23 Temmuz 2018 17:16

Flormar işçilerine uluslararası destek: Haklı direnişinizin yanındayız

Almanya’da Stuttgart ve çevresinde bulunan fabrikalarda çalışan işçiler ve bölgedeki sendikacılar Flormar işçileriyle dayanışma mesajı yayımladı.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Almanya’da Stuttgart ve çevresinde bulunan fabrikalarda çalışan işçiler ve bölgedeki sendikacılar, Gebze’de sendika hakkı için direnen Flormar işçileriyle dayanışma mesajı yayımladı. Mesajda, “Yaşasın işçilerin birliği, mücadelesi ve uluslararası dayanışması” denildi.

“Flormar işçilerinin haklı direnişinin yanındayız” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Türkiye’de işçilerin sendikalarda örgütlenmesinin önünde binbir türlü engel var. İşçiler dayatılan engelleri aştığında ise bu kez keyfiyetçi, işçinin hakkını ve örgütlenmesini hiçe sayan AKP politikalarıyla karşılaşmaktalar. İşte Flormar işçilerinin sendikal örgütlenmesi buna verilecek en çarpıcı bir örnektir. Gebze bölgesindeki bir fabrikada çalışan Flormar işçileri bu yılın başında itibaren sendikada örgütlenmek için büyük çaba sarf ettiler. Tek tek işçiler sendikaya (Petrol-İş) üye yapıldı. Beş ay gibi bir çalışmanın sonucu yasal çoğunluk üye yapılarak sendikal yetki kazanıldı. Ancak, Türkiye’de sürekli görüldüğü üzere işveren Flormar’da sendikaya üye olmaktan, hakları elde etmekten başka bir amaçları olmayan 120 işçinin çıkışını mayıs ayında verdiğini ilan etti. Çoğunluğu kadın işçilerden oluşan 120 kişi bir anda kendilerini kapı önünde gördü” denildi.

‘YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ’

Sendikalarda örgütlenmenin engellenemez bir hak olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Flormar işçileri; çalışma koşulları çok ağır, esnek ve zorunlu olan fazla mesai saatleri, düşük ücretler, bizler bunlar için örgütlendik diyerek fabrika önünde direniş başlattılar. Direniş kamuoyunda destek görmeye başlayınca Flormar yöneticileri fabrikanın etrafını tel örgülerle çevirerek işçilerin birleşmesini engellemeye gitti. Mayıs ayından bu yana devam etmekte olan Flormar işçilerinin mücadelesi kadınların direnişi olarak her geçen gün destek bulmakta. Bizler Stuttgart ve çevresindeki sendikacılar, temsilciler, işçiler olarak Flormar işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Örgütlenmek haktır ve bu hakkı hiçbir güç yok sayamaz. Sendika ve işçi düşmanlığına karşı yaşasın işçilerin birliği, mücadelesi ve uluslararası dayanışması. Örgütlenen işçileri hiçbir güç yenemez.”

Açıklamada, tüm işçi sınıfına da Flormar işçileriyle dayanışmak için merkez@petrol-is.org.tr, acarman@gmx.de adreslerine mail göndermeleri çağrısında bulunuldu. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tes-İş yüksek hakemi gösterip sefalet zammına razı etmek istiyor

SONRAKİ HABER

Yatağan'da ölen işçinin babası: Çöken bant üç gün önce hata veriyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...