21 Temmuz 2018 04:37

İngiltere’de çocuklar casus olarak kullanılıyor

İngiltere'de istihbarat ve polisin gizli operasyonlarda çocukları casus olarak kullandığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İngiliz istihbarat kurumları ve polisinin, “terör örgütleri, çeteler ve uyuşturucu satıcıları”na yapılan gizli operasyonlarda çocukları casus olarak kullandığı ortaya çıktı.

Guardian’ın haberine göre, uygulama, İçişleri Bakanlığının ‘Gizli İnsani İstihbarat Kaynağı’ olarak adlandırdığı uygulamada çocukları casus olarak kullanma süresinin “1 aydan 4 aya yükseltilmesi” talebiyle gün yüzüne çıktı. Lordlar Kamarasındaki ilgili komisyon ise çocuklardan bazılarının 16 yaşının altında olduklarını duyurarak kaygılarını paylaştı.

‘DAHA FAZLA’ TALEBİ

İngiliz polisinin kaç gizli operasyonda kaç çocuğu kullandığına ilişkin bilgi verilmezken, İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise bu sayının ‘çok az’ olduğu savunuldu.

Güvenlik ve Ekonomik Suçlardan Sorumlu Devlet Bakanı Ben Wallace da, “Örneğin çocuk casuslar kullanarak içlerine sızılmadan çeteler hakkında kanıt toplamak zor olabilir. Çocuk casus, soruşturmacıların çetenin iç yüzünü daha iyi anlamalarını sağlayabilir. Örneğin çetelerdeki gençlerin birbirleriyle nasıl iletişim kurdukları konusunda” sözleriyle uygulamayı savundu.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Yeşiller Partisinden Jenny Jones ise çocukların hükümet kurumlarınca casus olarak kullanılabildiğini öğrendiğinde ‘şoke olduğunu’ söyledi. Jones, uygulamaya karşı bir önerge hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

İnsan hakları örgütü Rights Watch da açıklama yaparak, “Çocukları polisliğin en karanlık köşelerinde piyon yapmak, onları kasıtlı olarak terör suç veya cinsel istismar çeteleri ile karşı karşıya bırakmak hükümetin insan hakları konusundaki yükümlülükleri ile doğrudan çelişiyor” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD’den Türkiye’nin borç almasına engel

SONRAKİ HABER

Facebook, 13 yaşın altındaki kullanıcı hesaplarını kapatacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...