23 Temmuz 2018 08:59

Mesut Özil’in vedasının dünya basınındaki yansımaları

Mesut Özil'in Almanya milli takımını bıraktığını açıklaması dünya medyasında kendine geniş yer buldu.

Fotoğraf: pixabay

Paylaş

Mesut Özil’in Almanya milli takımını bıraktığını açıklaması dünya basınının önemli gündemlerinden biri oldu. Almanya basınından bazı medya kuruluşları Mesut Özil’in milli takımı bırakmasını haklı bulurken, bazı kurumlar ise Özil’i eleştirmeyi sürdürdü.

Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild, veda haberini manşetten okuyucularına duyururken Özil’in bu kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çekilen resimden sonra yaşanan tartışmalar nedeniyle aldığını kaydetti.

Tabloid yayıncılığıyla bilinen Bild, Özil’in bu karar için çok düşündüğünü ve yaşanan tartışmalardan sonra ırkçı söylemler hissettiği sürece bu formayı giymeyi düşünmeyeceğini aktardığını belirtti.

Der Spiegel‚ ‘Özil Alman Milli Takımı’nı bıraktı‘ başlığını atarken, kendisine karşı ırkçılık ve saygısızlık yapıldığını söyledi.

Augsburger Allgemeine Gazetesi, suçun Mesut Özil’de olduğunu öne sürerek, milli takım kapılarının kendisine tamamen kapandığını ifade etti.

Stern internet sitesi, Özil’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tekrar fotoğraf çektirebileceğini ve bu durumdan pişman olmadığını dile getirdi.

Waz gazetesi ise “Özil suskunluğunu bozdu” başlığı ile tecrübeli futbolcunun milli takımından veda ettiğini okuyucularına duyurdu.

İNGİLTERE MEDYASINDA GENİŞ YER BULDU

Futbol kariyerini İngiltere’nin Arsenal takımında sürdüren Mesut Özil'in vedası, İngiliz basınında geniş yer buldu.

The Guardian gazetesi “Mesut Özil, Alman Milli Takımı'nı ırkçılık ve saygısızlık gerekçesi ile bıraktı” başlığıyla verdiği haberde, yıldız futbolcunun “Kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde göçmenim” sözlerine yer verdi.

Mesut Özil'in kararında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mayıs ayında çektirdiği fotoğrafa yöneltilen haksız eleştirilerin de rolü olduğuna dikkati çeken gazete, futbolcunun “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirmemin siyaset veya seçim ile ilgisi yoktu. Ailemin ülkesindeki en üst makama saygı gösterdim” şeklindeki mesajının altını çizdi.

Gazete, Mesut Özil'in Almanya Futbol Federasyonuna yönelttiği eleştirilere de yer verirken, tecrübeli futbolcunun 2009’dan bu yana Alman milli takımında elde ettiği başarıların unutulmuş olmasıyla ilgili şikayetini okurlarıyla paylaştı.

The Independent da futbolcunun kararını “Özil, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmasıyla ilgili sessizliğini bozdu” başlıkları ile verdi.

Gazete, Mesut Özil'in kararında Erdoğan ile fotoğrafına yönelik tepkilerin etkili olduğuna işaret ederek, futbolcunun “Maruz kaldığım muamele artık Alman milli formasını taşımama isteği doğurdu” değerlendirmesini okuyucularına aktardı. Mesut Özil'in açık mektubundan da alıntılar yapan Independent, Arsenalli yıldız ile Erdoğan'ın görüşmelerinde futbol konuştukları bilgisini paylaştı.

Daily Mirror gazetesi de haberinde “Alman milli takımını bırakan yıldızdan bomba sözler” başlığını kullandı.

Haberde “Özil, 2 bin 320 kelimelik dikkate değer bir bildiri yayımlayarak milli takımı bıraktığını doğruladı ve maruz kaldığı ırkçılığı ve saygısızlığı eleştirdi” ifadelerini öne çıkardı.

Daily Mail gazetesi ise haberine seçtiği başlıkta “Alman formasını taşımaktan gurur duyardım ama artık böyle hissetmiyorum” sözlerini kullandı.

Gazete, Mesut Özil'in Erdoğan ile buluşmasının ardından “günah keçisi” muamelesi görmekten şikayet ettiğini belirterek, futbolcunun ayrılık kararını sosyal medyadan duyurduğunu kaydetti.

“Özil, Erdoğan ile çektirdiği fotoğrafından dolayı pişman değil” başlığını tercih Daily Telegraph gazetesi de haberinde futbolcunun “İki kalbim var, biri Türk, biri Alman” ifadelerine yer verdi.

The Times ise “Özil, Almanya kariyerini ırkçılık ve saygısızlık gerekçesiyle bitirdi” başlıklı haberinde, bu kararda, Erdoğan ile buluşmasına yönelik tepkilerin yanı sıra, 2018 FIFA Dünya Kupası'ndan elenmelerinin ardından Almanya Milli Takımı Menajeri Oliver Bierhoff'un kendisine yönelik açıklamalarının da etkili olduğuna işaret etti.

İSPANYA MEDYASINDAN IRKÇILIK VURGUSU

İspanya'nın önde gelen spor gazetelerinden Marca, gelişmeyi okuyucularına “Özil, milli takımı ırkçılık nedeniyle bıraktı” başlığıyla duyurdu.

Haberde, Mesut Özil'in sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “Federasyondan gördüğüm muamele, Almanya formasını tekrar giymek istemememe neden oldu. Irkçılığa ve küçümsemeye maruz kaldığım sürece Almanya için oynamayacağım. Artık yeter. Irkçılık asla kabul edilmemelidir” dediği belirtildi.

Tecrübeli futbolcunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çektirmesi nedeniyle eleştirilere hedef olduğunu, sahaya çıktığında ıslıklandığını yazan gazete, “Özil, 2014'te Dünya Kupası'nı, 2010'da dünya üçüncülüğünü, 2010'da 21 yaş altı takımıyla Avrupa Kupası'nı Almanya bayrağı altında kazandı. 29 yaşında ise ırkçılığa maruz kalma duygusu, Almanya renklerini savunmaya devam etmekten daha ağır bastı” yorumunu yaptı.

Diğer bir spor gazetesi AS ise Mesut Özil'in ırkçılığa maruz kaldığını belirterek artık Almanya forması giymeyeceğini açıkladığını yazdı.

El Pais gazetesindeki haberde de Mesut Özil'in ırkçılık nedeniyle Almanya milli takımını bıraktığı aktarılarak, “Mesut Özil, Almanya Milli Takımı'nı bırakma kararını açıkladı. Oyuncu, kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çektirdiği ve Alman basını ile taraftarlarının eleştirilerine neden olan fotoğrafın ardından gelen ‘ırkçı yorumlar’ nedeniyle aldığını belirtti” denildi. (DHA/AA)

MİTHAT FABİAN SÖZMEN: İKİ MİLLİYETÇİLİĞİN ARASINDA MESUT ÖZİL

ÖNCEKİ HABER

Mesut Özil kimdir?

SONRAKİ HABER

Balıkesir'de inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...