24 Temmuz 2018 09:33

H&M, New York’ta protesto ediliyor

Tekstil devi H&M’nin çalışanlara yönelik sömürü politikası New York'ta protesto edildi.

Fotoğraf: RWDSU

Paylaş

Dünyanın en büyük giyim mağazalar zincirleri arasında bulunan İsveç firması H&M’nin çalışanlara yönelik politikası ABD’nin New York kentinde protesto edildi.

Perşembe günü New York’ta bir yürüyüş gerçekleştiren H&M çalışanları, İsveç’te yaşayan H&M’nin sahibi Karl-Johan Persson’a da bir protesto mektubu gönderdi. H&M çalışanlarını örgütleyen RWDSU (Perakende, Toptan Satış ve Alışveriş Merkezi İşçileri Sendikası) arasında aylardan beri süren anlaşmazlık, New York Belediye Meclis Üyelerinin de müdahil olmasıyla yeni bir boyut kazandı.

GÖRÜŞME TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ

Perşembe günü sendikanın protesto amacıyla düzenlediği yürüyüşe H&M çalışanlarının yanı sıra yerel politikacılar da katıldı. H&M’nin New York’taki bürosuna yürüyen göstericiler, konunun ele alınması için yetkililerle görüşme talep etti ama bu talepleri karşılanmadı. Çalışanlar, belediye başkanı ve 51 belediye meclis üyesinin de imzasının bulunduğu protesto mektubunu H&M bürosuna bırakarak eylemlerine son verdi.

ÇALIŞANLARIN TALEPLERİ NELER?

Mektupta H&M çalışanlarının tavizler verip fedakarlıklar yapmalarına rağmen şirketin çalışanların haklarını güvence altına alan bir sözleşme yapmamasından kaygı duyulduğu belirtiliyor. İşçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücret artışı taleplerinin karşılanması isteniyor. 

Sendika, yarı zamanlı çalışanlar için garanti altına alınan haftalık çalışma süresinin 8 saat’ten 14 saate çıkarılmasını, kadrolu işçilerin art arda sürekli 5 günden fazla çalıştırılmamalarını, diş ve göz bakımı için çalışanlara ayda bir dolar ödenmesini ve en az 3 yıl çalışanların saat ücretlerine 50 cent zam yapılmasını talep ediyor.

Sendika ile H&M arasındaki en büyük anlaşmazlık konularından bir diğeri de dinlenme süresi. Çalışanlar bu sürenin en az 10.5 saat olmasını istiyor.

‘TALEPLER KARŞILANABİLİR DURUMDA’

RWDSU’nun Basın Şefi Chelsea Connor, “Çalışanlardan bazıları işe gelmek için 2 saatlik yolu katetmek zorunda. Eğer akşam mağazayı kapatan sabah işe başlıyorsa belki ancak 3 saat uyuyabiliyor” diyor.

İstikrarlı işyerleri istediklerini söyleyen RWDSU New York Şube Başkanı David Mertz de, taleplerinin H&M’ye pahalıya mal olmayacağını, Zara gibi giysi tekellerinin işyerlerindeki uygulamaların aynısını talep ettiklerini ve büyük ücret artışı talebinde bulunmadıklarını söylüyor.

Mertz, H&M’nin çalışanlardan izinli bulundukları hafta sonlarında telefon edilmesi durumunda çalışmaya hazır olmalarını isterken, yarı zamanlı çalıştırdıklarına haftada sadece 8 saat iş vermesini ise gülünç olarak niteliyor.

PATRON SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Öte yandan H&M’nin Sahibi ve Genel Müdürü Karl-Johan Persson, Dagen Nyheter gazetesinin sorularını yanıtlamayı kabul etmedi. H&M’nin gönderdiği yazılı açıklamada şirketin her zaman çalışanlarına iyi çalışma koşulları, uygun ücretler ve ayrıcalıklar sağladığı iddia ediliyor. Sorunların çözümü için ABD’deki H&M yetkililerinin sendikayla görüşmeler yaptığı belirtiliyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Anayasal bir düzen yok, Saray düzeni var

SONRAKİ HABER

Flormar işçilerinden Tayaş işçilerine birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...