20 Temmuz 2018 21:07

Kurosava ile ölümsüz eserlere imza atan Haşimoto 100 yaşında öldü

Akira Kurosava ile birlikte film dünyasını değiştiren eserlere imza atan Şinobu Haşimoto hayata gözlerini yumdu.

Ekran görüntüsü: Youtube

Paylaş

Japon senaryo yazarı, yönetmen ve yapımcı Şinobu Haşimoto, 100 yaşında hayata gözlerini yumdu.

İlk filmi Raşomon, dünya sinemasının mihenk taşlarından olan Haşimoto, Yönetmen Akira Kurosava ile iş birliği içinde Ikiru(Yaşamak), Yedi Samuray gibi filmlerin de senaryo yazarlığını yaptı.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da zatürree sonucu hayatını kaybeden Şinobu Haşimoto, Akira Kurosava ile olan ortaklığını ‘Akira Kurosava ve Ben” kitabında anlatmıştı.

18 Nisan 1918’de Hyogo Prefecture’da doğan Haşimoto, 1938’de İkinci Dünya Savaşı için orduya yazılmış ama eğitim sırasında vereme yakalandığı için 4 yıl sanatoryumda yatmıştı. Burada bir hastanın verdiği sinema dergisiyle senaryo yazarlığına ilgi duyan Haşimoto, ordudaki deneyimlerine ilişkin bir senaryo üzerinde 3 yıl çalıştı.

Hastaneden taburcu edildikten sonra muhasebeci olarak çalışan Haşimoto, senaryolarını dönemin en ünlü Japon senaryo yazarı Mansaku Itami’ye gönderdi. Itami, 1946’da ölene kadar Haşimoto’nun akıl hocalığını yaptı. Haşimoto, meşhur eseri Raşomon üzerinde 1940’ların sonunda çalışmaya başladı. Senaryo, Japon Yazar Ryunosuke Akutagawa’nın kısa öyküsü Yabu no Naka’nın adaptasyonuydu.

New York Times'ın haberine göre Haşimoto ile ilk olarak 1949’da tanışan Akira Kurosava, senaryoyu çekmek istediğini ama çok kısa olduğunu söyleyince ikili Akutagawa’nın bir başka eseri Raşomon’u da işin içine dahil etti ve senaryoyu birlikte yeniden yazdı.

Haşimoto, 1998’de hayatını kaybeden Kurosava’nın yaşayan son senaryo yazarıydı.

Kurosava ile Haşimoto, 1950 ila 1970 arasında 8 senaryoda birlikte çalıştı. İkilinin diğer filmleri arasında Kanlı Taht(1957), Saklı Kale(1958), Dodes’ka-den(1970) gibi eserler bulunuyor.

Haşimoto’nun filmleri dünyaca tanınıyor ve birçok Hollywood filmine ilham vermesiyle biliniyor. Star Wars’un yaratıcısı George Lucas, sinema tarihinin en meşhur serisini yaratırken Saklı Kale’den etkilendiğini açıklamıştı.

Haşimoto’nun en başarılı yapımı olarak değerlendirilen Raşomon, Orta Çağ Japonyası’nda geçiyor ve bir samurayın cinayetiyle eşinin tecavüze uğramasını birbirinden tamamen farklı dört perspektiften(Saldırgan haydut, samurayın eşi, ölü samurayın ruhu ve olay yerinden geçen oduncu) ele alıyordu.

Raşomon, dünya çapında ün elde eden ilk Japon filmiydi ve 1951’de Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülünü kazandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ramil Guliyev Monaco'da 2'nci oldu

SONRAKİ HABER

Los Angeles Lakers, Michael Beasley'i kadrosuna kattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...