Yunanistan'daki orman yangını en az 91 can aldı

Yunanistan'da binlerce dönümlük ormanlık araziyi, sayısız ev ve arabayı kül eden yangın en az 91 can aldı. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi.

23 Temmuz 2018 20:18
Paylaş

Yunanistan'ın başkenti Atina'ın doğusundaki orman yangınları binlerce dönümlük ormanlık araziyi, sayısız ev ve arabayı kül etmekle kalmadı, en az 91 kişinin yaşamını yitirmesine, çok sayıda kişinin de yaralanmasına neden oldu. Orman yangını, ülkenin yakın tarihindeki en ölümcül yangın felaketi oldu. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi.

Yunanistan İtfaiye Teşkilatı, 29 Temmuz'da yaptığı açıklamada kayıp 25 kişiye ulaşılamadığını açıkladı. Sözcü, yanarak can verenlerden 59 kişinin kimlik tespitinin tamamlandığını ifade etti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yangına ilişkin "Attika'nın hem doğusunda hem batısında aynı anda çıkan yangınlar kuşku uyandırıyor" yorumu yaptı.

Başkentin kuzeydoğusunda yer alan Rafina bölgesindeki ormanlık alanlarda başlayan yangının, sıcak hava, şiddetli ve yön değiştiren rüzgarların etkisiyle meskun bölgelere sıçraması sonucu şimdiye kadar en az 91 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerden bazılarının evlerinde ve araçlarında mahsur kalarak, bazılarının da yangından kaçmak için girdikleri denizde boğularak öldükleri kaydedildi.

Yangında yaralanan 187 kişiden 4'ü çocuk olmak üzere 48'inin hastanede tedavilerine devam ediliyor. Yaralılardan 11'nin durumunun ağır olduğu ve yoğun bakımda tedavi gördükleri belirtildi. 

Yangında binlerce dönüm ormanlık alanın yanı sıra bini aşkın ev hasar gördü, yüzlerce araç kullanılamaz hale geldi.

Yunanistan Yüksek Mahkemesi, yangınlar için soruşturma açılması emri verirken, ölenlerin kimlik tespit çalışmalarına da başlandı.

YANGIN ÜZERİNE EVLER BOŞALTILDI

23 Temmuz akşamı çıkan yangının ardından yaşananlar şöyle:

Ormanlık bölgede çıkan, ancak çok şiddetli ve devamlı yön değiştiren rüzgâr nedeniyle kısa sürede Pendeli, Mati, Rafina, Vuças gibi sayfiye yerlerini saran yangın, evler ve arabalar yakmaya başlayınca itfaiye ekipleri evlerin boşaltılmalarını istedi.

HALK SEFERBER OLDU

Kurtulmak için deniz kenarına inen yüzlerce insanın yardımına koşan askeri ve sivil gemiler, Yunan Sahil Güvenlik botları ve özel sandallar, onları gece boyunca Rafina Limanına çıkarmak için seferler yaptı.

Limanda bekleyen Yunan Ulusal Acil Yardım Merkezi (EKAV) araçları, limana çıkan yaralılara ilk yardımı verdikten sonra ciddi olanları yakın hastanelere nakletti, geri kalanlar ellerinde fotoğraflarla kayıp yakınları için bilgi toplamaya çalıştılar.

Evsiz kalan insanların geçici olarak barınmaları için Otelciler Birliği tarafından otel odaları temin edildi, askeri mekanlar da seferber edildi.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Gece yarısından sonra açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos, bölgede aynı anda 15 değişik yerde yangın çıktığını, şiddetli rüzgarın ise yangının kısa sürede kontrol dışına çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Yangına karadan 300'e yakın itfaiyeci, 100'ü aşkın itfaiye aracı, yaya birlikleri ve gönüllülerle, havadan ise 7 Canadair uçağı ve 10 helikopterlerle müdahale edildiğini açıklayan Canakopulos, Avrupa Sivil Savunma Mekanizması'ndan hava ve karadan yardım desteği talep edildiğini, Kıbrıs ve İspanya’nın olumlu yanıt verdiğini söyledi.

ÇİPRAS BOSNA-HERSEK ZİYARETİNİ YARIDA KESTİ 

Barış Ödülü ile ödüllendirilmek üzere Bosna-Hersek’te bulunan Başbakan Çipras ziyaretini yarıda bırakıp acilen Atina’ya döndü.

