22 Temmuz 2018 11:47

Temelli: Muhalefeti parlamentonun içine sıkıştırmayacağız

Sezai Temelli, muhalefeti parlamentoya sıkıştırmayacaklarını, demokratik hakları kullanarak demokrasi ve barış mücadelesini yükselteklerini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, değişen politik şartlar nedeniyle yeni dönemde toplumsal muhalefetin odağı ve öncüsü olarak muhalefeti parlamentoya sıkıştırmayacaklarını söyledi. Temelli, parlamentoyu iktidarı teşhir etme kürsüsü olarak kullanacaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanları, parti kurmayları ve milletvekilleri, yeni dönemin politik çizgisini ve mücadele hattını belirlemek amacıyla 20 Temmuz’dan bu yana Van’da kampta.

Mezopotamya Haber Ajansından Özgür Paksoy ve  Müjdat Can’ın sorularını yanıtlayan Temelli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisitemi’ni kasdederek, bu sistemin OHAL’siz yürütülemeyeceğini söyledi.

Temelli “Bugün yönetememe hali kurumların çalıştığı mekanizmalarla değil, yargının bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ile değil, tam tersine kuvvetler birliği tekçi anlayışıyla yürütülen bir sistem olduğunu söyledik. Peki, bu nasıl yürüyecek, OHAL’le yürüyecek. OHAL’siz yapamıyor. Bunun yerine 3 ayda bir uzatılan OHAL’i kaldırıp, yerine 3 yıllık kalıcı bir OHAL sistemi getirmiş oluyor. Aslında OHAL’i normalleştiriyor ve bütün insanların bunu normal algılamasını istiyor. Valilere verilen aşırı yetkiler, bütün demokratik hakları eliyle kısıtlayabilecek bir vali profili karşımıza çıkıyor. Bu başlı başına zaten OHAL’in nasıl kalıcılaştığını, nasıl sürekli hale geldiğini gösteriyor. Neden buna ihtiyaç duyuyor. Çünkü bu yönetim vasfından yoksun olan sistem, OHAL’siz ayakta duramaz” dedi.

PARLAMENTOYU MUHALEFETİN BİR PARÇASI HALİNE GETİRECEĞİZ

Meclisin, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile devre dışı bırakılmasını yorumlayan Sezai Temelli Mecliste HDP’nin nasıl bir rolü olduğunu şöyle anlattı:

"HDP olarak bütün muhalefetimizi tabii ki parlamentonun içine sıkıştırmayacağız. Tam tersi toplumsal muhalefetin içinde, odağında, öncüsü olarak Türkiye’deki demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanarak, demokrasi ve barış mücadelesini yükselteceğiz ve muhalefeti burada öreceğiz. Parlamentoyu da bu yapacağımız muhalefetin bir parçası haline getireceğiz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AYM: Gösteriye ceza, hak ihlalidir

SONRAKİ HABER

Ziya Ataman: Cezaevinde bağırsaklarım iflas etti, ilaçla yaşıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...