20 Temmuz 2018 18:19
Son Güncellenme Tarihi: 20 Temmuz 2018 22:18

Hamas, İsrail'le ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı

Hamas, Mısır ve uluslararası tarafların arabuluculuğunda Filistinli gruplarla İsrail arasında ateşkese varıldığını duyurdu.

Fotoğraf: Ali Jadallah

Paylaş

İsrail, bugün Gazze'ye yönelik geniş çaplı saldırılar düzenlerken Hamas, Mısır ve uluslararası tarafların arabuluculuğunda Filistinli gruplarla İsrail arasında ateşkese varıldığını duyurdu.

İsrail, sınırdaki askerlerine ateş açıldığını ileri sürerek dün öğleden sonra Gazze'yi savaş uçakları ve tanklarla vurmuş, saldırılarda 4 Filistinli ölmüştü. İsrail ordusu da bir İsrail askerinin, sınırın Gazze tarafından açılan ateş sonucu öldüğü bilgisini paylaşmıştı.

Ordudan yapılan açıklamada ayrıca gün boyu Gazze'ye düzenlenen saldırılarda Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'na ait 15 hedefin vurulduğu kaydedilmişti.

Ordunun "yüksek alarm" seviyesinde olduğu vurgulanan açıklamada, "Hamas, gerilimi tırmandırmayı seçti ve bu eylemlerin sonuçlarına katlanacaktır. İsrail ordusu şu anda (Gazze'de) çeşitli yerlere saldırı düzenliyor." ifadelerine yer verilmişti.

GAZZE'NİN DOĞU SINIRI VURULDU

İsrail savaş jetleri, bir İsrail askerinin öldürüldüğünü açıklamasının ardından Gazze'nin doğu sınırındaki Zeytun Mahallesi'nde Hamas’a ait olduğu öne sürülen askeri noktalara hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu, bölgeden dumanlar yükseldi. İsrail'in bugün düzenlediği saldırılarda 4 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi sınırındaki gösteriler esnasında İsrail askerlerine ateş açıldı. Buna karşılık İsrail ordusu jetleri ve tankları Gazze'nin çeşitli yerlerinde 8 hedefi vurdu." ifadelerine yer verildi.

Hamas Hareketi'nin silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları da resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, saldırılarda ölen 3 kişinin Kassam Tugayları mensubu olduğunu duyurdu.

Açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerinde Kassam Tugayları'na ait iki gözetleme noktasını hedef aldığı saldırılarda, Şaban Ebu Hatır (26), Muhammed Ebu Ferhane (31) ve Mahmud Kışta'nın (23) öldüğü belirtildi.

LİBERMAN'DAN TEHDİT

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Hamas'ı Yahudi yerleşim birimlerine roket atmakla suçlayarak, bu şekilde devam etmesi halinde bedelinin Hamas açısından ağır olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov ile yaptığı telefon görüşmesinde Liberman, abluka altındaki Gazze'de yaşanan son gelişmelere değindi.

Görüşmede, Hamas'ın Gazze sınırı yakınındaki Yahudi yerleşim birimlerine roket attığını iddia eden Liberman, "Eğer Hamas roket atışlarına devam ederse, sonuç onların düşündüklerinden daha ağır olabilir. Meydana gelecek yıkım ve can kaybından Hamas sorumlu olacaktır." dedi.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Gazze'den sınıra yakın bölgelerdeki Yahudi yerleşim yerlerine 3 roket atıldı.

Açıklamada, atılan roketlerden ikisinin İsrail'e ait Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından imha edildiği, birinin de sınırdaki Shaar HaNegev Yahudi yerleşim biriminde boş bir alana düştüğü kaydedildi.

İsrail'in ilerleyen saatlerde roket atışlarına karşı Gazze'ye yeni saldırılar düzenlemesinden endişe duyuluyor.

GERGİNLİK TIRMANIYOR

İsrail, sınırdaki askerlerine ateş açıldığını ileri sürerek bugün öğleden sonra Gazze'yi savaş uçakları ve tanklarla vurmuştu.

Bu saldırıların ardından gerginliğin tırmandığı bölgede İsrail ordusunun yeni saldırılar başlattığı bildirildi.

AA muhabirine açıklamada bulunan İsrail ordu sözcülüğünden bir yetkili, Gazze’ye geniş çaplı bir saldırı başlatıldığını söyledi.

Ordu yetkilisi, İsrail savaş jetlerinin Gazze üzerinde uçmaya devam ettiğini belirtirken, operasyonun ne zaman sona ereceğine ilişkin herhangi bilgi vermedi.

Ordunun yüksek alarm seviyesinde olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Hamas, gerilimi tırmandırmayı seçti ve bu eylemlerin sonuçlarına katlanacaktır. İsrail ordusu şu anda (Gazze’de) çeşitli yerlere saldırı düzenliyor." ifadelerine yer verildi.

NETANYAHU GENELKURMAY KARARGAHINDA

Öte yandan yerel basında yer alan haberlere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze’deki durumu ele almak üzere başkent Tel Aviv’deki Genelkurmay karargahına geçti.

HAMAS: ATEŞKES SAĞLANDI

Hamas, Mısır ve uluslararası tarafların arabuluculuğunda Filistinli gruplarla İsrail arasında ateşkese varıldığını duyurdu.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, yayımladığı yazılı açıklamada, "Mısır ve uluslararası tarafların arabuluculuğunda Filistinli direniş hareketleri ile işgal arasında ateşkes sağlandı." ifadesini kullandı.

Açıklamada, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

4 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail askerlerinin bugün Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 4 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında Büyük Dönüş Yürüyüşü adı altında eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gazze sınırında 30 Mart'tan bu yana devam eden barışçıl "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerinde 140'tan fazla Filistinli İsrail askerlerinin saldırıları sonucu hayatını kaybetti. (Gazze/AA)

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor'un yeni futbolcusu Vahid Amiri kimdir?

SONRAKİ HABER

'Trump'ın McDougal'a 'sus payı' ödemesine dair konuşması kaydedildi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...