23 Temmuz 2018 10:11

Cezaevindeki çocuklar pek çok yönden yaşıtlarının gerisinde

Türkiye’de 0-6 yaş arasındaki 560 çocuk, anneleriyle birlikte cezaevinde ve bu çocuklar pek çok yönden dışarıdaki yaşıtlarının gerisinde.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye’de 0-6 yaş arasındaki 560 çocuk, anneleriyle birlikte cezaevinde. TPD Genel Sekreteri Ebru Ergin, bu çocukların birçok yönden dışarıdaki yaşıtlarının gerisinde kaldığını söylüyor.

Adalet Bakanlığının 2017 yılı verilerine göre, 0-6 yaş arasında bulunan 560 çocuk anneleriyle birlikte cezaevlerinde büyüyor. Konuya dair Mezopotamya Ajansından Berivan Altan’a konuşan Türk Psikologlar Derneği (TPD) Genel Sekreteri Psikolog Ebru Ergin, çocukların cezaevi koşullarından kötü etkilendiğini söylüyor. Ergin, İngiltere’de yapılan bir araştırmaya dair şu örneği veriyor: İngiltere’de 18 ay cezaevinde annesi ile birlikte kalan çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada annenin yanından alınıp devlet korumasına verilmiş çocukların gelişimsel düzeyleri karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre her iki grup çocuğun sağlıklı fiziksel gelişim bakımından eşit düzeyde oldukları görülmüştür. Ancak ceza infaz kurumlarında annesinin yanında kalan çocuklar zaman geçtikçe yürüme, koşma, ellerini iyi düzeyde kullanma, zıplama gibi ve bilişsel alanlarda yaşıtlarının gerisinde kalmaya başlamışlardır. Oturma ve emeklemenin başlamasıyla birlikte ceza infaz kurumlarındaki çocukların olanakları dışarıdakilere kıyasla gittikçe daha yetersiz kalmaya başlamaktadır.

‘HAREKET, BİLİŞSEL GELİŞİME DE KATKI SAĞLAR’

Ergin, çocukların hareket kabiliyetlerinin gelişiminin sadece fiziksel değil, aynı zamanda bilişsel gelişimlerine de katkı sağladığına dikkat çekiyor: Çünkü hareket eden çocuk yeni şeyler öğrenmek için daha fazla olanağa sahiptir ve çocuğun çevresini keşfetmeye başlaması bilişsel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla ceza infaz kurumunda hareketi kısıtlanan çocuk hem fiziksel hem de bilişsel gelişim bakımından yaşıtlarının gerisine düşmektedir. Çocuklar, ceza infaz kurumlarından çıktıktan sonra gelişimsel olarak izlenmeye devam ettiklerinde ise zamanla yaşıtlarını yakaladıkları gözlemlenmektedir. Ancak ülkemizde çocuklar 6 yaşına kadar ceza infaz kurumlarında kalabilmektedir. Çocukların dışarıdaki yaşıtları ile gelişimsel olarak farklılık gösterip göstermedikleri, dışarıya çıkınca akranlarını yakalayıp, yakalayamadıkları ise bilinmemektedir.

'ALTERNATİF ÇÖZÜM BULUNMALI'

Annesinden ayrı kalan ve annesiyle cezaevinde kalan çocuklarla yapılan araştırmada annesinin yanında kalan çocuklarda daha az kaygılı/depresif davranış bozukluğu sergilediğinin gözlemlendiğini aktaran Ergin, “Bu çalışmanın sonuçları bize şunu söylemektedir;  insan gelişimi açısından tek bir doğru yoktur. Anne ile birlikte cezaevinde kalan çocuklar cezaevinin olumsuz koşullarından etkilenirler. Ceza infaz kurumlarında kalan çocuklar ve anneleri bu dezavantajlı grup içinde daha da dezavantajlı bir konumdadır ve onların yaşadığı zorluklar anne ve çocuğu ayırarak değil ancak iyi uygulamaların hayata geçirilmesi ile azaltılabilir” dedi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, Finlandiya gazetesine konuştu: Türkiye diktatörlük oldu

SONRAKİ HABER

Tire’de incir ve zeytin ağaçları JES yüzünden tehlikede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...