24 Temmuz 2018 08:59

Ege Üniversitesindeki Soma katliamı protestosuna 338 bin lira fatura!

Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Soma Katliamı sonrası yapılan eylemde oluşan maddi zararı, dava tamamlanmadan öğrencilere kesti.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden katliamı sonrası Ege Üniversitesinde yapılması planlanan tüm etkinlikler iptal edilmişti. Ege Üniversitesi öğrencileri ise, her yıl düzenledikleri Canan Kulaksız Alternatif Öğrenci Şenliği’ni Soma’da katledilen 301 madenciye adayarak anma töreni düzenlemek istemişti.

19 Mayıs’ta yapılmak istenen anmaya Ege Üniversitesi Özel Güvenlik Birimleri ve İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı polislerin saldırısı sonrası olaylar yaşanmış, öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulu binasını işgal etmiş, polisin sert saldırısı sonrası 38 öğrenci gözaltına alınmıştı. Mezopotamya Ajansının haberine göre öğrenciler hakkında İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde “Kamu malına zarar verme”, “Eğitim ve öğrenim hakkının engellenmesi”, “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiaları ile 22’şer yıl hapis istemi ile açılan dava devam ederken, Ege Üniversitesi Rektörlüğü öğrencilerin evlerine bir tebligat gönderdi ve öğrencilere kamu malına zarar verdikleri iddiası ile toplam 338 bin liralık fatura çıkardı.

AVUKAT: CAMLARI KOLLUK GÜÇLERİ KIRDI

Bianet’e konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği adına davayı takip eden avukatlardan Gül Kireçkaya, “Ceza ve yargılanma sonuçlanmadan öğrencilere böyle bir fatura çıkarılmış. Henüz kusur tespiti yapılmadı, operasyon sırasında kolluk güçlerinin verdiği zararlar tespit edilmedi. Camlar kırılarak içeri gaz bombaları atıldı, çatıya kaçan öğrencileri yakalamak için kapılar kırıldı. Öğrencilerin yaptıkları tek şey duvara yazı yazmak. Kolluk güçlerine de ödeme emri gönderildi mi?​” diye sordu.

‘BİZE ŞİDDETİN FATURASINI KİM ÖDEYECEK?​’

Davada yargılanan öğrencilerden biri olan Abdulkadir Özkan da Ege Üniversitesi yönetiminin haksızlık yaptığını ve hiç bir öğrencinin bu parayı ödeyemeyeceğini belirtti. O gün bir haksızlığa ve işçilerin yaşamını yitirmesine karşı öğrencilerin bir araya geldiğini ve demokratik haklarını kullandıklarını söyleyen Özkan, “Bu hukuksuz bir karar, daha dava bile sonuçlanmadı. O gün birçok arkadaşımız yaralandı, günlerce gözaltında kaldık. Bize uygulanan şiddetin faturasını kim ödeyecek?​” dedi. Eğer itiraz dilekçesi kabul edilmezse bir ay içerisinde cezayı ödemek zorunda kalacak olan öğrencilerin bir sonraki duruşması 16 Ekim 2018’de. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KESK, OHAL'i devam ettirecek yasa teklifinin geri çekilmesini istedi

SONRAKİ HABER

Türkiye mercimekte Kanada’ya bağımlı hale geldi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...