22 Temmuz 2018 14:07

Sürgünden dönen Raşid Dostum’a suikat girişimi

Sürgünden dönen Raşid Dostum’a suikat girşiminde bulunuldu. Dostum’un yara almadığı saldırıda en az 11 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi yaralandı.

Fotoğraf: Tasnim Haber Ajansı (CC BY 4.0)

Paylaş

Bir yıldan uzun süredir Türkiye’de sürgünde olan Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı General Raşid Dostum, bugün görevine devam etmek için Kabil’e döndü. Dostum’u Ankara’dan Kabil’e taşıyan uçağın iniş yapmasından kısa bir süre sonra Kabil Havaalanı’nda patlama meydana geldi.

İçişleri Bakanı Najib Danish patlamanın bomba yüklü bir araçla düzenlenen intihar saldırı olduğunu söyledi. Afganistan Sağlık Bakanlığı, Dostum’un yara almadan kurtulduğu patlamada 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 48 kişinin yaralandığını açıkladı.Yetkililer ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe edildiğini bildirdi.

Dostum'un danışmanlarından biri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölenler arasında Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısının korumalarının da bulunduğunu söyledi.

Saldırının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Dostum, intihar saldırısı olduğu anlaşılan patlamada ilk belirlemelere göre kendisini koruyan güvenlik görevlilerinden 9'unun öldüğünü ve yaralananlar olduğunu ifade etti.

Kabil emniyet sözcüsü Haşmat Stanekzai patlamanın havaalanı girişinde, Dostum’u karşılamaya gelen destekçilerinin bulunduğu yerde yaşandığını söyledi.

Patlama Dostum’un araç konvoyu havaalanını terk ettikten kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Tedavi için bir yıldan uzun bir süre önce Türkiye’ye giden Dostum, ülkesinde siyasi rakibi Ahmet Eşçi’yi kaçırıp cinsel tacizde bulunmakla suçlanıyordu. Dostum bu suçlamaları reddetti. General Dostum’un 2014’te Gani’nin yardımcılığı görevine getirilmesi tartışmalı bir hamle olarak görülmüş ancak aynı zamanda ülkedeki Özbek azınlıkla bir uzlaşma adımı olarak da tanımlanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ağbaba: Mevsimlik tarım işçileri sigortasız, örgütsüz, yoksul…

SONRAKİ HABER

‘Kirli ellerinizi Cemevlerinden çekin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...