23 Temmuz 2018 13:10

TükoDer: Tüketici heyetlerine yönelik baskılar yaşanıyor

İzmir’de ilçe tüketici heyetlerine yönelik baskı ve tehdit uygulandığını açıklayan TükoDer, kaymakamlıkları sessiz kalmamaya çağırdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi, tüketici hakem heyetlerinde yaşadığı problemlerle ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Baskıların yoğunlaştığının ifade edildiği açıklamada tehdide varan saldırılarla yaşandığı belirtildi. Açıklamada Bayraklı Tüketici Hakem Heyetinde görevli olan TükoDer ve İzmir Baro temsilcilerinin istifa etmek zorunda kaldığının da bilgisi verildi.

Açıklamada kendilerini İzmir Ticaret Odası temsilcisi olarak tanıtan bir grubun Karabağlar Tüketici Hakem Heyetine giderek “Karabağlar Hakem Heyeti tüketici lehine en çok karar veren hakem heyeti, bu kararlarınız yanlış, bu şekilde karar veremezsiniz. Biz satıcı-sağlayıcı olarak çok mağdur oluyoruz. Görevlendirilen bilirkişiler taraflı raporlar vererek zarar görmemize neden oluyorlar” şeklinde hakem heyeti üyelerine baskı kurmaya çalışıldığı ifade edildi.

Yine açıklamada kendini İzmir Gaz AŞ yetkilileri olarak tanıtan bir grubun Buca Tüketici Hakem Heyetine giderek “Bağlantı bedeli ve güvence bedeli adı altında aldığımız paralarla ilgili tüketici lehine iptal kararı veriyorsunuz. iptal kararı veremezsiniz. Siz iptal kararı verirseniz biz de tüketicinin gazını keseriz”  şeklinde tehdit ettiği de paylaşıldı.

‘KAYMAKAMLIKLAR SESSİZ KALMAMALI’

Tüketici heyetlerine yönelik baskı, şantaj ve tehditlerin kabul etmenin mümkün olmadığının ifade edildiği açıklamada “Bu yaklaşımı ve yaklaşımda bulunanları TükoDer olarak şiddetle protesto ediyor ve kınıyoruz. Türkiye bir hukuk devletidir. Tüketici hakem heyetlerinin verdiği kararları beğenmeyen taraflar, Tüketici mahkemeleri nezdinde kararlara itiraz edip düzeltilmesini isteyebilirler. Hukuki yolu budur. Tüketici hakem heyetlerinin bünyesinde olduğu; Kaymakamlıkların ve kaymakamların bu tür tutum ve davranışlara asla sessiz kalmamaları ve daha duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyoruz ve bekliyoruz. Aksi durum bu konuda bir kaos yaratır” denildi.

İZMİR TİCARET ODASI: İDDİALAR ASILSIZ

TükoDer İzmir Şubesinin iddiaları üzerine açıklama yapan İzmir Ticaret Odası, "Odamıza yönelik, haksız ve doğru olmayan ithamları içeren açıklamada bahsi geçen ifadelerin, Odamız tarafından Tüketici Hakem Heyetlerine bildirilen temsilcilerimiz ile kesinlikle bir ilgisi bulunmamaktadır." dedi.

İzmir Ticaret Odası'nın açıklamsının devamı şöyle: "Odamız, görev aldığı her platformda; çalışmalarını, adalete ve hukukun üstünlüğü kavramlarına bağlı olarak; doğruluk, dürüstlük ve tarafsızlık ilkeleri çerçevesinde sürdürmektedir.

Dolayısıyla; Tüketici Hakem Heyetlerinde, Odamız adına görevlendirilen temsilciler de, değerlendirmelerini bu temel prensipler doğrultusunda yaparak, tüketiciler ve satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözümlemek ve tüketici mahkemelerinde delil ileri sürebilecek en doğru kararı almak için çalışmaktadır." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te askeri araç devrildi: 4 asker yaralı

SONRAKİ HABER

Hafriyat kamyonu park halindeki 16 araca çarptı, 1 kişiyi yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...