Çipras, acil durum toplantısında ilgili bakanlar, bürokratlar ve itfaiye teşkilatı yetkilileri tarafından bilgilendirildikten sonra yaptığı kısa açıklamada, yangına müdahale için tüm acil yardım ekiplerinin sevk edildiğini söyledi ve "Attika'nın hem doğusunda hem batısında aynı anda çıkan yangınlar kuşku uyandırıyor" dedi.

MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Başbakan Çipras, yangın nedeniyle OHAL ve 3 günlük yas ilan edildiğini açıkladı.

Yangınların geniş bir bölgeyi etkisi altına alması sebebiyle İtfaiye Teşkilatının yanı sıra askeri birlikler de seferber edildi ve Avrupa Sivil Savunma Mekanizmasından yardım talebinde bulunuldu.

Başkent Atina'nın da içinde olduğu Attiki bölgesinin bazı kesimlerinde olağanüstü hal ilan edildiği açıklandı. Attiki Eyalet Başkanlığından yapılan açıklamada Vali Rena Duru'nun, yangınların devam ettiği doğu ve Batı Attiki'de olağanüstü hal ilan ettiği belirtildi.

Yunanistan Meclisi Başkanı Nikos Voutsis'in kararıyla, yaşanan yangın felaketi sebebiyle Mecliste bayrakların yarıya indirildiği bildirildi.

ANTİKAPİTALİST SOL İTTİFAK: SİLAHLANMAYA HARCANAN PARA ALTYAPIYA HARCANMADI 

Yunanistan'da Antikapitalist Sol İttifak (Antarsia) adına yayınlanan açıklamada Başbakan Aleksis Çipras’ın “asimetrik tehdit” açıklaması eleştirilerek, yangının etkili olduğu kentlerdeki tek asimetrik tehdidin, sermaye lehine yapılan yıkıcı spekülasyonlar olduğu belirtildi ve kâr hırsının doğa ve insanı ele geçirdiği vurgulandı. 

Yangının yıkıcı sonuçlarının devlet tarafından yalnız bırakılan halkı vurduğuna dikkat çekilen açıklamada, personelinin kahramanca çabalarına rağmen orman hizmetlerinin yetersiz kaldığı, yine kayıpların yaşandığı sadece bir ay önceki sel felaketine rağmen önleyici önlemlerin bulunmadığı vurgulandı. 

BÜTÇE SİLAHA AYRILDI, SPEKÜLASYONCULARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILDI

NATO’nun en çok silahlanan ikinci ülkesinin Yunanistan olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, silahlanmaya para harcanırken, yangınlar ve selleri önleyebilecek en temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanmadığı belirtildi. 

“SYRIZA-Anel hükümeti ve Attica bölgesel yönetimi büyük lafların ve felaketin kaçınılmazlığının arkasına saklanıyor” denilen açıklamada spekülasyoncuların önündeki engelleri kaldıran Yeni Demokrasi ve PASOK yönetimlerinin yıllarca kullandığı taktiklerin kullanıldığı ve arazi spekülasyonları yapanlardan, kıyıları kapatanlardan hesap sorulmadığı için insanların yangından hızla kaçabilecekleri bir yol bırakılmadığı belirtildi. 

Açıklamada dayanışmanın önemi de vurgulanarak, yangından zarar gören bölgelerin yaralarının sarılması için harekete geçilmesi istendi.

EMEP: YUNANİSTAN HALKININ ACISINI PAYLAŞIYORUZ

Emek Partisi (EMEP) Yunanistan'daki yangın faciasına ilişkin açıklama yaptı. 'Yangında hayatlarını kaybedenlerin ailelerine ve Yunanistan halkına başsağlığı ve sabır diliyoruz' denilen açıklamada orman yakmanın kamuya ait arazilerin rant kaynağına dönüştürülmesi ve inşaat sektörünün beslenebilmesi için kullanılan yöntemlerden biri olduğu hatırlatıldı. Yunanistan halkının, yaralarını bir an önce saracağına, Başbakan Çipras'ın kuşku beyanında bulunmaktan öte görevlerinin olduğunu hatırlatacaklarına ve yitirdikleri canların, kayıpların haklarını arayacaklarına inancın tam olduğu belirtilen açıklama şöyle:

"Yunanistan’da Atina’ya yakın ormanlık bölgelerde çıkan yangında ölenlerin sayısı son gelen bilgilere göre 60’a ulaşmış bulunuyor. Bu yangında hayatlarını kaybedenlerin ailelerine ve Yunanistan halkına başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Yunanistan Başbakanı Çipras yangının Atina’nın hem doğusunda hem batısında aynı anda başlamasının kuşkulu olduğunu bildirdi. Bizim ülkemizde de ormanlık alanların imara ve inşaata açılabilmesi için yakıldığına defalarca tanık olunduğu için bu şüphenin ne anlama geldiği gayet iyi anlaşılıyor. Orman yakmak, kamuya ait arazilerin rant kaynağına dönüştürülmesi, inşaat sektörünün beslenebilmesi için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu bildik yöntemin komşumuzdaki aç gözlü rantiye sınıflar için de cazip hale geldiği, halkın ortak malı olan alanları vicdansızca tasfiye etmekten imtina etmediklerini; üstelik insan hayatının bu hırs karşısında hiçbir kıymetinin olmadığı anlaşılıyor.

Yunanistan halkının, yaralarını bir an önce saracağına, Başbakan’ın kuşku beyanında bulunmaktan öte görevlerinin olduğunu hatırlatacaklarına ve yitirdikleri canların, kayıpların haklarını arayacaklarına inancımız tamdır.

Komşumuzun acısını içtenlikle paylaşıyoruz.

Dayanışma ile…"


YUNANİSTAN BASINI: FACİAYA İHMAL VE SİYASİ ALIŞVERİŞLER YOL AÇTI

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarında en az 81 kişinin ölümüne yol açan orman yangını, Yunanistan basınında geniş yer buldu.

Yangında hayatını kaybedenler nedeniyle ülkenin derin üzüntü içinde olduğuna dikkat çeken gazeteler, yaşanan felaketin ihmal ve dikkatsizlik yüzünden meydana geldiğine dikkati çekti.

“Avgi” gazetesi, “Yunanistan yasta” başlıklı haberinde Doğu Attika bölgesindeki yangında kaybolanların sayısının henüz tam olarak bilinmediğini duyurdu.

DEVLET ÇOK GEÇ KALDI

“Eleftheros Typos” gazetesi, “Onları alevlere terk ettiler” başlığını attığı haberinde, yetkili kurum ve makamların yangın sırasında özensiz ve ihmalkar hareket ettiğini kaydetti.

Devlet mekanizmasının yangına müdahale etmekte çok geç kaldığını, yangın söndürme çalışmaları esnasında ilgili kurumlar arasında büyük karmaşa yaşandığını ve herkesin kendi başına hareket ettiğini ileri süren gazete, “Devletin -sorumsuz- sorumlularından tek bir istifa bile yok” ifadelerine yer verildi.

“Ethnos” gazetesinde de faciaya “yıllarca süren ihmallerin, dikkatsizliklerin ve siyasi alışverişlerin” yol açtığı vurgulandı.

DIMOKRATİA: CİNAYET

“Dimokratia” gazetesi, “Cinayet” başlığıyla verdiği haberinde başkent Atina yakınlarındaki yangın felaketinde tarifi mümkün olmayan acılar yaşandığını belirterek yetkili makamların bunda büyük sorumluluğu bulunduğunu ileri sürdü.

Gazete, yetkililerin ilk anda yangının boyutunu tahmin edemediğini, yangından etkilenen bölgelerdeki insanların yardım çağrılarına zamanında cevap verilmediğini vurguladı ve 3 günlük ulusal yas süresince “kaderci” ve “yeteneksiz” olarak tanımladığı Yunan politikacıların hiçbirinin fotoğrafını sayfalarında yayınlamayacağını kaydetti. (AA)


YUNANİSTAN YAKIN TARİHİNDEKİ BÜYÜK YANGINLAR

2000'de Sisam Adası'nda çıkan yangından çok sayıda yerleşim yeri etkilenmişti. 145 bin dönüm arazinin külle döndüğü yangında 47 ev hasar görmüştü. Aynı yıl, Korint kenti civarında çıkan yangında da 200 bin dönümlük arazi yanmıştı.

Birbiri ardına çıkan orman yangınlarının büyük acılara yol açtığı 2007'nin ağustos ayında Mora Yarımadası'ndaki Zaharo kasabası alevlere teslim olmuştu. Yangında 63 kişi yaşamını yitirmişti.

Aynı yıl, çeşitli bölgelerde çıkan yangınlar sonucu yüz binlerce dönüm arazi yanmış, toplam 84 kişi hayatını kaybetmişti.

2008'de Rodos Adası'nda yaşanan yangında 110 bin dönüm arazi kül olmuştu.

Pendeli'de 21 Ağustos 2009'da büyük bir orman yangını çıkmış ve 175 bin dönüm arazi yanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ahmet Şık'a kürsüde müdahale! İşte yarım kalan konuşmanın tam metni

SONRAKİ HABER

İstanbul'da şimşekler geceyi gündüze çevirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...