23 Temmuz 2018 10:24

Tire’de incir ve zeytin ağaçları JES yüzünden tehlikede

İzmir Tire'de jeotermal kaynak sondajı için başvuru yapan firma ÇED olumlu raporu alırsa incir, zeytin ve ceviz ağaçları risk altına girecek.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İzmir’in Tire ilçesine bağlı Başköy Mahallesi’nde jeotermal kaynak için sondaj çalışması yapmak isteyen bir firma Valiliğe başvuruda bulundu. Firma, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu aldığında, yakınında incir, zeytin ve ceviz ağaçlarının bulunduğu, hazineye ait olan bölgede sondaj çalışmalarına başlayacak. ÇED süreci başlatılırken halk duruma tepkili. İmza toplamaya başlayan yurtaşlar, ilçe kaymakamı ile görüşerek projeye izin verilmemesini isteyeceklerini belirtti.

‘TÜCCARLAR KARŞISINDA DİRENECEĞİZ’

Tire Dağ Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yücel Özen de Aydın’ın İncirliova ilçesinde jeotermal tesislerinin bulunduğunu ve son zamanlarda bölgedeki bazı ağaçların kuruduğunu söyleyerek, duydukları endişeyi dile getirdi. Özen, “Dünyanın en güzel incir ve ceviz bölgesi burası. Hepi topu 40-45 derecelerdeki termal sulara ulaşma umuduyla dağlarımız jeotermal kuyuların deneme tahtası yapılacak. Reenjeksiyon (tekrar basma) kuyuları sağlıklı çalıştırılmayan jeotermal kuyu atıkları ağaçları bitirip, kurutuyor. Örneği Aydın’da mevcut” dedi. Projenin onaylanmaması için en güçlü direnişi göstereceklerini söyleyen Özen, konuyu gerekirse yargıya da taşıyacaklarını belirterek, “Bu enerji tüccarları karşısında sonuna kadar mücadele edeceğiz. İmza toplanmaya başlandı. İdari yargıya gideceğiz ve dağlarından bal damlayan köylerimizi koruyacağız” diye konuştu. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevindeki çocuklar pek çok yönden yaşıtlarının gerisinde

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 37 dereceyi bulan sıcak hava bunalttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...