21 Temmuz 2018 11:17

Diyarbakır’da 2 yıl aradan sonra ilk Cumartesi Anneleri eylemi

Diyarbakır'da 2 yıl önce ilan edilen OHAL süresince eylemleri engellenen Cumartesi Anneleri, OHAL'in kalkmasıyla yeniden Yaşam Anıtı önünde buluştu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır'da OHAL sebebiyle eylemleri 2 yıl boyunca engellenen Cumartesi Anneleri, OHAL'in kalkmasıyla yeniden yakınlarının akıbetini sormak üzere bir araya geldi.

Diyarbakır’da 20 Temmuz 2016’da OHAL’in ilan edilmesinin ardından sokakta yapılan tüm eylem ve etkinlikler yasaklanmıştı. OHAL’in kalkması üzerine Cumartesi Anneleri ‘Kayıplar bulunsun, Failler yargılansın’ şiarıyla 2 yıl aradan sonra, yıllarca Diyarbakır Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Anıtı önünde yaptıkları oturma eylemine kaldıkları yerden devam etti. Kayıp yakınlarının, kayıplarının bulunması talebiyle gerçekleştirdiği eyleme aralarında HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı, 78’ler Derneği, Barış Anneleri, odalar ve kitle örgütlerinin bulunduğu yoğun bir katılım oldu.

‘ADALET SAĞLANSIN’

Açıklamada konuşan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan, 100 haftadan sonra açık alandaki ilk eylemlerini gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek bugüne kadar kayıpların bulunmasına, faillerinin yargılanmasına ilişkin hiçbir somut adımın atılmadığını ifade etti. Örhan şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi devlet kayıtlarında 17 bin 500 diye telaffuz edilen bu rakamın, neredeyse hiçbirinin faili bugüne kadar yakalanmadı, cezalandırılmadı. Geçmişten günümüze birçok dava, soruşturma açılmasına rağmen güvenlik gerekçesiyle davalar Batı illerine nakledildi. Açılan davalarda cezai işlem uygulanmadı. Biz kayıp yakınları olarak şunu soruyoruz, bu hakikat gerçekleşecek. Bizler yakınlarımızın akıbetini soracağız ve bize açıklama yapmak zorundasınız. Birçok kez mahkemelere belge ve şahit sunduk. Yapılan soruşturmalarda davalar zaman aşımı ya da beraatle sonuçlandı. Biliyorsunuz dosyalar 20 yıl tozlu raflara kaldırılarak daha sonra zaman aşımı denilerek maalesef bu yakınlarımızın failleri, katilleri bir şekilde ellerini kollarını sallayarak rahat bir şekilde gezmektedirler. Bizlerin amacı ve gayesi faillerin ortaya çıkarılmasıdır. Hakikatler ortaya çıkarılsın adalet sağlansın diyoruz. Bizim mücadelemiz budur.”

GALATASARAY MEYDANI’NDAN, KOŞUYOLU’NA MESAJ

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın ise, Galataray Meydanı’ndaki Cumartesi Anneleri tarafından Diyarbakır’daki Cumartesi Annneleri’ne gönderilen mesajı okudu.

Mesaj şöyle:

“Neredeyse iki yıldır, OHAL, gerekçe gösterilerek hukuksuz bir şekilde kayıplarınızın fotoğraflarını Koşuyolu’nda taşıyamadınız. Uzun bir aradan sonra yeniden İnsan Hakları Anıtı önünde bir aradasınız. Biz Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, ülkenin doğusundan batısına meydanlarda, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşınacak olmasının heyecanını yaşıyoruz. Bugün bizim Galatasaray’daki 695. haftamız, sizlerin 493. haftanız. Uzun yıllardır bütün kayıplarımız için adalet istiyoruz. Kayıp dosyalarındaki cezasızlığın son bulması için mücadele veriyoruz. Galatasaray’daki mücadelemiz aynı zamanda Koşuyolu’daki mücadelenizdir. Koşuyolu’daki mücadeleniz aynı zamanda Galatasaray’daki mücadelemizdir. Taleplerimiz aynı kayıplarımızın akıbetlerinin açıklanmasını istiyoruz. Kayıplarımızın faillerinin yargılanarak cezalandırılmasını istiyoruz. Yurttaşın haklarının devlete karşı güvence altına alındığı demokratik bir rejim istiyoruz. Derin acılara, ağır travmalara yol açan çatışma siyasetinin yerini barış siyasetine bırakmasını istiyoruz. Kayıplarımız için, adalet için, barış için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Aynı acıları paylaştığımız sevgili mücadele arkadaşlarımız, kalbimiz bugün sizlerle Koşuyolu’da. Asla unutmayacağız, asla affetmeyeceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz.

Okunan mesajın ardından 1992’de İstanbul Tarabya’da alıkonulan ve kendisinden bir daha haber alınamayan  4 çocuk babası Hasan Gülünay’ın hikayesi okundu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri 695. buluşmada Ferhat Tepe’nin akıbetini sordu

SONRAKİ HABER

İngiltere'deki 'FETÖ' davası sanığı Akın İpek gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...