23 Temmuz 2018 11:32

Gürer, tarımsal sorunlar için Meclis araştırması açılmasını talep etti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal sorunların ve çiftçilerin yaşadığı problemlerin çözülmesi amacıyla Meclis araştırması talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal sorunlar ve çiftçilerin yaşadığı problemlerin belirlenip çözüme yönelik önerilerin ortaya konulması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sorunları benzeşen Niğde, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Sivas, Karaman, Osmaniye, K.Maraş, Aksaray ve Çankırı’nın tarımsal sorunlarının belirlenmesi, bu sorunların çözüme kavuşturulması talebiyle TBMM Başkanlığına Meclis araştırma önergesi verdi. Adı geçen illerde tarımın önemli bir yer tuttuğuna vurgu yapan Gürer, bu illerde üretim sağlanan şekerpancarı, patates, hububat gibi ürünlerin üretilmesinde çiftçilerin sorunları ve çözümüne yönelik önerilerini de içerecek biçimde kapsamlı bir araştırmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Meclis araştırması önergesinde, tarımsal ürünlerin girdi fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Gürer, “İllerin birbirine komşu ve yakın olması aynı sorunun doğrudan etkileşimini de yaratmaktadır. Üretici için avantaj yaratacak farklı seçenekler olmadığı için tek çare tarımdır. Tarımın gerilemesi köylerde ciddi göçlere de neden olmaktadır. Bölge illerinden Niğde ve Nevşehir, ülke patates üretiminin yüzde 24’e yakınını üretmesine rağmen yıllardır üretici bu bağlamda sorun yaşamaktadır. Bölgede bir entegre işleme tesisi dahi bulunmamaktadır. Fiyat oynaklığı üreticiyi mağdur ettiği gibi tüketici içinde sorunların oluşmasına vesile olmaktadır. Bu alanda bölge için kapsamlı araştırma şarttır” dedi.

Niğde Aksaray Kırşehir, Yozgat, Kayseri, gibi iller başta olmak üzere şeker pancarının önemli bir ekim alanı bulunmasına rağmen şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin bu bölgelerde ciddi sorunlara yol açacağını anlatan Gürer, “Tarlasını, bağını, bahçesini terk ederek büyük şehirlere göç eten vatandaşlar, göç ettikleri yerlerde de iş bulamama sorunu ile karşı karşıya kalmakta bu durum, sosyal ve ekonomik pek çok sorunu beraberinde getirmektedir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lahana üreticisi 7 ay tarlada zararına çalışıyor

SONRAKİ HABER

'Anızın ateşi toprağı öldürüyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa