24 Temmuz 2018 08:06

Tutuklu gazetecilere yönelik hak ihlalleri Meclis gündeminde

Tutuklu gazeteciler İdris Yılmaz ve Ziya Ataman’a yönelik hak ihlalleri Meclis gündemine taşındı. Evrensel, hak ihlallerini manşetinden duyurmuştu.

23 Temmuz 2018 tarihli Evrensel gazetesinin manşeti

Paylaş

Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan, Van Erciş’te yayın yapan Gazete Yaşam'ın Genel Yayın Yönetmeni İdris Yılmaz ile Van M tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman’ın karşılastığı hak ihlallerini Meclis gündemine taşıyan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, “Türkiye’de tutuklu gazeteciler sorunu giderek derinleşen, yargılamaların keyfi bir hal aldığıve adil yargılama hakkının gasp edildiği ciddi bir sorun olmaya devam etmektedir” dedi.

Tutuklu gazeteciler Yılmaz ve Ataman’ın karşılaştığı hak ihlallerini Evrensel gazetesi Pazartesi günü manşetinden duyurmuştu.

YILMAZ’IN AİLESİYLE İLETİŞİMİ ENGELLENDİ

Afrin operasyonuyla ilgili sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 22 Ocak 2018 tarihinde tutuklanan İdris Yılmaz, Erciş’ten 470 km uzakta Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevine sevk edildi. Burada tek kişilik hücrede tutularak, ailesiyle iletişimi ve mektup hakkı engellenen Yılmaz, 7 aydır tek başına tecritte tutuluyor.

ATAMAN 2 YILDIR MAHKEMEYE ÇIKARILMIYOR

Ziya Ataman, ise 10 Nisan 2016 yılında haber takibi yaptığı sırada gözaltına alınarak tutuklandı. 2 yılı aşkın süredir cezaevinde olan Ataman bu süre boyunca bir kere bile mahkemeye çıkarılmazken sadece bir kere SEGBİS üzerinden ifadesi alındı.

7 AYLIK TECRİDİN GEREKÇESİ NE?

Tutuklu gazetecilerle ilgili Adalet Bakanı Gül’e sorularını yönelten HDP’li Taşdemir, İdris Yılmaz’la ilgili olarak şunları sordu: “İdris Yılmaz cezaevinde beslenme yetersizliğinden kaynaklı tam 33 kilo kaybetmiş ve ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır. Sadece adil yargılanma hakkının değil aynı zamanda beslenme ve sağlık hakkının da engellendiği bu durumla ilgili Bakanlık olarak bu hak ihlallerinin giderilmesine dönük bir çalışmanız olacak mıdır?

‘İŞKENCE İDDİALARI NEDEN ARAŞTIRILMIYOR?​’

Taşdemir, Ziya Ataman’la ilgili olarak ise şu soruları yöneltti:

“♦ Yargı mekanizmasının bir insanlık suçu olan işkenceyi araştırmak ve sorumluları açığa çıkarıp yargılamak yerine, işkenceyle alınan düzmece suçlamalar üzerinden yargı sürecini devam ettirmesinin gerekçesi nedir?

♦ Kadir Ataman, Ziya Ataman’ın üzerine atılı suçlamaların kendisine işkence sonucu zorla imzalatıldığını mahkemede gerek sözlü gerekse yazılı olarak beyan etmiştir. Yargı mekanizmasının bir insanlık suçu olan işkenceyi araştırmak ve sorumluları açığa çıkarıp yargılamak yerine, işkenceyle alınan düzmece suçlamalar üzerinden yargı sürecini devam ettirmesinin gerekçesi nedir?

♦ Cezaevi doktorunun da tespit ettiği üzere Ziya Ataman’ın bağırsaklarının iflas ettiği ve çok ciddi sağlık sorunları yaşamasına rağmen tedavisi neden engellenmektedir?​” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayıp Evrim'in babası önce 'traktörden düştü' sonra 'bilmiyorum' demiş

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Büyük yatırımcıların muhatabı doğrudan Cumhurbaşkanlığıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...