23 Temmuz 2018 00:52

Halkın hali ortada, bu gidişle birçok şeyin tadını unuturuz

Kayseri Esenyurt Mahallesi'ndeki semt pazarında yurttaşlarla konuştuk. Anlattıkları ekonominin özeti gibi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uğur Can KARAKAYA
Kayseri

Ülke ekonomisi gün geçtikçe kötüye giderken bir de döviz kurlarındaki yükselişle birlikte zamlar piyasada etkisini en sert biçimde gösteriyor. 24 Haziran seçimlerinden önce özellikle mutfağın vazgeçilmezi olan domates ve soğana gelen zamlarla birlikte pazarda fiyatlar el yakar oldu. Pazara dahi gidemez hale gelen vatandaş kara kara düşünür hale geldi.

Bunlar seçim için yapılmış iktidarı kötülemek için fiyatları artırıyorlar derken seçimlerin geçmesiyle birlikte zamların devam ettiğini görür haldeyiz. Son günlerde gazetemizde de çıkan pazardaki fiyat artışları haberlerinden gördüğümüz kadarıyla ne alan ne satan memnun! Esnaf satışların durgunluğundan veryansın ederken halk yarımşar kilo meyve aldığını onunla da haftayı zor geçirdiğini söylüyor.

İster iktidarı desteklesin ister muhalefet olsun hemen herkes pazarda ki zamlardan şikayetçi. Biz de gelen zamlarla birlikte işçi ve emekçinin yoğun yaşadığı Esenyurt Halk Pazarı’nda pazara gelenlerin fiyatlar hakkında görüşlerini sormaya gidiyoruz.

‘GAZETEYE YAZMA İŞTEN ATARLAR’

İlk olarak tanıdıklarla karşılaşıyoruz hal hatır sorma derken zamları soruyoruz, şikayetlerini dile getiriyorlar “24 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy verdim ama 2 gün sonra pazara geldiğimde pişman oldum” diyor taşeron işçi. Sohbet biraz daha ilerliyor “Görüşlerini gazeteye yazayım” diyorum “Aman kardeşim bu söylediklerimi unut sen, beni işten atarlar” diyor.

Biraz daha sohbetten sonra pazarda dolaşmaya devam ediyoruz. Kavun satan bir esnafla başlıyoruz sohbete, gazeteci olduğumuzu söyleyip “Görüşlerine de gazetede yer vereceğim” diyorum. “Ben sana düşüncelerimi söyleyeyim ama sen gazeteye yazma ortalık zaten karışık” diyor. Bir yandan da devam ediyor: “Çiftçi toprağında biz tezgahta biz ağlıyoruz. Gelen müşteriler önceden ikişer üçer alırken şimdi ya bakıp geçiyor ya da zar zor 1 tane alıyor.”

Bu arada pazarın içinde esnafın bağırması pazarın kalabalık olması gerekirken ne bağıran esnaf ne de pazarın kalabalığından eser yok. Pazardan çıkacağımız zaman bir mısır satan amcanın yanına uğruyoruz. Birer mısır da biz alıp oturuyoruz yanına…

Başlıyor anlatmaya “Önceden mısırı ben yanımdaki esnaftan 50 kuruşa alıp kaynatıp 1 TL’ye satıyordum. Şimdi yanımda ki esnaftan 1 TL’ye alamıyorum. Mısırı böyle olunca ben de 2 TL’ye satıyorum” diyor. Yanında otururken iki çocuğu mısır istediği için mısır almaya gelen kadın fiyatı soruyor mısırcı amca “Tanesi 2 TL, üç tane al 5 TL olsun” diyor. Kadın fiyatı duyunca biraz şaşırıyor ve “Sen bize bir tane ver onu paylaşsınlar” diyor.

Kadın gittikten sonra mısırcı bize dönüp ekliyor: “Halkın genel hali bu! Bu gidişle mısırın tadını unuturuz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Bandın üzerinden giden kömürden daha fazlası...

SONRAKİ HABER

Gıda ürünlerinin sağlıklı denetim koşulları yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...