22 Temmuz 2018 12:13

Musa Özuğurlu: Hiçbir İslam ülkesi İsrail’e somut tavır almıyor

'Yahudi ulus devleti' yasasını değerlendiren Ortadoğu Uzmanı Musa Özuğurlu: Bu kararla birlikte Filistinliler daha da ötekileştirilecek ve dışlanacak…

Fotoğraf: DHA

Paylaş

“Yahudi ulus devleti” yasasını değerlendiren Ortadoğu Uzmanı Musa Özuğurlu, ulus devlet anlayışı ile Filistin halkı için tamamen karanlık bir çağın başladığını söyledi. Özuğurlu “Bu karar ile birlikte Filistinliler daha da ötekileştirilecek, dışlanacak ve illegaliteye itilecekler” dedi

İsrail parlamentosunda geçtiğimiz günlerde ülkeyi “Yahudilere özel” olarak yeniden tanımlayan tartışmalı bir yasa kabul edildi. 55 “Hayır” oyuna karşı 62 “Evet” oyuyla geçen yasayla birlikte Arapça ülkenin iki resmi dilinden biri olmaktan çıkarıldı. Yasa da Yahudi yerleşimlerinin inşasına devam edilmesi “ulusal bir çıkar” olarak tanımlanırken yine İsrail’in Yahudi halkının tarihi anayurdu olduğu vurgusu yer aldı.

 İsrail’de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Ortadoğu uzmanı Musa Özuğurlu, Türkiye’nin de dahil olduğu hiçbir İslam ülkesinin, söz konusu karara karşı somut tavır takınmayacağını ve bu tür konularda belirleyici olanın ülke menfaatleri olduğunu söyledi.

‘İSRAİL ARTIK RESMİ ADIMI DA ATMIŞ OLDU’

İsrail’in kurulduğu 1948 yılından bu yana “Yahudi ulus devleti” hedeflediğini kaydeden Özuğurlu, son yasayla birlikte hedefine resmi anlamda bir adım daha yaklaştığını söyledi. Özuğurlu, “İsrail orada arındırılmış bir bölge istiyor ki, yani dini inançları gereği de, siyasetten de bu şekilde inandıkları bir hedefleri vardı. Bu hedef aslında şuan ki sınırlar ile sınırlı değil. Daha geniş bir hedef. Fakat asıl hedef Kudüs merkezli olduğu için, daha önce Arap devletlerinin tepkisini çekmemek adına Tel Aviv başkent yapılmıştı. Hâlbuki asıl hedefledikleri merkezin kalbi, Kudüs idi. Dolayısıyla şimdi buna bir adım daha atmış oldular. Ve bu anlamda da kendi bu hedeflerini gerçekleştirme yönünde ki artık yasal resmi adımı da atmış oldular” ifadelerini kullandı.

KARAR FİLİSTİNLİLERİ ÖTEKİLEŞTİREN NİTELİKTE

“Bu karar ile birlikte Filistinliler daha da ötekileştirilecek, dışlanacak ve illegaliteye itilecekler” diyen Özuğurlu, şöyle devam etti:

“Bu karar, çocuk, yaşlı, genç, kadın, erkek ne varsa hepsini dışlama yönünde bir hamledir. Bundan sonra tüm Filistinliler illegal sayılacak ve hepsi artık illegaliteye kaymak zorunda hissedecekler kendilerini. Bundan sonra İsrail Filistinlilere yönelik çok sert hamlelerde bulunacağı ve Filistinliler için tamamen karanlık bir çağın başladığını söyleyebiliriz.”

‘İNSANLIĞA MUTLULUK GETİRMEZ’

Ulus devlet anlayışının dünyanın hiçbir yerinde insanlığa bir şey kazandırmadığını sözlerine ekleyen Özuğurlu, İsrail’in yaratmak istediği devletin Filistin halkını karanlığa sürükleyeceğini söyledi. Özuğurlu, şöyle devam etti:

“Ulus devlet ve anlayışı hiçbir zaman insanlığa mutluluk getirmez. Biz Türkiye’de buna şahit olmuşuz. Yani önümüzde bir Türkiye örneği var bir kere. Bu çok önemli bir örnektir. Hatırlayalım Filistin’de son olarak yaşanan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği olaylar ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail’e tepki gösterince, Netanyahu da Erdoğan’a ‘sen de kendi halkını uçaklarla bombalıyorsun’ diye cevap vermişti. Yani aslında iki devletin uyguladığı politikalar birbirilerine benzer politikalar. Türkiye’nin de uzun yıllardır Kürt sorununda kaynaklı yaşadığı bir takım gelişmeler var. Siz ulus devletini yaratırken, mecburen zorunlu olarak başkanlarının dilini de, yaşamasını da kabul etmiyorsunuz. Çünkü adı üstünde; siz tek bir ulus, tek bir bayrak, tek bir dili hedefliyorsunuz.”

‘İSLAM ÜLKELERİ ABD SİYASETİNE UYGUN HAREKET EDİYOR’

Başta Türkiye olmak üzere diğer İslam ülkelerinin söz konusu yasaya karşı tavır takınmayacağını belirten Özuğurlu, “İslam ülkelerine baktığımız zaman Suriye dışında söylüyorum, özellikle de Körfez ülkelerinin hepsi ABD’nin siyasetine uygun hareket ediyor. Ha bunlara aykırı olarak belki bir Katar görülebilir. Fakat Katar’ da Suudi Arabistan ile sorun yaşıyor diye şuanda kendisine yeni bir bela yaratmak istemez. Kaldı ki Suudi Arabistan ile çatıştığı o ilk günlerde bile gidip ABD’den bir kaç tane uçak aldı. Yani milyar dolarlık anlaşma yaptılar. Bu bile Katar’ın ne kadar ürkek davranacağını gösteriyor. Arap Birliği diye soracak olursanız,  Arap Birliği denilen bir birlik yok aslında. Arap Birliği’nde bir kaç çıkıntı devlet vardır ki bunlarda sürekli olarak toplantıya çağıran, sürekli olarak İsrail karşıtı sadece kağıt üzerinde karar aldıran bir yapıdır” diye ifade etti.

‘TÜRKİYE’NİN BUGÜNE KADAR NE YAPTIĞINI GÖRDÜK’

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan “Asla kabul edilemez” açıklamasını da değerlendiren Özuğurlu, “Türkiye’nin Müslüman bir ülke olarak bugüne kadar Erdoğan’ın ‘One Minüte’ çıkışı olmak üzere neler yaptığını gördük. Yani kendi vatandaşlarının öldürülmesi durumunda bile, kendi hukukuna uymayan, kendi vatandaşlarının hakkını koruyamayan bir lider, kalkıp Filistin halkının hakkını koruyamaz” diye konuştu. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

'Popülist, pragmatik otoriter bir yapısal dönüşümle karşı karşıyayız'

SONRAKİ HABER

Antalya’nın 4’te 1’i için taş ocağı tehlikesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...