yetiştirebilmesi için harcayan, aynı zamanda koruyucu bir tampon görevi bulunan veteriner hekim, hayvan sağlığı teknikeri, teknisyeni ve laborantların da riskli hizmetler alanında çalıştıkları ortadadır. Ancak 2008 yılına kadar zaten verili olan bu personellerin fiili hizmet hakları TBMM’ye sevk edilen torba yasadaki değişikliğe dahil edilmemiştir. Eşitliğin tesis edilebilmesi ve iş barışının korunabilmesi için, sağlık hizmetleri sınıfında çalışan tüm emekçileri kapsayacak şekilde yeniden ciddi bir çalışma yapılmalı ve fiili hizmet konusu daha kapsamlı değerlendirilmelidir. Bu hakkın sağlık emekçileri arasında ayrım yapılmadan verilmesi adaletli bir çalışma ortamı için elzem, aynı zamanda eşitlik ilkesi gereği Anayasal bir haktır” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Liderlerden Lozan Antlaşması açıklamaları

SONRAKİ HABER

Tüm Köy Sen: Fındıkta belirsizlik sona ermeli, en az 18 lira olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...