11 Eylül 2012 04:26

Afyon'da patlama: 25 asker yaşamını yitirdi

Afyon’daki patlama sonucu 25 asker yaşamını yitirdi. TSK, “olayın nedeni belli değil” derken Hükümet “kaza” olarak açıkladı. Askeri uzmanların açıklamaları ise bir dizi soru işaretini akıllara getirdi.Afyonkarahisar'daki askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada 25 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Afyon'da patlama: 25 asker yaşamını yitirdi
Paylaş

Afyonkarahisar'daki askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada 25 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Önceki gece saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar'ın Ataköy ilçesindeki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda patlama ve ardından yangın meydana geldi.

Olay sonrası yapılan resmi açıklamalar çelişkili ve yetersiz kaldı.

TSK: NEDENİ BİLİNMİYOR

Genelkurmay Başkanlığının İnternet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklamada, 25 askerin yaşamını yitirdiği ve 4 askeri personelin de yaralandığı duyuruldu. Patlamanın nedeninin ise henüz bilinmediği açıklandı. Genelkurmay, olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın da başlatıldığını belirtti. Diğer yandan patlamanın ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da Afyon’a gelerek patlamanın yaşandığı askeri bölgede incelemelerde bulundu.

HÜKÜMET: OLAY NEDENİ KAZA

Hükümet adına konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise patlamanın herhangi bir saldırıdan kaynaklı değil, kaza nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı. Eroğlu, şunları söyledi: “Tamamen bir tasnif, sayım yapılırken meydana gelen bir kaza, terörle alakası yok, kontrollü nokta. İglo tip dediğimiz cephaneliklere dışarıdan müdahale, sabotaj söz konusu değil. Tamamen bir kaza olduğu konusunda ben de kesinlikle mutmainim.”

Patlamada 25 askerin yaşamını yitirdiğini açıklayan Eroğlu, 8 kişinin de tedavisinin sürdüğünü belirtti.

EROĞLU: OLUR BÖYLE KAZALAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olayı takip ettiğini belirten Eroğlu, Başbakan veya Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in şu an için Afyon’a gelmelerine gerek olmadığını söyledi.

25 askerin ölümüne neden olay patlamayla ilgili bir de ilginç bir benzetmede bulunan Eroğlu, “Burası bir cephanelik, zaman zaman olabiliyor böyle kazalar. Pakistan’da, Hindistan’da da oldu. Acı bir hadise, bir kaza neticesinde olan bir husus” yorumunda bulundu.

GECE SAYIM YAPILIR MI?

Gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı asker yakınlarının ‘Gece saat 21.00’den sonra neden tasnif yapılıyor’ şeklindeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine  Eroğlu, askeriyede saatin söz konusu olmadığını, acil bir durum olabileceğini, her saat bu işlemlerin yapılabileceğini öne sürdü.

Patlamayla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da birer açıklama yaparak, yaşamını yitiren askerlerin ailelerine başsağlığı diledi. (AFYON)


YANIT BEKLEYEN SORULAR

Diğer yandan konuyla ilgili açıklama yapan askeri uzmanlar, gece sayım yapılmasının ‘Normal bir durum olmadığını’ belirterek, kaza dışındaki ihtimallerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. * KAZA OLASILIĞI DÜŞÜK Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, patlamada kaza ihtimalinin düşük olduğunu açıkladı. Solmaztürk, CNNTürk’e yaptığı açıklamada, askeri mühimmatın dayanıklı sandıklarda bulunduğunu, dış darbelere dayanıklı olduğunu bildirdi. Bir el bombasının yeri düşmesiyle patlamayacağını belirten Solmaztürk, özetle şunları söyledi: * O SAATTE SAYIM YAPILMAZ “Kaza demek mümkün değildir. Kaza ise bu nasıl kaza. Bir kere patlamanın yaşandığı saat 21.15’de o sayım yapılmaz. Orada daha çok uzman askeri personel bulunur. Uzman personel de bu tür olaylara karşı eğitimlidir. * ACEMİ ASKER KULLANILMAZ Erlerin bulunması mühimmatın bir yerden bir yere taşınması içindir. O saatte 25 asker orada ne yapıyordu. Şemdinli, Beytüşşebap gibi yerlerde olabilir, sıcak çatışma var mühimmat lazım olabilir ama Afyon’da niye o saatte bu yapılıyor. Oradaki patlamaya PKK saldırısı demek ne kadar mümkün değilse bu bir kaza demek de o kadar mümkün değil.” * BOMBANIN FÜNYESİ TAKILI OLMAZ Habertürk TV’ye açıklamalarda bulunan Emekli Albay Mithat Işık, “Cephanelikte bulundurulan el bombasının fünyesi takılı olmaz eğer böyle bir şey varsa çok yanlış. Cephaneliğin yapılış yerinde mi yanlış var, seçilen personelde mi yanlış var bunların çok iyi tespit edilmesi lazım. Bu askerler saat kaçta çalışmaya başladı, bu çalışmasının 21.00 den sonra yapılması için çok mu aciliyet vardı? Acemi askerlere mühimmat teslim edilmesi yanlıştır” sözleriyle patlamadaki olası ihmallere dikkat çekti.


YAŞAMINI YİTİREN ASKERLERİN İSİMLERİ AÇIKLANDI

Patlamada sonra yapılan yoklamada isimleri olmayan askerlerin isimleri şunlar: Kıdemli Başçavuş Bedri Naim Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Döger Uzman çavuşlar; Hüseyin Apaydın ve Cüneyt Akkuş Erbaş ve erler; Ayhan Kutsu, Kadri Aydın, Fatih Şalgam, Bayram Uluer, Burak Kaplan, Emrah Aral, Emrah Kartal, Hayri Kaya, Emre Yıldırım, Emrah Sandalcı, Mehmet Emre Özer, Hüseyin Gökhan Eriç, Tolga Tostan, Ahmet Tosun, Burak Umut Gedik, Onur Fikret Gülger, Macit Coşkun, Barış Öztürk, Mehmet Emin Çoğun, Abdullah Tokgöz ve Fatih Ergeç.

ÖNCEKİ HABER

Karaburun neden korunmalı?

SONRAKİ HABER

Kato dağında çatışma: 1 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...