21 Temmuz 2018 07:30

İsveç’te yargı, çocukların sığınma hakkını tanımıyor

İsveç'te göç mahkemeleri, 9 bin Afgan çocuğa sığınma hakkı tanıyan yasayı yetersiz buluyor ve uygulamayı hayata geçirmiyor.

Fotoğraf: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons(CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te göç mahkemeleri, 9 bin Afganistanlı çocuğa sığınma hakkı tanıyan yeni yasanın yetersiz olduğunu öne sürerek uygulamayı reddediyor.

İsveç hükümeti, haziran ayında Sol Parti ve Merkez Partisinin desteğiyle çoğunluğu Afganistan’dan tek başına gelerek iltica talebinde bulunan 9 bin çocuğa, eğitim görmeleri şartıyla ülkede kalmalarına olanak tanıyan yasayı parlamentodan geçirmişti.

Söz konusu yasa, ilticacıların kimliklerini ispat etme zorunluluklarına yumuşama da getirmişti.

Malmö Göç Mahkemesi, Göçmen Dairesi’nin hakkında sınır dışı etme kararı verdiği Iraklı bir çocuğun itirazını kimliğini ispat etme zorunluluğunun yumuşatılmasını öngören yasa maddesinin hatalı olduğunu belirterek reddetti.

Aradan birkaç gün geçtikten sonra bu kez de Stockholm Göç Mahkemesi, bir başka çocuğun yaptığı itirazı yine aynı gerekçeyle reddetti. Stockholm Göç Mahkemesi, gerekçe olarak kimlik ispat etme zorunluluğunun ortadan kaldırılmasının diğer yasalarla çeliştiğini gösterdi.

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU İÇ HUKUKUN ÖNÜNDE

Mahkeme kararının açıklamasından sonra medyaya açıklamalarda bulunan Stockholm Göç Mahkemesi Yargıcı Kirsi Laakso Utvik, her iki mahkemenin de aynı sonuca vardığına işaret ederek “Kimliği ispat zorunluluğunun yumuşatılması talebi uygulanamaz. Eğer bu yapılırsa doğrudan Avrupa Birliği Mahkemesine gideriz. Avrupa Birliği’nin yürürlükteki sözleşmeleri İsveç’in istisna yapmasına olanak vermiyor. Avrupa Birliği hukuku iç hukukun önünde” dedi.

Malmö Göç Mahkemesinin verdiği kararın bozulması için Iraklı sığınmacının avukatı Göç Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin kararı 9 bin sığınmacı çocuğun geleceği için emsal teşkil edecek. Yüksek Göç Mahkemesi, kararını en erken bu yılın aralık ayında verilebileceğini açıkladı.

Bu arada Göçmen Dairesi yasa kapsamına giren 9 bin çocuktan yaklaşık 4 bininin iltica başvurularını değerlendirecek. Eğer Göçmen Dairesi, yeni yasaya uygun karar verirse  karara itiraz edilemeyeceği için başvuruda bulunan sığınmacı çocuklara oturum izni verilecek.

İNTİHAR UYARISI

Göç mahkemelerinin art arda verdiği kararların İsveç hükümeti ve yasaya destek veren Merkez Partisi için bir yenilgi olduğu yorumları yapılıyor.

Öte yandan “Dayanamıyoruz” adlı yardım ağından Sara Edvardsson Ehrnborg, mahkemelerin verdiği kararların sığınmacı gençlerin yeşermekte olan umutlarını yok ettiğini söyledi. Ehrnborg, “9 bin gencin yaşamıyla kumar oynanıyor” dedikten sonra intiharların olabileceği uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı

SONRAKİ HABER

'Tarihi binalara zarar verenler Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...