21 Temmuz 2018 23:08

RTÜK raporu: En fazla şikayet evlilik programlarına

En fazla bildirim alan kanal Show TV olurken, en çok şikayet alan diziler ise 'Kalp Atışı' ve 'Kırgın Çiçekler' oldu.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

RTÜK 2017 yılında vatandaş bildirimlerini değerlendirdiği “2017 yılı vatandaş bildirimleri raporu” hazırladı. RTÜK’e çağrı hattı ve web sayfası üzerindeki e-form üzerinden 2017 yılında 142 bin 969 vatandaş bildirimi geldi. Bildirimlerin yüzde 54’ü 444 1 178 numaralı çağrı hattı üzerinden gelirken, web sitesi üzerinden gelen bildirimlerde ise geçen yıla göre iki kat artış yaşandı. Bildirimlerin yüzde 67’si erkekler tarafından yapıldı.

Vatandaşlardan en çok bildirim alan kanal 35 bin 460 bildirim ile Show TV olurken,  onu ATV, Star TV, Kanal D ve Beyaz TV izledi. Kanalların en çok bildirim alan programları ise 2017 yılı eylül ayında 690 sayılı KHK ile yayından kaldırılan evlilik formatlı gündüz kuşağı programları oldu. Show TV’de “Evleneceksen Gel”, Beyaz TV’de ise “Beyaz Futbol” en fazla bildirim alan programlar oldu. Evlilik programlarına yönelik izleyiciler “Türk gelenek ve göreneklerine ters düşmesi ve aile kurumunu olumsuz yönde etkilemesi” yönünde şikayetlerde bulundu.

EN FAZLA İZLENEN, EN FAZLA ŞİKAYET EDİLDİ

Raporda 2014-2017 yılları arasında karşılaştırmalar da yapılarak, en fazla bildirim alan programların gündüz kuşağında yayınlanan ve sıradan insanların hikayelerini farklı formatlarda hikayeleştirerek izleyiciye sunan programlar olduğuna dikkat çekildi. Raporda, bu tür programların hem en fazla izlenen hem de en çok şikayet edilen programlar olduğu belirtildi. 

Bildirimler inceleme kriterlerine göre tasnif edildiğinde 63 bin 870 adedi “genel ahlak, manevi değerler ve ailenin korunması ilkesine aykırılık” inceleme kriterinde tasnif edildi. 

Bildirimler program türlerine göre incelendiğinde ise ilk sırayı evlilik programlarının yer aldığı kuşak programları alırken, ikinci sırada dizi filmler, üçüncü sırada beceri ve direnç yarışmaları yer aldı. Diziler arasında ise en fazla şikayeti “Kalp Atışı” adlı yapım alırken, onu “Kırgın Çiçekler” adlı dizi izledi.

ÇOCUKLARIN DNA TESTLERİ CANLI YAYINDA AÇIKLANDI

2017 yılında evlilik programlarının yayından kaldırılmasının ardından onların yerini alan kayıp bulma, cinayet çözme programları arasında en fazla şikayeti Seda ve Uğur’la programı aldı. Şikayetlerin konusunu programda kişilerin gönüllü ve gönülsüz özel hayatlarının tüm detaylarına kadar televizyon ekranında gösterilmesi oluşturdu. Şikayetler özellikle, “Babası belli olmayan çocuklara DNA testi yapılarak canlı yayında bunların ifşa edilmesi, aile sırlarının ekranlar önünde en ince ayrıntısına kadar tartışılması ve magazinleştirilmesi” üzerine yoğunlaştı.

ÇİZGİ FİLMDE ATATÜRK’E YÖNELİK OLUMSUZ ALGI

Çocuk programları arasında ise en fazla şikayet çizgi filmlere geldi. CN’de “Teen Titans Go” çocukların fiziksel, ruhsal ve bedensel gelişimine uygun olmadığı gerekçesiyle şikayet edilirken, TRT’de “İstanbul Muhafızları” çizgi filminde yer alan kötü karakterlerin elindeki listede Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasının bulunması şikayet edildi. 

İZLEYİCİLER KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ŞİKAYET ETTİ

Beceri ve direnç programlarına gelen şikayetlerde ilk sırayı “Kısmetse Olur” programı aldı. Program 2017 yılı nisan ayında yayından kaldırılmasına rağmen ocak ve şubat aylarındaki yüksek bildirimler nedeniyle ilk sırada şikayet aldı. Raporda programda kadına yönelik psikolojik şiddetin rahatsızlık yarattığı, hemen her bölümde fiziksel şiddete atıf yapıldığının göze çarpttığı belirtildi. 

Haber bültenleri arasında ise 1468 bildirimle CNN Türk’te yayıMlanan haberler en fazla şikayet edildi. İkinci sırada Fox, üçüncü sırada ise ATV haberleri şikayet edilirken, ATV’ye yönelik şikayetler özellikle haberlerin asılsız olduğu yönünde yoğunlaştı.

GENÇLER DİZİ YAŞLILAR REALİTY SHOW İZLİYOR

2017 reyting/share değerleri incelendiğinde, dizi filmlerin izlenme oranlarının yaş grubu düştükçe artması dikkat çekici bir veri olarak yer aldı. Buna zıt olarak realite şovlar ise yaş grubu arttıkça artış gösterdi.

2018 MART VE NİSANINDA DİZİLER ŞİKAYET EDİLDİ

RTÜK 2018 yılı mart ve nisan aylarında gelen şikayetleri de değerlendirdi. Mart ayında en fazla şikayeti Show TV alırken, nisan ayında ATV izleyiciler tarafından en fazla şikayet edildi. Her iki ayda da program türüne göre en fazla şikayet dizilere oldu. ATV’de yayınlanan “Sen Anlat Karadeniz” dizisi her iki ayda da kadına şiddetin ince detaylarıyla yansıtılması nedeniyle yoğun şikayet aldı. Her iki ayda da beceri ve direnç yarışmaları türünde en fazla şikayet Survivor’a geldi. Program katılımcıların hal, hareket ve davranışları nedeniyle şikayet edildi. Mart ayında kuşak programları arasında en fazla şikayeti Seda Sayan’la programı alırken, nisan ayında ise ATV’de yayımlanan “Müge Anlı ile Tatlı Sert” programı şikayet edildi. İzleyiciler, reklamların uzunluğu ve sıklığı nedeniyle de reklamları şikayet etti. 

ÖNCEKİ HABER

Halk trafik kazalarına karşı önlem alınmamasına isyan etti

SONRAKİ HABER

Otoyolda otobüs yandı; uzun araç kuyruğu oluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...