23 Temmuz 2018 23:25

Tes-İş yüksek hakemi gösterip sefalet zammına razı etmek istiyor

Tes-İş'in EnerjiSa ile olan TİS sürecinde enflasyon altı bir rakama imza atma niyetine ve yüksek hakem kurulu ile işçileri tehdit etmesine öfke büyük

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halil İMREK
Volkan PEKAL
Adana

EnerjiSa ile Tes-İş Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşme görüşmeleri konusunda ilk yıl için 2017 enflasyonun altında bir rakama imza atılacağını öğrenen işçiler sendikacılara tepki gösterdi. Sendika enerji iş kolunda grev olmayacağını iddia ederek işçileri düşük zam kararları ile bilinen yüksek hakem kurulu ile tehdit etti.

Tes-İş’in EnerjiSa ile imzalanacak TİS için enflasyon altında bir taslak hazırladığını öğrenen TEDAŞ işçileri, sendikanın TİS’i imzaladığı söylentileri üzerine TEDAŞ Bölge Müdürlüğü eğitim binası önünde bir araya geldi. Bölge Müdürlüğüne gelen Tes-İş yöneticileri TİS’i henüz imzalamadıklarını iddia ederek işçilerin itirazlarına rağmen yüzde 7-9 arası bir rakama imza atacaklarını söyledi. Sendikacılar grev hakkının olmadığını ileri sürerek, sözleşmeye imza atmamaları halinde Yüksek Hakem Kurulunun daha düşük bir zam vereceğini söylediler. 2017 yılı enflasyonunun yüzde 11.92 olarak gerçekleştiğini hatırlatan işçiler, sendikacıların tutumuna tepki gösterdi. İşçiler düşük zamma imza atılması halinde sendikadan istifa edeceklerini dile getirdi.

‘HAK ETTİĞİMİZ ÜCRET ZAMMINI ALMAK İSTİYORUZ’

Adana EnerjiSa işçileri temsilcilere sürekli sözleşmenin akıbetini sorduklarını ancak daha TİS’in bağıtlanmadığına dair cevap aldıklarını söylüyor. İşçiler enerji sektörünün lideri EnerjiSa’nın her gün kârını katladığını ama binlerce saha çalışanına ise çok cüzi bir zam verdiğini hatırlatıyorlar. Adana’nın yaz aylarının kavurucu sıcağında işleri aksatmadan çalıştıklarını söyleyen Enerjisa işçileri hak ettikleri ücret zammını almak istiyor. İşçiler, zor koşullar ve düşük ücretle çalışmaya katlanamayacak durumda olduklarına dikkat çekiyorlar.

Evrensel'e konuşan EnerjiSa işçileri, dayatılmak istenen satış sözleşmesini kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. Kendileri adına görüşmeleri yapan Tes-İş’in işçilerin onayı olmadan sözleşmeyi imzalamamasını isteyen işçiler, sözleşmenin 3 yıllık yerine 2 yıllık olmasını talep ediyor.

‘ENFLASYONUN ÜZERİNDE BİR ZAM BEKLİYORUZ’

İşçilerin beklentisi en azından enflasyonun üzerinde zam almaları. İnsanca yaşanacak bir ücret istediklerini ifade eden işçiler “Yüzde 8-10’la sınırlı yapılacak bir zam oranı kabul edilemez. Metal işçilerinin aldığı zam oranı yüzde 24’lerdeydi, bize de o civarda zam yapılmalı” dedi.

Sürekli yaptığı cirolar ve elde ettiği kâr ile gündeme gelen Sabancı Holdinge bağlı EnerjiSa, ise işçilere kölelik koşullarında çalışma ve açlık sınırında ücret dayatıyor. Düşük ücretlerle çalıştırılmaları yetmiyormuş gibi, günlük 11.90 TL gibi komik bir yemek ücreti alan işçilere, yeni sözleşmede yemek ücretinin 15 TL yapıldığı belirtiliyor. Tes-İş’in EnerjiSa ile TİS’i imzaladığı ve sözleşmenin üç yıllık olduğu söyleniyor. İşçiler gelir endeksine düşülen nota göre 1. yıl ilk 6 ay yüzde 7, ikinci 6 ay yüzde 9+enflasyon; ikinci yıl ilk 6 ay yüzde 4+enflasyon, ikinci 6 ay yüzde 4+enflasyon; üçüncü yıl ilk 6 ay yüzde 4+enflasyon, ikinci 6 ay yüzde 4+enflasyon oranında imza atıldığını belirtiyor. İşçiler imzalandığı söylenen TİS’te ikramiye ve sosyal haklarda bir iyileştirme de yapılmadığını söylüyorlar. İlk sözleşmede ikramiyenin üç ayda 10 gün olduğunu, imzalandığı söylenen ikinci sözleşmede de ikramiyenin aynı şekilde kaldığını belirttiler.

14 İLDEN 9 BİN İŞÇİYİ KAPSIYOR

Ülke genelinde Başkent, Ayedaş ve Toroslar olmak üzere üç elektrik dağıtım bölgesinin işletmesi EnerjiSa bünyesinde bulunuyor. Üç bölgeden oluşan ve 14 ili kapsayan EnerjiSa ile Tes-İş arasında imzalanacak toplusözleşme yaklaşık 9 bin işçiyi ilgilendiriyor. TİS için işçiler ücretlerinin erimesini, yükselen enflasyon ve artan dolar karşısında ücretlerinin kuşa dönmesinin toplusözleşme ile bir nebze de olsa telafi edilmesini istiyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Tes-İş Muğla Şube Başkanı Erçelik: Artık ölmek istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Flormar işçilerine uluslararası destek: Haklı direnişinizin yanındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa